DOKTOR VE MÜHENDİSLERE ŞOK

Yükseköğrenim için Bulgaristan'a giden Türk öğrencilerin, bu ülkedeki çeşitli üniversitelerden aldığı 8 bin doktor ve mühendislik diploması ‘sahtecilik' yapıldığı iddiasıyla incelemeye alındı.

DOKTOR VE MÜHENDİSLERE ŞOK

 

TÜRKİYE'nin Sofya Büyükelçiliği'nin yaklaşık 10 ay önce Dışişleri Bakanlığı'na yaptığı uyarıyla başlatılan soruşturma kapsamında, bu ülkeden diploma alanların Bulgaristan'a eğitim için gidip gitmedikleri araştırılmaya başlandı. Dışişleri Bakanlığı'nın yanı sıra İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Soyfa Büyükelçiliği'nin ortak yürüttüğü çalışma kapsamında, Bulgaristan'da eğitim gören Türk üniversite öğrencilerinin en çok tıp ve mühendislik diploması aldığı belirlendi.


Türkiye'deki üniversitelere yüksek notla yapılan yatay geçişlerin de incelendiği araştırmada Bulgaristan'daki üniversitelerden alınan 8 bin doktor ve mühendislik diploması üzerinde 'sahtecilik' incelemesi başlatıldı. Çoğu Bulgaristan'daki üniversitelerden mezun olan Türk öğrenciler tarafından açılan danışmanlık şirketlerinin de mercek altına alındığı öğrenildi.

RAPORDAN BAŞLIKLAR
* Öğrenciler bazen öğretmenlerine gönüllü bazen de zorunlu rüşvet vererek derslerden geçer not alıyor. Kayıt yaptırdıktan sonra 2 yıl okula gitmeden mezun olabiliyor. Bu bilgi, öğrencilerle yapılan görüşmelerle saptandı.
* Ağırlıklı olarak mühendislik ve tıp fakültelerine kayıtlarını yaptıran ve çoğunlukla Güneydoğu illerimizden giden öğrencilerin ailelerinin, üniversitelerin eğitim düzeyinin düşüklüğünden haberdar olmadıkları ve maddi açıdan özveriyle çocuklarını okutmaya çalıştıkları anlaşıldı.
* Okul harçları ve diğer giderlerle bir öğrencinin yılda 10 bin Euro (23 bin TL) harcadığı hesaplandığında Bulgaristan'da okuyan 8 bin Türk öğrencinin Bulgar ekonomisine yılda 80 milyon Euro (184 milyon TL) kaynak sağladığı tahmin ediliyor.


Kaynak memurlar.biz 

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER