ÖĞRETMENİN KADRO UNVANI DEĞİŞTİĞİNDE EK GÖSTERGESİ DE DEĞİŞEBİLİYOR

Öğretmen unvanlı kadrolarda görev yapan Devlet memurları, Milli Eğitim Bakanlığında veya başka kurumlarda durumlarına uygun çeşitli unvanlardaki kadrolara atandıklarında, yararlanabilecekleri ek göstergeler değişebiliyor.

ÖĞRETMENİN KADRO UNVANI DEĞİŞTİĞİNDE EK GÖSTERGESİ DE DEĞİŞEBİLİYOR
Öğretmen unvanlı kadrolarda görev yapan Devlet memurları, Milli Eğitim Bakanlığında veya başka kurumlarda durumlarına uygun çeşitli unvanlardaki kadrolara atandıklarında, yararlanabilecekleri ek göstergeler değişebiliyor.
 
Başka unvanlı kadroya atanan öğretmenin ek göstergesinin, atandığı kadronun unvan ve derecesine göre, aynı kaldığı veya arttığı ya da azaldığı durumlarla karşılaşılabilmektedir.
 
 
 
Devlet memurları hakkında uygulanacak ek göstergeler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu eki cetvellerde düzenlenmiş olup, Kanunun 43/B maddesinde ise; Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlar hakkında uygulanacak ek göstergelerin, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıflardaki görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamayacağı hüküm altına alınmış tır.
 
Bu düzenlemelerden hareketle, unvan değiştiren öğretmen hakkındaki ek gösterge uygulaması şöyle olacaktır:
 
1-Öğretmenin ek göstergesinin düşmesi
 
Başka bir unvana ait ilk 4 derece dışındaki derecelerdeki kadrolara atananlar, atandıkları kadro unvanında kazanılmış hak aylık derecelerine denk gelen ek göstergelerden yararlanırlar.
 
Atandıkları yeni unvanda, kazanılmış hak aylık derecelerine ilişkin ek gösterge yok ise ek göstergeden yararlanamazlar, ayrıca bulundukları dereceler için ek gösterge belirlenmiş olmakla birlikte bu ek gösterge aynı dereceli öğretmen ek göstergesinden daha düşük ise düşük olan ek göstergeden yararlanırlar.
 
Bu şekilde başka bir unvana ait ilk 4 derece dışındaki derecelerdeki kadrolara atanan öğretmen, zaman içinde yeni görevinde ilk dört dereceli kadrolara yükseldiğinde bile, ilk dört dereceli kadrolara doğrudan atanmamış olması nedeniyle, atanmış olduğu unvanın kadro derecesi için belirlenmiş olan ek göstergeden yararlanacak, öğretmen ek göstergesinden ise yararlanamayacaktır.
 
Örnek: Kazanılmış hak aylık derecesi 6 ve ek göstergesi 800 olan bir öğretmen, ek göstergesi olmayan 5 inci dereceli Şube Müdürü kadrosuna atandığında, ek göstergeden yararlanamayacaktır. Şube Müdürü için ilk dört derecede geçerli olan ek göstergelerin aynı derecelerdeki Öğretmen için belirlenmiş ek göstergelerden düşük olması nedeniyle, bu kişi Şube Müdürü kadrosunda bulunduğu sürece aynı derecedeki öğretmene göre daha düşük ek göstergeden yararlanacaktır. Şube Müdürü kadrosunda kazanılmış hak aylığı ve kadro derecesi 1 olduğunda hakkında Şube Müdürü ek göstergesi olan 2200 uygulanıyor olacaktır.
 
2-Öğretmenin ek göstergesinin yükselmesi
 
Başka bir unvana ait herhangi bir derecedeki kadroya atanan öğretmen, atandığı kadronun aylık derecesine denk gelen ek göstergenin, aynı derece öğretmen için geçerli olan ek göstergeden yüksek olduğu durumlarda, yüksek olan ek göstergeden yararlanacaktır. Öğretmen ek göstergesi ile kıyaslama, başka unvana atanan öğretmenin atamasının doğrudan ilk dört dereceli kadrolara yapılmış olması halinde söz konusudur.
 
Örnek: Öğretmen kadrosunda iken Daire Başkanı kadrosuna  atananlar hakkında, ilk ataması hangi dereceye yapılmış olursa olsun, hakkında 1 inci derece Daire Başkanı kadrosu için belirlenmiş olan 3600 ek gösterge uygulanacaktır.
 
3-Öğretmenin ek göstergesinin aynı kalması
 
Başka bir unvana ait ilk 4 dereceli kadrolara atanan öğretmenlerin, atandıkları kadro derecesi için geçerli olan ek göstergenin, kazanılmış hak aylık derecesi itibariyle Öğretmen olarak yararlanabilecekleri ek göstergeden düşük olduğu durumlarda, ilgili hakkında kazanılmış hak aylık derecesine isabet eden öğretmen ek göstergesi uygulanır.
 
Örnek: Kazanılmış hak aylık derecesi 5 olan ve ek göstergesi 900 olan bir öğretmen,  4 üncü dereceli ve 800 ek göstergeli Şube Müdürü kadrosuna atandığında, hakkında daha yüksek belirlenmiş olan 900 ek göstergenin uygulanmasına devam olunacaktır. Üst derecelere çıkıldıkça da bu uygulama devam edecek, Şube Müdürü kadrosunda kazanılmış hak aylığı ve kadro derecesi 1 olduğunda hakkında Şube Müdürü ek göstergesi olan 2200 yerine, Öğretmen ek göstergesi olan 3000 uygulanıyor olacaktır.
Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2018, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER