AKP KAMUDA TÜRBAN ISRARINDAN VAZ MI GEÇTİ ?

AK Parti, kendi teklifinde yer alan ve türbanlılara kamuda çalışma olanağı getireceği savunulan ifadelerden geri adım attı.

AKP KAMUDA TÜRBAN ISRARINDAN VAZ MI GEÇTİ ?

Yeni Anayasa için ön çalışma yapan Yazım Alt Komisyonu, kamu hizmetine girme hakkıyla ilgili maddenin taslağını oluşturdu.

CHP’li üye Rıza Türmen başkanlığında dün yapılan toplantıda, “Türk vatandaşı” kavramıyla ilgili anlaşmazlık yaşandı. MHP, birinci fıkrada yer alan, “Her vatandaş kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir” ifadesinde “Türk vatandaşı” tanımının kullanılmasını istedi. Ak Parti ise “Hizmete alınmada liyakat dışında hiçbir şart aranmaz” ifadesini önerdi. Diğer partiler ise mevcut Anayasa’daki “görevin getirdiği nitelik” şartında ısrar etti. Ak Parti uzlaşmak amacıyla türbana serbestlik getirecek ifadelerden biri olarak gösterilen bu önerisinden vazgeçti. BDP’nin istediği doğrultusunda maddeye cinsiyet ayrımcılığına karşı güvence içeren bir ifade de eklendi. Maddenin alt komisyonda benimsenen çekinceli hali şöyle:

“Her vatandaş (MHP önerisi: Her Türk vatandaşı) (BDP önerisi: kamu hizmetlerinden yararlanma ve) kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım yapılamaz, görevin getirdiği nitelikler saklı kalmak kaydıyla cinsiyetler arası eşitlik ilkesi gözetilir.”

PROVOKATÖR TARTIŞMASI


Toplantının başında ise provokatör tartışması yaşandı. Geçen hafta anlaşmazlık nedeniyle atlanan siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin madde yeniden gündeme geldi. CHP’li Süheyl Batum, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in “parti kapatılmasına siyaset kurumunun da müdahil olması” isteğini eleştirdi. Batum, Önder’e, “Sen ‘partileri yargıçlar kapatmasın Başbakan kapatsın’ diyorsun” deyince Önder tepki gösterdi. Önder önerisinden böyle bir anlam çıkarılamayacağını belirtirken Batum ısrarcı oldu. Bunun üzerine Önder ayağa kalkarak, “Sen provokatörsün. Provokasyon yapıp buraları karıştırmaya geliyorsun” diye bağırdı. Kızgın milletvekillerini diğer üyeler yatıştırdı.

 

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
mert mert
mert mert - 12 yıl Önce

İnsanların sadece kılık kıyafetine bakarak değerlendirmeyi bırakmadığımız için çok zararlar çekiyoruz. başörtülü neden çalışamıyor? mahalle baskısı yapılıyor? bırakın çalışsın hakkıyla çalışsın. diğeri gelsin solcu olduğu için, diğeri milliyetçi olduğu için ama en önemlisi ise layığıyla özveriyle işini aksatmadan çalışsın. bırakın artık kim neyi giysinciyi. yeri geldi mi %99 müslüman ama o başka bu başka deniyor. din sadece cami ya da evin içi için gelmemişki. mesele bu başörtüsü üzerinden verilen savaş. keşke sınavların, kişilerin, kurumların liyakatı üzerinde konuşulsa. sınavlarda binlerce, milyonlarca insanın hakkını gasbeden (dinli-dinsiz, sağcı-solcu farketmez benim için başkasının hakkına giren 7 göbek şerefsizdir.)insancıklara en az 10 yıl hapis ve sınavın tüm masraflarını ödettir, sınavları çalan demiyorum, dağıtanlara da bunun en az 3 katı cezayı ver bakalım bir daha oluyor mu?

fatma
fatma - 12 yıl Önce

bi yasayı çıkarmak bu kadar mı zor, başörtülüyüm kamudada çalışcam aralıkta inşallah, her türlü uyarıya cezaya rağmen çalışmaktan vazgeçmiycem, yeter artık !!

SIRADAKİ HABER