MÜDÜR ATAMALARINDA SINAV KALDIRILIYOR

Müdür Atamalarında Sınav Kaldırılıyor

MÜDÜR ATAMALARINDA SINAV KALDIRILIYOR

Görevde yükselme sınavı açmaya yanaşmayarak yıllardan beridir Şube Müdürükadrolarına asaleten atama yapmakonusunda farklı yollar deneyen Milli EğitimBakanlığının bu girişimlerden de sonuçalamaması nedeniyle, konuya kalıcı çözümbulunması üzerinde çalışılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) teşkilatlarındaki yaklaşık 3000 adet Şube Müdürükadrosunun 1900'e yakını asaleten yürütülmemektedir. Şube Müdürükadrolarına yapılacak atamaların görevdeyükselme uygulamaları kapsamında olması ve MEB'in görevde yükselme sınavıaçmaktan kaçınması, boş Şube Müdürü kadrolarınageçici görevlendirme ya da vekaleten atamalar yapılması sonucunu da doğurmaktadır.

Boş kadrolar nasıl kullanılıyor?

MEB tarafından boş Şube Müdürü kadrolarınayapılan vekaleten atamalar ve geçicigörevlendirmeler tepki görmekte ve bu atamaların genellikle liyakat ve kariyere bakılmadan ve atanacak kişinin siyasi görüşüne ve bağlı olduğu sendikaya göre yapıldığı ileri sürülmektedir.

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 18.12.2012 tarihinde yürürlüğe konulan 2012/44 sayılı Genelge ile “Şube Müdürü” atama ve görevlendirmelerine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiş ancak gelen tepkiler üzerine bu Genelge 11 gün sonra iptal edilmişti.

Bunların yanı sıra, MEB'in Şube Müdürü atamalarında hülle yoluna başvurduğu ve görevde yükselme kapsamında olmayan daha üst görevlere atama yaptıktan kısa bir süre sonra ilgili personelin alt görev olan Şube Müdürü kadrolarına sınavsız asaleten atandıkları da iddia edilmişti.

Görevde Yükselme

Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak personelin görevde yükselmesinin ve unvan değiştirmesinin sağlanması amacıyla yürürlüğe konulan “Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik”, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personelin, müdür ve daha alt görevlere, görevde yükselme niteliğinde asaleten atanabilmelerini, görevde yükselme sınavına girerek başarılı olma şartına bağlamıştır. Şube müdürü kadrolarına atanmalar da bu kapsamda bulunmaktadır.

Ancak Yönetmelikte, kurum ve unvan bazında istisnalara da gidilerek, görevde yükselme sınav şartı aranmayan kadrolara Kamudanhaber.com olarak haberimizde yer vermiştik.

Zaman içerisinde yapılan değişikliklerle başka kadro unvanları da görevde yükselme uygulamaları dışına çıkarılmış ve 07.09.2012 tarihinde yapılan değişiklikle de Millî Eğitim Bakanlığındaki “Eğitim Uzmanı” kadrolarına yapılacak atamalar görevde yükselme kapsamı dışına çıkarılmıştı.


Öte yandan; sosyal güvenlik merkezi müdürü, gençlik merkezi müdürü, yurt müdürü ve ilçe müdürü kadrolarına yapılacak atamaların görevde yükselme uygulamaları dışında bırakılmasına ilişkin Yönetmelik değişikliğinin yürütülmesi, burada haber konusu ettiğimiz üzere, Danıştay 5. Dairesinin 02.10.2012 tarihi ve E:2012/4736 sayılı Kararıyla durdurulmuştur.

MEB Şube Müdürü kadrolarına atama nasıl olacak?

MEB teşkilatındaki Şube Müdürü kadrolarına asaleten atama yapılabilmesi ve bu atamaların görevde yükselme sınavına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilebilmesinin sağlanması amacıyla, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik”te değişiklik yapılması planlanıyor.

Kamudanhaber.com olarak edindiğimiz bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığındaki şube müdürü kadrolarını görevde yükselme kapsamı dışına çıkarmayı amaçlayan Yönetmelik değişikliği üzerindeki çalışmalar son aşamasına gelmiş bulunuyor.

Yapılması düşünülen Yönetmelik değişikliği ile, MEB “Şube Müdürü” kadrolarına yapılacak atamalar, görevde yükselme sınavına girmeden atama yapılabilen kadrolar arasına alınacak.

Bu değişikliğin gerçekleşmesi halinde, Milli Eğitim Bakanlığında Şube Müdürü kadrolarına atamalar Bakanlığın tercihine göre yapılacak.

Değerlendirmemiz

1999 yılında yürürlüğe konulan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik” sayesinde çok sayıda Devlet memuru kimseye kırılmadan, torpil bulabilmek için kapı kapı dolaşmadan, sınavlara girerek kamu kurum ve kuruluşlarında müdür ve altındaki kadrolara görevde yükselme veya unvan değiştirme yoluyla atanma şansı bulabiliştir. (Görevde yükselme uygulamalarında da kayırmacılığın olduğu iddiaları olsa da, bunlar sınırlı düzeyde kalmaktadır.)

Görevde yükselme uygulamaları dışını çıkarılan unvanlar arttıkça, kurulmuş olan ve kurumlar tarafından işletilmesi halinde hakkaniyete, liyakat ve kariyere uygun atamalara imkan veren sistem daha da bozulmakta ve Devlet memurları kapsamdan çıkan her unvan için atanmada yine “torpil” aramak durumunda kalmaktadır.

MEB Şube Müdürlerine yönelik hazırlanan ve görevde yükselme uygulamalarını temelden sarsacağını düşündüğümüz Yönetmelik değişikliğinin hayata geçirilmesi halinde, diğer kurumlardaki Şube Müdürü kadrolarına atamaların görevde yükselme uygulamaları kapsamında kalmaya devam edecek olmasından dolayı da çeşitli sorunların yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

Öte yandan, böyle bir düzenleme sonrasında, MEB'de Şube Müdürü kadrolarına sınavsız atanacak olanlar, başka kurumların görevde yükselme sınavıyla atama yapılan Şube Müdürü kadrolarına görevde yükselme sınavına girmeden naklen atanabilecek.(kamuajans.com)

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER