YIPRANMA PAYI MEMURİYETİ ETKİLER Mİ?

Kamu çalışanlarından bazılarının çalışma sürelerine, her 360 günlük çalışmaları karşılığında belli süreler yıpranma payı (fiiliî hizmet süresi zammı) olarak eklenmektedir. Devlet memurlarının bazıları da bu uygulamadan yararlandırılmaktadır.

YIPRANMA PAYI MEMURİYETİ ETKİLER Mİ?

Yıpranma payı olarak da bilinen “fiili hizmet süresi zammı”na ilişkin esas düzenleme, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yer almaktadır. Kanunda, hangi iş ve işyerlerinde yapılan hangi çalışmalar karşılığında çalışanlar hakkında ne kadar fiili hizmet süresi zammı uygulanacağı belirlenmiştir.

5510 sayılı Kanun hükümlerine göre, fiili hizmet süresi zammından yararlanacak kamu görevlilerinden bazılarının 360 günlük hizmetleri karşılığında yararlanacakları ilave süreler şöyle:

Fiili hizmet süresi zammından yararlanacak olanlar Eklenecek süre
TRT’de basın kartı sahibi olarak haber hizmetlerinde fiilen çalışanlar 90 gün

Adaylıkta geçirilen süreler dahil polis memuru, başpolis memuru, kıdemli başpolis memuru, komiser yardımcısı, komiser, baş komiser, emniyet amiri, emniyet müdürleri ile daha üst unvanlardaki emniyet mensupları,

Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları.

90 gün
Subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erler 90 gün
İtfaiye teşkilatında yangın söndürme işlerinde çalışanlar 60 gün

Yıpranma payının memuriyete etkisi

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memuriyet dışında geçen veya geçmiş sayılan hangi sürelerin ne kadarının, ilgililerin kazanılmış hak aylıklarında ve memuriyet kıdemlerinde değerlendirileceğini hükme bağlamıştır. Ancak, konuya ilişkin düzenlemeler arasında, fiili hizmet zammı (yıpranma payı) olarak yararlanılan sürelerin memuriyet kıdem süresinde ve/veya kazanılmış hak aylığında değerlendirileceğine ilişkin herhangi hüküm yer verilmemiştir.

Öte yandan, memurların yararlandığı fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı), 5510 sayılı Kanun hükümleri (5434 sayılı Kanunun mülga hükümleri) gereği ilgililerin emekliliğe ilişkin hakları üzerinde etkili olmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER