NORM FAZLASI ÖĞRETMENE HAKSIZLIK

Norm kadro fazlası yöneticilerin 2 yıl bekleme hakları var iken öğretmenlerin yok

NORM FAZLASI ÖĞRETMENE HAKSIZLIK

Öğretmen Ve Yönetici Normları Hangi Yönetmeliğe Göre Belirlenir?

Norm dediğimiz zaman aklımıza gelen ilk yönetmelik; 10.08.1999 tarih ve 23782 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğidir.

Bu yönetmelik; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları ile diğer eğitim kurumlarının öğretmen ve yönetici norm kadro sayılarına ilişkin esas ve usulleri belirlemek amacıyla çıkarılmıştır.

Öğretmen ve Yönetici Norm Kadro Sayıları Norm Kadro Yönetmeliği İle Belirlenir.

Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğine göre öğretmen ve yönetici norm kadro sayıları belirlenir. Bu yönetmelikte kimlerin norm kadro fazlası olacağı ise yazmaz.

Kimlerin norm kadro fazlası olması gerektiği Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliği” başlıklı, 18. maddesi 2. fıkrasındaki; “Ancak, bu Yönetmelikte belirtilen kriterler çerçevesinde herhangi bir şekilde okul ve kurumların mevcut yönetici ve öğretmen norm kadro sayılarının azalması halinde norm fazlası yönetici ve öğretmenlerin belirlenmesi işlemleri, ilgili atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre yapılır.” hükümlerine göre belirlenir.

Okul Yöneticilerinden Kimlerin Norm Kadro Fazlası Olması Gerektiği Yöneticilerin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinde Belirtilir.

Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin “Okul ve Kurumların Norm Kadro Sayılarının Değişmesi” başlıklı, 18. maddesi 2. fıkrasının yöneticiler açısından atıfta bulunduğu yönetmelik Yöneticilerin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğidir.

Okul yöneticilerinin her hangi bir nedenle (istifa, görevden alınma, vs.) normunun belirlenmesinde 13.08.2009 tarih ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 27. ve 28. maddelerindeki hükümlerine göre değerlendirme yapılmaktadır.

Yönetmeliğinin “Yöneticilik görevinin sona ereceği hâller” başlıklı 27. maddesinde; “

(3) İlgili mevzuatında belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde yöneticilik norm kadrolarının tamamı ya da bir kısmı kaldırılan eğitim kurumlarında norm kadro fazlası durumunda olan yöneticiler bu Yönetmelik ekinde yer alan EK–2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmeye göre en az puan alandan başlanarak Bakanlıkça norm kadrolarının onaylandığı tarihten geçerli olmak üzere belirlenir. Norm kadro fazlası durumuna düşen yöneticiler, istek ve ihtiyaçları birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar. Durumlarına uygun boş eğitim kurumu bulunmaması ya da kendilerine önerilen eğitim kurumlarına atanmak istemeyenlerin yöneticilikleri, Bakanlığın norm kadrolarını onayladığı tarihten itibaren iki yıl daha devam eder. Bu süre içerisinde boş yöneticilikler için yapılacak duyurulara başvuruda bulunabilirler.

Ancak 18 inci maddenin beşinci fıkrası kapsamında yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarında kadın adaylara ayrılan müdür yardımcılığı norm kadrosu bu fıkra kapsamı dışındadır.

(4) Bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen 2 yıllık süre içerisinde ilgili mevzuatında belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde görev yapmakta olduğu eğitim kurumunda durumuna uygun yöneticilik normunun artması ya da her hangi bir nedenle boş yönetici normu oluşması halinde norm kadro fazlası durumuna düşen yönetici bu kadroyla ilişkilendirilir. 2 yılın sonunda durumlarında herhangi bir değişiklik olmayan ve durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan yöneticiler, istekleri de dikkate alınarak durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar.” hükümleri bulunmaktadır.

Öğretmenlerden Kimlerin Norm Kadro Fazlası Olması Gerektiği Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinde Belirtilir.

Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin “Okul ve Kurumların Norm Kadro Sayılarının Değişmesi” başlıklı 18. maddesi 2. fıkrasının öğretmenler açısından atıfta bulunduğu yönetmelik Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğidir.

06.05.2010 tarih ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 41. maddesi 3 fıkrasında “ Herhangi bir nedenle istihdam alanı daralan öğretmenler ile görevli oldukları eğitim kurumlarında norm kadro esasları çerçevesinde öğretmen norm kadro sayısının azalması üzerine hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir. Norm kadro fazlası olarak belirlenen bu öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanırlar.” hükmü yer almaktadır.

Kısacası; Norm kadro fazlası durumuna düşen yöneticiler istek ve ihtiyaçları birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar. Durumlarına uygun boş eğitim kurumu bulunmaması ya da kendilerine önerilen eğitim kurumlarına atanmak istemeyenlerin yöneticilikleri, Bakanlığın norm kadrolarını onayladığı tarihten itibaren iki yıl daha devam etmektedir. Fakat bu durum öğretmenlerinde norm kadro fazlası durumuna düştüklerinde uygulanmamaktadır. Bu durum telafisi imkânsız zararlara yol açmaktadır.

 

Bu konuların bir tek çözümü vardır. Yöneticilerde olduğu gibi öğretmenlere de iki yıl norm kadro fazlası kalma hakkı tanınmalıdır. Bu önerimizi iki yıl önce yaptığımız “Norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” haberimizde; “İl içinde İhtiyaç fazlası öğretmenlerden tercihlerin alınmasına rağmen ihtiyacın giderilemediği durumda ve iki yılını dolduranlar arasından hizmet puanı düşük olan İhtiyaç fazlası öğretmen ihtiyaç olan yere atanır. Hiçbir durumda aynı ilde aynı alandan ihtiyaç ve iki yılını dolduran İhtiyaç fazlası öğretmen aynı anda bulunamaz. Bu durumu sağlamak için yılda bir defa atama yapılır” bu şekilde bakanlık yeni çıkaracağı Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğine madde eklemelidir.” şeklinde dile getirmiştik. “söylesem tesiri yok sussam gönül razı değil” hesabından dinleyen olmadı.

 

Memurlar.net

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER