AYLIKSIZ İZİN ALAN MEMURUN GÖREVE BAŞLAMASI NASIL OLUR?

657 sayılı Kanun hükümleri gereği aylıksız izin kullanan memurların görevlerine yeniden başlarken uymaları gereken hususlar, aylıksız izin kullanma sebeplerine göre değişmektedir.

AYLIKSIZ İZİN ALAN MEMURUN GÖREVE BAŞLAMASI NASIL OLUR?
Devlet memurları, aylıksız izne ayrıldıklarında;
 
-Bazı hallerde, aylıksız izin süresinin bitiminde göreve başlamak zorundadırlar.
 
-Bazı hallerde, izin süresinin bitimini izleyen belli bir süre içinde görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
-Bazı hallerde, izin süresi bitmeden görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
-İzin süresi bitmeden, göreve başlamak isteyebilirler.
 
Göreve başlamaları gereken sürede, kabul edilebilir mazeretleri olmaksızın, görevine başlamayanlar memuriyetten çekilmiş (istifa etmiş) sayılırlar.
 
İzin süresi bitiminde göreve başlanması gereken haller
 
-Eğitim nedeniyle aylıksız izin: Eğitim görmek amacıyla şahsen özel burs sağladıkları için kendilerine aylıksız izin verilenler,  izin süresinin bitimini izleyen mesai gününde görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
-Sağlık sorunları nedeniyle aylıksız izi: Refakat izni kullandıktan sonra refakat iznini gerektiren sağlık sorunlarının devam etmesi nedeniyle aylıksız izin verilenler, izin süresinin bitimini izleyen mesai gününde görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
-Doğuma bağlı aylıksız izin: Kendisi veya eşi doğum yaptığı için aylıksız izin verilenler,  izin süresinin bitimini izleyen mesai gününde görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
-Evlat edinme nedeniyle aylıksız izin: Kendisinin ve/veya eşinin 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinmesi nedeniyle aylıksız izin verilenler, izin süresinin bitimini izleyen mesai gününde görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
-Hizmet süresine bağlı aylıksız izin: 5 hizmet yılını tamamlamış olması nedeniyle aylıksız izin verilenler, izin süresinin bitimini izleyen mesai gününde görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
-Eşlerinin görev veya eğitimi nedeniyle aylıksız izin: Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi olan eşinin atandığı yere (1 ve 2 nci derece kalkınmada öncelikli bölgeler dışındaki yerler) atanamayan memura; burslu olarak ya da bütçe imkânlarıyla yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderilen veya sürekli görevle yurtiçine ya da yurtdışına atanan veya en az altı ay süreyle yurtdışında geçici olarak görevlendirilenlerin veya kamu kurumlarınca yurtdışına gönderilen öğrencilerin memur olan eşlerine; eğitim amacıyla kendilerine aylıksız izin verilmiş olanların memur olan eşlerine; yabancı devletlerin resmi kurumlarında ya da uluslararası kuruluşlarda görev yapmak üzere kendilerine aylıksız izin verilenlerin memur olan eşlerine aylıksız izin verildiğinde, ilgili memurun izin süresinin bitimini izleyen mesai gününde görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
-Yurt dışında görevlendirme nedeniyle aylıksız izin: Yabancı devletlerin resmî kurumlarında ya da uluslararası kuruluşlarda görevlendirildikleri için kendilerine aylıklı izin verilenler, izin süresinin bitimini izleyen mesai gününde görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
-Naklen atamalarda aylıksız izin: Başka yerdeki bir göreve naklen ya da yer değiştirme suretiyle atananlar, kabul edilebilir mazeretleri olmaksızın süresi içinde yeni görevlerine başlamamaları durumunda kendilerine tanınan ücretsiz 10 günlük sürenin bitimini izleyen mesai gününde görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
-Başka kurumlarda görevlendirme nedeniyle aylıksız izin: Yasal düzenlemeler uyarınca kurumlarından aylıksız izinli sayılarak başka kurumlara ait sözleşmeli pozisyonlarda görevlendirilenler, izin süresinin bitimini izleyen mesai gününde görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
İzin süresi bitimini izleyen belli bir süre içinde göreve başlanması gereken haller
 
-Askerlik nedeniyle aylıksız izin: Muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere kendilerine aylıksız izin verilenler,  askerlik görevini tamamladıkları tarihten  (terhis tarihi) itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvuruda bulunmak zorundadırlar.
 
-Yabancı ülkelere gönderilme nedeniyle aylıksız izin: Mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere başka ülkelere gönderilme nedeniyle kendilerine aylıksız izin verilenler, izin süresinin bitiminden itibaren yol süresi hariç 15 gün içinde görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
İzin süresi bitmeden göreve başlanması zorunlu olan haller
 
Herhangi bir mazerete istinaden (doğum, refakat, çocuk, eğitim, eş durumu, kurumlarda görev alma gibi) aylıksız izin alınmış olunması durumunda, söz konusu mazeretin izin süresi bitmeden önce ortadan kalkması halinde, ilgili memurun 10 gün içinde görevine başlaması gerekecektir.
 
İzin süresi bitmeden memurun göreve başlamak istediği haller
 
Herhangi bir sebeple aylıksız izin kullanan memur, izin süresi bitmeden de görevlerine dönmek isteyebilirler.  Bu durumlarda, izni aldığı yere (kurum, birim, makam) yazılı olarak başvuruda bulunan memurun göreve başlama talebinin, en kısa sürede sonuçlandırılması ve memurun göreve başlatılması gerekecektir.  Ancak, göreve başlama taleplerinin bazı kurumlarca yerine getirilmesinin geciktirildiği ya da izin süresinin bitimi beklenerek yerine getirildiği durumlarla da karşılaşılabilmektedir.
Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER