HESAP ŞAŞTI MEMUR VE EMEKLİ ZARAR ETTİ

Hükümet'in enflasyon hesabı şaştı, fatura memura çıktı. Enflasyonun yüzde 5,3'te kalacağı hesabıyla memura yapılan net 124 liralık seyyanen zam tamamen eridi. En düşük memurun bile zararı 55 lira oldu.

HESAP ŞAŞTI MEMUR VE EMEKLİ ZARAR ETTİ

Hükümet yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 9,4 olarak revize etti, memurun büyük zam kaybı ortaya çıktı. Enflasyondaki büyük sapmaya karşın memura bu yıl fark verilmeyeceği için memur maaşları enflasyon karşısında 55 lira ila 600 lira arasında eriyecek.Maaşı 1350 liranın üzerinde olan tüm memurlarla aylığı 1550 lirayı aşan tüm memur emeklileri enflasyon karşısında zarara uğrayacak.

 

Enflasyon farkı yok

 

Hükümet Memur-Sen'le imzaladığı toplu sözleşmeyle 2014 yılında memura yüzdelik zam yerine seyyanen zam verme konusunda mutabakata vardı. Üzerinde anlaşılan toplu sözleşmeyle memur maaşlarına seyyanen brüt 175 lira, net 124 lira; memur emeklilerine de yine brüt 175 lira net 146 lira zam yapıldı. Uzlaşılan metinde bu yıl memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı verilmeyeceği de hükme bağlandı. Memur zammında sadece öğretmenler için toplamda 150 lira ilave zam da öngörüldü.

 

En kötüden de kötü

 

Pazarlık görüşmelerinde en kötü senaryoda dahi memura yüzde 3 artı 3 zam verileceği, enflasyon farkının devam etmesiyle de memurun enflasyona ezdirilmeyeceği bekleniyordu. Ancak 'düşük memura yüksek zam' anlayışı benimsenerek seyyanen zamda karar kılındı, enflasyon farkının kaldırılması ise memura büyük gol oldu. Memur-Sen, enflasyon farksız seyyanen zam anlaşmasını savunurken, enflasyon tahmininin tutacağı varsayımıyla, memurların büyük bölümünün enflasyonun üzerinde zam aldığını açıkladı.

 

Memur-Sen savundu

 

Ancak Hükümet, Orta Vadeli Program'da (OVP) yüzde 5,3'lük tahminin tutmayacağını açıklayıp yeni tahmini yüzde 9,4'e revize etti. Enflasyondaki bu revizyon, memurlarla ilgili tüm hesapları alt üst etti.

 

Polis 137 lira kaybetti

 

Kamuda hizmetli kadrosunda çalışan bir memurun 1904 lira olan maaşına Ocak 2014'te 124 lira net zam yapıldı, maaş 2 bin 28 liraya çıktı.


Enflasyonun tahmin edildiği gibi yıl sonunda yüzde 9,4 olması halinde bu memurun maaşı enflasyon karşısında 55 lira erimiş olacak. Enflasyon farkı kaldırılmamış olsaydı, bu memur yılı 2 bin 28 lirayla değil 2 bin 83 lirayla kapatmış olacaktı. Maaş erimesi poliste 137 lira, vaizde 125 lira, müsteşarda 599 lira olacak.

 

1550 lira sınır oldu

 

Seyyanen zam emeklilere net 146 lira olarak yansıdığı için emeklilerde erime daha az olacak. Hesaplamalara göre, aylığı 1550 liranın altında olan emekliler yüksek enflasyona rağmen kayba uğramayacak. Ancak 1550 liranın üzerinde aylık alan emeklilerin tümünün maaşı eriyecek.

 

ERDOĞAN SÜZER

Bugün

 
Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER