Türk Dünyasına hizmet amaçlı STK'ların hükümetten beklentileri

Türk Dünyasına hizmet amaçlı STK'ların hükümetten beklentileri

13 Ekim Cumartesi günü saat 10.00 da Türkiye ve Türklük Dünyasına hizmet amaçlı kurulan biz aşağıda isimleri bulunan Sivil toplum örgütleri, Kamu Sen İstanbul İl Temsilciliğinin ev sahipliğinde bir araya geldi.

Açılış konuşmasını yapan Türkiye Kamu Sen İstanbul İl Başkanı Remzi Özmen, "Gaspıralı’nın dilde, işte, fikirde birlik anlayışını tezahürü olarak fikir birlikteliği içerisinde, Türk Dünyası ve misafir karındaşlarımızla ilgili sorunları görüştük ve acil olarak çözülmesi gereken sorunları şu şekilde tespit ettik" dedi.

TÜRK DÜNYASININ SORUNLARIYLA İLGİLİ HÜKÜMETTEN BEKLENTİLERİMİZ

1-Başta Doğu Türkistan, Erivan- Karabağ-Kırım-Suriye-Irak gibi bölgelerin halen var olan sorunlarının ilgili devletler nezdinde gerekli girişimlerin yapılmasını ve orada bulunan kardeşlerimizin can ve mal güvenliğinin sağlanması hususunda teminat istenmesi

2-Bu ülkelerde tutunamayan göçüp ülkemize gelen kardeşlerimizin devlet hizmeti almalarının önündeki engeller bir an önce kaldırılmalıdır.

3-İlk-Orta ve Lise düzeyinde olan öğrenim çağındaki çocukların ülkelerinde okudukları okul denklikleri sağlanmalı diğer öğrencilerimiz için eğitim yuvaları şartsız ve koşulsuz açılmalıdır.

4-Ülkemize bulunan Türk kökenli kardeşlerimizin çeşitli art niyetli gurupların eline bırakılmamalı, merdiven altı eğitimlerin mutlaka önüne geçilmelidir.

5-Özellikle Doktora yapan öğrencilerden kefil talep edilmektedir. Dışarıdan gelen bir öğrencinin böyle bir kefalet bulması oldukça zordur. Bu konuda gerekli kolaylığın sağlanması gerekmektedir.

6-Türk Dünyası ve Ata yurdumuzla kültürel bağların kuvvetlendirilmesi için Belediyelerce Balkanlara yapılan kültürel gezi benzerleri Ata yurdumuza da yapılmalıdır. Bu ülkelere yapılacak olan gezilerde devletlimizin özellikle barınma ve beslenme konusunda bir takım teşvik edici tedbirler almalıdır.

7-Gaspıralı İsmail’in dilde, işte, fikirde birlik ülküsü çerçevesinde dil birliği, iş birliği ve fikir birliğinin sağlanması için gerekli adımlar atılmalıdır.

8-Devlet okullarımızda Türk Dünyasını tanıtıcı konular anlatılmalı ve bu konular ders kitaplarında yer almalıdır.

9-Türk Dünyası koordinasyon merkezi kurulmalı ve büyük illerimizde mutlaka aktif hizmet veren birimler oluşturulmalıdır, problem çözme yetki ve yeterlilikle donatılmalıdır.

10-Kültür varlığımıza önemli hizmetleri bulunan ebediyete göçmüş olanların isimlerinin okul-kütüphane ve Üniversitelerde yaşatılması için gerekli adımların atılması bir vefa borcudur, gereği yapılmalıdır. Kamuoyuna Saygıyla duyurulur.

Toplantıya Katılan Sivil Toplum Kuruluşları:

Remzi ÖZMEN Türkiye Kamu Sen İstanbul İl Temsilcisi

Erdoğan ASLI YÜCE Hoca Ahmet Yesevi Vakfı

İbrahim ÖZTEK Aydınlar Ocağı Avrupa Yakası Başkanı ve Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi

Oktay ACAR Maturidi Yesevi Vakfı Başkanı

Metin ÖZKAN Türk Dünyası Hizmet Vakfı Başkanı

Bülent MAŞALI Türk Dünyası Siyasi Sorumlusu

Serdar ŞAHİN Tek Bayrak Vakfı Başkanı

Mehmet ASLAN Beykoz Türk Ocağı Başkanı

Tarık Sülo CEVİZCİ Suriye Türkleri Eğitim ve Yardımlaşma Derneği

Güngör YAVUZARSLAN Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar Arası Gazeteciler Derneği

Dr.Erdal KARATAŞ Bulgaristan Türkleri Stratejik Araştırma Derneği

Murat ALTAN Kırım Türkleri Derneği

Muhittin CANUYGUR Doğu Türkistan Gençleri Derneği Vakfı

İhtiyar ABDAL Azerbaycan Eğitim ve Kültür Derneği

Ağıl SAMETBEYLİ Azerbaycan Muhalefet Lideri

Hicabi MERAL Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı

Erol GÜLER Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Kamu Sen İstanbul’a Bağlı Tüm Şubeler.

Açılış Konuşması

Türk Dünyasının aksakallıları, fedakar, cefakar beyleri;

Davetimize zahmet edip icabet buyurdunuz. geldiğiniz için sizlere minettarız. İyi ki varsınız iyi ki buradasınız. Bu duygularla sizleri saygı sevgi ve muhabettle selamlıyor hoş geldiniz diyorum.

Çok Muhterem Beyler; Allah şahittir ki Türk Milletine Hulusi kalp ile halisane duygularla hizmet etmekten başka bir amacımız yoktur. Sizler hergün yüzlerce problemle karşılaşıyorsunuz bunlardan bazıları da bizlere yansımaktadır. Çözemediğimiz zaman canımız yanmakta içimiz acımaktadır.. Çünkü bizler kendini millet mefküresine adamış olarak görürken milletin sorunlarını çözemem acziyeti içerinde kalıyoruz.

Soruyoruz kendimize niçin çözemiyoruz, niçin aciz kalıyoruz.

Niçin kardeşlerimiz kendi vatanında garip yaşatıyoruz.

…………………………………………………………

Sizlerle paylaştığımı birçok problem başkası için çok kolay çözülüyorken kendi insanım için neden çözülemiyor. Bir şeyler ters gidiyor, aleyhimize işliyor.

O halde bir şeyler yapmak gerek, o halde safları sıklaştırmakla başlamak gerek. O halde gerektiğinde yumruğu masaya daha sert bir şekilde vurmak gerek.

Kendimizi kandırmanın anlamı yoktur. Anadolu insanı hiçbir zaman Doğu Türkistan meselesiyle Filistin meselesine aynı bakmadı. Kerkük sorunuyla Kuzey Irak sorununa aynı gözle bakmadı.

Suriye ve Irakta olup bitenlerdeki duyarlılığı ile Bulgaristan da olup bitenlerdeki, Kırım da, Karabağ da olup bitenlere aynı gözle bakmadı. O halde bir şeyler eksiktir. Bir şeyler doğru gitmiyor. Bunu düzeltmek için yola çıkanlar yalnız, azıksız, katıksız, desteksiz.

İşleri yola koymak için gökten birileri indirilmeyecektir. Çözecek olan bu salonda hazır bulunanlardır. Yeter ki niyetimiz halisane olsun emin olun akıbeti de iyi olacaktır.

Yola çıkarken kamburlarımızdan zaaflarımızdan sıyrılmalıyız. Evet farklı kimliklerle, farklı kurumlarla tek bir amaç için kalplerimiz çarptığı gün biz bu işi başarırız. Emeğimiz, gücümüz, fikrimiz, zikrimiz birleştiği gün biz bu işi başarırız. Anadolu insanına kimliğini, benliğini, nerden geldiğini, kim olduğunu öğrettiğimiz gün biz bu işi başarırız. Ben demediğimiz gün, biz diyebildiğimiz gün biz bu işi başarırız. Sevgiyi ilmek ilmek dokuduğumuz gün, nefreti ve kini lügatimizden sildiğimiz gün kucaklaşmayı yakaladığımız gün biz bu işi başarırız. Velhasıl düşündüğümüz gibi yaşadığımız gün, güven verdiğimiz gün, iman aşıladığımız gün ve gerçekten başaracağımıza iman ettiğimiz gün biz bu işi başarırız.

Bizim ki bir teşebbüstür. Birliğe kardeşliğe kucaklaşmaya ihtiyaç duymaktır. Bir olalım iri olalım diri olalım diyen Bektaşi Veliye, Dilde, İşte, Fikirde birlik diyen Gaspıralı İsmail Bey’e yine Birlikte hayırlar ayrılıkta azap vardır ayeti kerimenin hükmüne uymaya çalışmaktır. Bizim ki bir umuttur bir hayaldir, bir arzudur. Yüce Allah tan bir duadır bir niyazdır. Yarın bunu niçin yapmadın, neden teşebbüs etmedin pişmanlığını duymamaktır.

İşte bu toplantımızın amacı gayesi birliğimizi nasıl pekiştiririz, sorunları birlikte nasıl çözeriz. Milli vicdanı nasıl hakim kılarız? Türk Dünyasını tanımanın bir vazife olduğunu yetkililere nasıl idrak ettiririz. Yapılanların yetersiz olduğunu daha gür bir seda ile nasıl haykırırız. Bunları konuşmak istedik, tanışmayı, kaynaşmayı arzuladık. Farklı dernekler, vakıflar, sivil toplumlar olarak bu farklılıklarımıza saygı göstererek müştereklerde nasıl bir araya gelebiliriz. Nizamül Mülk “Bir kişinin aklı bir kişinin kuvvetidir, iki kişinin aklı iki kişinin kuvvetidir. O halde çok akıldan çok büyük kuvvet doğar” diyerek ortak aklın önemini anlatır. Yine Toy toplamak Töremizin gereğidir. Bunu bir ortak akıl veya Toy toplantısı olarak düşünebiliriz. Nasıl birlikte yürürüz bunları konuşmak istedik. İstişare etmek istedik.

Başta belirttiğimiz hususlara nasıl çözümler üretebiliriz bunları konuşmaktır.

Remzi ÖZMEN

Türkiye Kamu Sen İstanbul İl Temsilcisi

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2018, 02:34
YORUM EKLE
YORUMLAR
Erol Güler
Erol Güler - 6 yıl Önce

Bugünkü toplantıyı tertipleyen Türkiye Kamu-Sen İl Başkanlığına Milliyetçi Sivil toplum örgütü Başkanlarına ve gönül dostlarımıza teşekkür ve şükranlarımı sunarım

Remzi Ozmen
Remzi Ozmen - 6 yıl Önce

Türk Dünyasının meselelerine duyarlı tüm dostlarıma şükran borçluyuz.

SIRADAKİ HABER