ALINMASI UNUTULAN AİLE YARDIMI NE ZAMANA KADAR ALINABİLİR?

Devlet memurları, eş ve çocuklarından dolayı yararlanabilecekleri aile yardımı ödeneğini çeşitli sebeplerle almadıkları durumlarda, belli bir süre içinde bu ödeneği talep edilebiliyorlar.

ALINMASI UNUTULAN AİLE YARDIMI NE ZAMANA KADAR ALINABİLİR?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurlar verilecek aile yardımı ödeneğinin usul ve esaslarını açıkça belirlemiş olmakla birlikte, geçmişe yönelik olarak aile yardımından yararlanılması konusunda herhangi bir düzenlemeye ise yer vermemişti.
 
Aile yardımı
 
Memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eşi (resmi nikahlı) için aile yardımı ödenmektedir.
 
Ayrıca; öz, üvey veya evlat edinmiş olup olmadığına bakılmaksızın, bazı şartları taşıyan çocuklardan dolayı da memurlara aile yardımı verilmektedir.
 
Eş ve/veya çocuk için yapılacak aile yardımı, Aile Yardımı Beyannamesi veya değişiklik beyannamesinin memur tarafından kuruma verilmesini izleyen aybaşından geçerli olarak her ay aylıklarıyla birlikte ödenir. Bu ödemeden hiç bir vergi ve kesinti yapılmadığı gibi bu ödemeler borç için de haczedilmez.
 
Aile yardımı ödeneği konusundaki ayrıntılar için tıklayınız …
 
Geçmiş dönemlere ilişkin ödenmeyen aile yardımı
 
Eş ve/veya çocuk için aile yardımı alma hakkına sahip olmakla birlikte, beyanname verilmediği için aile yardımından yararlanılmamış olan dönemlere ilişkin olarak, talep edilmesi ve o dönemde hak sahibi olunduğunun belgelendirmesi halinde, memura geçmişe yönelik aile yardımı ödenmesi mümkün olabiliyor.
 
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun "Ödenemeyen giderler ve bütçeleştirilmiş borçlar" başlıklı 34 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında; "İlgili olduğu mali yılın sonundan başlayarak beş yıl içinde alacaklıları tarafından geçerli bir mazerete dayanmaksızın, yazılı talep edilmediğinden veya belgeleri verilmediğinden dolayı ödenemeyen borçlar zamanaşımına uğrayarak kamu idareleri lehine düşer." denilmiştir.
 
Bu çerçevede, eş ve çocuk nedeniyle hak kazanılan aile yardımı ödeneğinin; 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde ve aile yardımına hak kazanıldığını gösterir (ilgili dönem için) belgelerle birlikte talep edilmesi durumunda, söz konusu dönemlere ilişkin aile yardımının alınabileceğini değerlendirmekteyiz. Konuya ilişkin olarak açılan davalarda verilen kararlar da bu yöndedir.
 
Ancak, geçmişe yönelik olarak ödenecek aile yardımının miktarı hesaplanırken, ödemenin ait olduğu tarihte geçerli olan aylık katsayısı kullanılacaktır.
 
Aile yardımı ödeneğinin güncel miktarları
 
2016 yılı ilk altı ayı için geçerli olan katsayılara göre, aile yardımı ödeneğinin aylık miktarı;
 
-Eş için : 189,50 TL
 
-72 ay ve daha küçük her bir çocuk için: 44,40 TL,
 
-72 aydan büyük her bir çocuk için: 22,20 TL
 
olarak uygulanmaktadır.
Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER