KULLANABİLECEĞİ YILLIK İZNİ BULUNMAYAN MEMURUN İZİN İHTİYACI NASIL KARŞILANIR?

KULLANABİLECEĞİ YILLIK İZNİ BULUNMAYAN MEMURUN İZİN İHTİYACI NASIL KARŞILANIR?
Yıllık izin hakkı olmayan veya yıllık izinlerini kullanmış olan Devlet memurları izin ihtiyacı duyduklarında (belli mazeretlere istinaden kullanabilecekleri izinler dışında), bu ihtiyaçlarının karşılanması bazen mümkün olabilmektedir.
 
Devlet memurlarına, bazı süre ve şartlarla kullanabilecekleri çeşitli izin hakları da tanınmış olup, bunlar arasında yıllık izin hakkı da yer almaktadır. Ancak, hizmet süresi 1 yıldan az olduğu için yıllık izin hakkı bulunmayan veya yıllık izin hakkı bulunmakla birlikte bu izinlerini kullanmış olan memurların izin ihtiyacı doğabilmektedir.
 
 
 
Yıllık izin
 
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Devlet memurlarının yıllık izin süresini; hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için ise 30 gün olarak belirlediğinden, 1 yıldan az hizmeti olan memurlar yıllık izin kullanamamaktadırlar.
 
Yıllık izin kullanma hakkı olmayanların ya da yıllık izin sürelerini kullanmış olan memurların izin kullanma ihtiyacı duyduğu ve bu izin ihtiyaçlarının Kanunda sayılan mazeretlere dayanmadığı durumlarda, bu memurlara ücretli izin verilmesi hali amirlerinin takdirine bırakılmıştır.
 
Öte yandan, kullanabileceği yıllık izin süresi bulunmakla birlikte, Kanunda sayılan mazeretler dışındaki bir sebeple memurun mazeret izni talep etmesi ve bu talebinin de amirleri tarafından uygun görülmesi mümkündür. (bu yazımızda yıllık izin kullanma durumunun bulunmadığı hallere değinilecektir)
 
Kanunda sayılan mazeretlere dayanan izinler
 
Bazı mazeretlerinden dolayı, hizmet süreleri ile de ilişki kurulmaksızın, memurlara talepleri üzerine belli sürelerle izin verilmesi 657 sayılı Kanunun gereğidir.
 
Buna göre memurlara;
 
-Evlenme mazereti (kendisinin veya çocuğunun evlenmesi hali),
 
-Hamilelik ve doğuma ilişkin mazeretler (analık)
 
-Çocuk mazereti (babalık, emzirme, evlat edinme, günün yarısında çalışma, engelli çocuk) 
 
-Ölüme ilişkin mazeretler (eşi ve çocukları ile kendisinin veya eşinin anne, baba ve kardeşlerinin ölümü hali)
 
nedeniyle, talep etmeleri durumunda ilgili mazeretin gerektirdiği en çok süre kadar mazeret izni verilmesi zorunludur.
 
Yıllık izin hakkı ya da kullanabileceği yıllık izin süresi bulunmayan memura izin verilmesi
 
Yıllık izin hakkı bulunmayan ya da yıllık izin sürelerinin tamamını kullanmış olan memurların, Kanundaki mazeretlere (yukarıda sayılan) dayanmayan hallere ilişkin olarak ihtiyaç duyacakları izin talepleri;
 
**İlgili birim amiri tarafından uygun görülmesi üzerine, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından değerlendirilir.
 
**Bu kapsamda memura bir yıl içinde (takvim yılı) verilebilecek izin süresi toplamı en çok 10 gün olabilir.
 
**Bu kapsamda yıl içinde 10 gün süre ile mazeret izni kullanan memur (öğretmenler hariç), zorunlu bir sebebinin olması durumunda yeniden 10 güne kadar izni talep edebilir. Aynı amirler tarafından yapılacak değerlendirmeye göre izin talebi uygun görülebilir. Ancak, bu şekilde verilecek mazeret izni süreleri (ilk 10’den sonraki kısım) memurun yıllık izninden (izleyen yıl hak kazanacağı izinden) düşülür.
Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2018, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER