ÖZELDE ERKEK, KAMUDA KADIN MAĞDUR

Mobbing mağdurları Alo 170 ihbar hattına şikayet yağdırdı. Kamudan şikayetlerin yüzde 51'ini kadınlar, özelden ise yüzde 58'ini erkekler yaptı.

ÖZELDE ERKEK, KAMUDA KADIN MAĞDUR
ÖZELDE ERKEK KAMUDA KADIN MOBBİNG MAĞDURU
 
Mobbing mağdurları Alo 170 ihbar hattına şikayet yağdırdı. Kamudan şikayetlerin yüzde 51'ini kadınlar, özelden ise yüzde 58'ini erkekler yaptı.
 
 
Türkiye ’de mobbing mağdurlarının yüzde 86,72’sinin mağduriyetlerinin sorumlusu amirleri. En fazla mobbinge uğrayan yaş grubu ise 29-33. Mobbing mağdurları kamuda kadınlar, özel sektörde ise erkekler. İstanbul ise mobbingde bir numara. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, “İşyerlerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesi” (Mobbing) Genelgesi’nin yayımlanmasının ardından kurulan ALO 170 mobbing şikayet hattı verilerin ortaya çıkmasını sağladı. CHP ’li Sezgin Tanrıkulu’nun yazlı soru önergesini yanıtlayan Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in verdiği bilgiye göre 2 yılda hattı 2 yılda 5890 kişi aradı. Özel sektörde erkekler daha fazla mobbing şikayetiyle başvururken kamu çalışanları arasında da kadınların daha çok başvurdu. Özel sektörde mağdurların yüzde 58’ini erkekler, yüzde 42’sini ise kadınlar oluşturdu. Kamu çalışanları arasında ise bu oran tam tersi. Kamudan gelen şikâyetlerin yüzde 49’unu erkek, yüzde 51’ini ise kadın çalışanlar yaptı. Mobbingde İstanbul ilk sırada. Kamudan yapılan başvuruların yüzde 16,86’sı İstanbul’dan gelirken, yüzde 15,21’i ise Ankara ’dan yapıldı. Özel sektörden gelen şikayetler de de yüzde 37,62’si İstanbul’dan geldi. Çelik işyerlerinde psikolojik tacizin önlenmesi için veri toplama çalışmalarının yapılacağını belirtti.
 
MOBBING NEDİR?
 
İşyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar bütünü.

radikal.com.tr 
Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER