KIDEM MODELİ İÇİN 3'LÜ MÜLAKAT

Kıdem tazminatında yeni sistem için çalışmalarda yurtdışı örneklerine odaklanıldı. Bu model için işveren örgütleri, odalar ve işçilerin yapacağı mutabakat bekleniyor.

KIDEM MODELİ İÇİN 3'LÜ MÜLAKAT
Kıdem formülü 3’lü mutabakat!
 
Kıdem tazminatında yeni sistem için çalışmalarda yurtdışı örneklerine odaklanıldı. Bu model için işveren örgütleri, odalar ve işçilerin yapacağı mutabakat bekleniyor.
 
 
Kıdem tazminatlarının fona devredilmesi konusu yeniden gündemde. Hükümet yurtdışında uygulanan sistemleri mercek altına aldı. Taşeron işçilik ile başlanacak kıdem tazminatı operasyonu için Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından sosyal taraflara yapılan “aranızda anlaşın” çağrısı 3’lü mutabakat ile aşılmaya çalışılacak. İşveren örgütleri, odalar ve işçileri temsilen Hak-İş’in varacağı uzlaşma, Kıdem Tazminatı Fonu çalışmalarının toplumsal tabanını oluşturacak.
 
Protestolar var...
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ncadüzenlenen Çalışma Meclisi toplantısında, hükümet ve özel sektör kıdem tazminatı sisteminin mutlaka değişmesi gerektiği vurgusu yaptı.
 
Türk-İş ve DİSK’in protesto ettiği sonuç metninde, “Mevcut kıdem tazminatı uygulamalarında, bazı işçi gruplarının çeşitli yollarla bu haktan yoksun bırakıldığı, bu tazminatlardan yararlanma durumunda ise hukuken ve fiilen kıdem tazminatına ulaşmakta karşı karşıya kaldıkları sorunların çözümü için düzenlemeye gidilmesi zorunluluk arz etmektedir.
 
Yapılacak düzenlemede getirilecek çözümün görünüm şekli ve içeriği sosyal taraflar ve ilgili devlet mercisine ait olmak kaydıyla bilhassa alt işveren işçileri ile diğer mağdur işçi gruplarının eşitlik temelinde, hak kaybına uğramaları önlenmelidir” denilerek sistemin değişeceği sinyali verildi.
 
Hükümet, önümüzdeki dönemde kıdem tazminatı fonu ile ilgili, Türkiye’ye benzer ülkelerdeki modelleri inceleyecek. Kıdem tazminatı operasyonu, taşeron işçilerle başlayacak.
 
Erdoğan’a gidecek
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu, taşeron işçilik, esnek çalışma ve uzaktan çalışma gibi konuları içeren kapsamlı çalışmayı ay sonunda Erdoğan’a sunacaklarını belirterek, “Tekrar nihai olarak taraflarla  bir görüşeceğiz.
 
Biz de mutfakta çalışmamızı, bürokrasi ve bütün bakanlıklar ile yaptık. İşçi ve işveren taraflarıyla görüşeceğiz, sonra Başbakan’a sunacağız” dedi. Çelik, bu düzenlemelerde işçinin bir kaybı olmadığını belirterek, “Sürdürülebilirliği kalmayan bir sistemle karşı karşıyayız” dedi. Çelik, tazminata esas alınan gün sayısında düşüş talebi olduğunu anlattı.
 
Türk-İş ile DİSK ise Kıdem Tazminatı Fonu’na kesin bir şekilde karşı çıkıyor. Yeni Türk-İş yönetimi, kıdem tazminatında geri gidiş halinde genel greve gidilebileceği uyarısını tekrarladı.
 
Erdoğan’ın “aranızda anlaşın” prensibi için de 3’lü uzlaşma formülü öngörülüyor. Buna göre, TOBB ile TİSK, odalar ve Hak-İş’in kıdem sisteminin değiştirilmesi ile ilgili mutabakatı, “işçi-işveren uzlaşması” olarak yapılan çalışmalara temel teşkil edecek.
 
 
 
 
DİSK: Yabancı yatırımcı istiyor
 
DİSK Başkanı Kani Beko ise Milliyet’e yaptığı açıklamada, yabancı sermayenin kıdem tazminatını bir yük olarak gördüğünü ve yatırım için bu yükün kaldırılmasını şart koştuğunu savundu. Esnek çalışma, özel istihdam büroları ve bölgesel asgari ücretin, Kıdem Tazminatı Fonu ile birlikte aynı pakette yer aldığını belirten Beko, 2011-2012 yıllarında 6.2 milyar dolarlık dış kredi sağlandığını, bunun karşılığında ise Türkiye’deki istihdam piyasasında esnekleşme istendiğini kaydetti.

milliyet
Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER