Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için oy verme işlemi başladı

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için oy verme işlemi başladı.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için oy verme işlemi başladı

Avusturya’da yaklaşık 108 bin seçmen, 3 bölgedeki 13 sandıkta oy kullanacak   
Yaklaşık 108 bin Türk seçmenin yaşadığı Avusturya’da, 24 Haziran'da düzenlenecek Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanma işlemleri, yerel saatle 09.00’da başladı.  
  Oy vermek için gelenler, sabahın erken saatlerinde Viyana Başkonsolosluğunun önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Avusturya’daki Türk seçmenler, başta Viyana olmak üzere Salzburg ve Bregenz Başkonsolosluklarında kurulacak 13 sandıkta oylarını kullanabilecek. 
  Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için dış temsilciliklerde 7-19 Haziran’da, gümrük kapılarında ise 7-24 Haziran'da oy kullanabilecek. İkinci tur oylamaya kalınması durumunda ise dış temsilciliklerde 30 Haziran-4 Temmuz, gümrük kapılarında ise 30 Haziran-8 Temmuz 2018'de oy verilebilecek. 
 
  “Bregenz, seçime katılımın en yüksek olduğu bölge" 
  Yaklaşık 11 bin 700 seçmenin bulunduğu Bregenz’de kurulan hafta içi bir, hafta sonu için iki sandıkta oy kullanacaklar. Vatandaşların oylarını konsolosluk binasında kullanacaklar. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda, sürenin kısıtlı olması nedeniyle sandık sayısında artışa gidilerek hafta içi iki hafta sonu üç sandık kurulacak. 
 
  “Salzburg’ta 30 bin oy kullanacak seçmen bulunuyor” 
  Salzburg’ta yaklaşık 30 bin seçmen kayıtlı. Salzburg bölgesinde seçimlerin konsolosluk binasına ait müştemilatta yapılacak. Vatandaşlar, hafta içi iki, hafta sonu üç sandıkta oy kullanacak. Seçimlerin ikinci tura kalınması durumunda hafta arası üç, hafta sonu beş sandık kurulacak. 
  Viyana Başkonsolosluğunda oy kullanan, Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı ve 27’inci Dönem Milletvekili Seçimlerinin Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulunarak, seçimlerin demokratik bir hak olduğu kadar aynı zamanda bir vatandaşlık görevi olduğunu söyledi.
 
 
Almanya’da oy verme işlemi başladı 
   
  7-19 Haziran 2018 tarihleri arasında her gün 09.00 - 21.00 arası Almanya’daki 13 konsoloslukta Türk vatandaşı olanlar ve TC kimlik numarasına sahip olanlar oylarını kullanabilecekler. Gümrük kapılarında ise 24 Haziran’a kadar oy kullanılabilecek. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde 30 Haziran - 4 Temmuz 2018 tarihlerinde oy kullanma işlemi gerçekleştirilecek. Yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı vatandaşlarımız, sadece bağlı oldukları konsolosluklarda değil, istediği konsolosluk veya gümrük kapılarında oy verebilecekler. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız 60 ülkedeki 123 temsilcilik ve 34 gümrük kapısında oylarını kullanabilecekler. 
  Hamburg ve Schleswig-Holstein eyaletlerine bağlı Hamburg Başkonsolosluğu'nda oy verme işlemi sürerken, Hamburg Başkonsolosu Yonca Sunel de oyunu sabahın erken saatlerinde kullandı. Oyunu 5'nolu sandıkta kullanan Sunel, “Lütfen  oy vermeye gelmeden önce “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”nde kayıtlı olup olmadığınızı https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp internet adresinden kontrol ediniz. Almanya’daki 13 konsolosluğumuzda da oylarınızı kullanabilirsiniz“ ifadelerini kullandı. İş günü olmasından dolayı seçimlerin ilk saatlerinde çok fazla yoğunluk yaşanmazken Hamburg dışından da seçimlere katılanlar oldu. Sandık görevlileri kimlik kontrolü yaparak vatandaşlarımızı seçim sistemi ve oy verme konusunda bilgilendirdiler. Konsolosluğa gelenler özel güvenlik ekibi tarafından güvenlik kontrolü yapılarak içeri alındı.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2018, 04:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER