KİMLER ŞUBE MÜDÜRÜ OLABİLECEK ?

Milli Eğitim Bakanlığı, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hikmet ÇOLAK imzası ile şube müdürü atama ve görevlendirmeleri ile ilgili bir genelge yayımladı. 2012/44 sayılı Genelge’nin en dikkat çekici yanı önceliğin öğretmen dışı personele verilmesidir.

KİMLER ŞUBE MÜDÜRÜ OLABİLECEK ?

MEB’de çalışan şeflerimizin birçoğu ilkokul mezunu hizmetli olarak işe başlayıp açık lise ve açık öğretimi bitirerek şef olmuşlardır. Bu durumdaki şeflerden bir kısmı kendini çok iyi geliştirmiş olup gerçekten işlerini çok iyi yapmaktadırlar. Şeflerimiz evrak işlerini, muhasebe işlerini, arşiv işlerini, taşımalı işlerini, ihale işlerini, dosya işlerini, vb. teknik işleri çok iyi yapmaktadırlar.
Milli Eğitim Bakanlığı, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hikmet ÇOLAK imzası ile şube müdürü atama ve görevlendirmeleri ile ilgili bir genelge yayımladı. 2012/44 sayılı Genelge’nin en dikkat çekici yanı önceliğin öğretmen dışı personele verilmesidir.

MEB Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nde öncelik konusu olmamasına rağmen Genelge ile öğretmen dışı personele öncelik tanınması ülkemizde eğitimi kimlerin yöneteceği hususunda tereddütlere yol açacaktır.

 

Sayın Bakanımızın, bakanlığın üst kademelerine eğitim camiasının dışından atamalar yapması bir çok defa eleştirilmiştir. Şimdi de taşranın eğitim yöneticileri olan şube müdürlüklerine görevlendirmede öğretmen dışı personele öncelik verilecektir. Burada tarif edilen personel, ilgili yönetmeliğe göre şunlardır: “Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, APK uzmanı, şef, tesis müdürü, mimar, mühendis, raportör ve sivil savunma uzmanı” Bu personellere baktığımızda sayıları en fazla olan şeflerdir ve şube müdürü görevlendirmelerinde de en çok kadroyu onlar alacaklardır.

 

MEB’de çalışan şeflerimizin birçoğu ilkokul mezunu hizmetli olarak işe başlayıp açık lise ve açık öğretimi bitirerek şef olmuşlardır. Bu durumdaki şeflerden bir kısmı kendini çok iyi geliştirmiş olup gerçekten işlerini çok iyi yapmaktadırlar. Şeflerimiz evrak işlerini, muhasebe işlerini, arşiv işlerini, taşımalı işlerini, ihale işlerini, dosya işlerini, vb. teknik işleri çok iyi yapmaktadırlar.

 

Ancak Şube Müdürlüğü şeflikten çok farklıdır, bir anlamda eğitimin işleyişini yönetmek ona yerel bazda yön vermektir. İstisnalar dışında şu anki şeflerimizin eğitim durumları buna uygun değildir.

 

Eğitim Yönetimi farklı bir uzmanlık alanıdır ve bu alanda yüksek lisans, doktora yapmış yüzlerce öğretmen, okul müdürü ve müdür yardımcısı bulunmaktadır. 2001 yılındaki sınavda eğitim yönetimi alanında yüksek lisans-doktora yapanlara öncelik verilmiş olmasına rağmen 2012/44 sayılı genelge de isimleri bile geçmemektedir.

 

Bizim önerimiz şube müdürlüğü boş kadroları için biran önce sınav açılarak, hak edenlerin atanmasının sağlanmasıdır.

 

Sencer KAYA

Eğitim Uzmanı

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Sencer Sencer
Sencer Sencer - 11 yıl Önce

Senden eğitim uzmanı olmaz.şeflerin yüzde kaçı hizmetlilikten gelme.idare, görevi yapamayacak şefi görevlendirir mi sanıyorsun? lütfen objektif olun.hazımsız olmayın olur mu? öğretmenden yönetici olur ama diğerlerinden olmaz değil mi(!)

Yüksel Bingöl
Yüksel Bingöl - 11 yıl Önce

Eğitim uzmanının değerlendirmesi taraflı yazılmıştır. Yıllardır eğitim-öğretim hizmetleri tarafından Şube Müdürlüğü görevi yürütülmekteydi. Acaba bu konuda başarılı olundu mu? Asıl bunun tartışılması gerekir. Memuriyete ilkokul mezunu ve hizmetli olarak başlamak küçük düşürücü bir olay mı? Yıllarca ilkokul mezunu milletvekilleri görev yapmadı mı? Bu kadrolar kimsenin tapulu malı değildir. Öğretmenin asıl görevi okul olmalıdır.

Ali
Ali - 11 yıl Önce

Buraya yorum yazan öğretmenlerdenbir nane olmaz. Adamlar daha şube müdürlüğü görevini heralde müsteşarlık falan zannediyorlar. Bilmiyorlar ki kamu yönetiminde işler nasıl yürüyor. Sankişube müdürleri eğitimi öğretimi yönlendiriyor kardeşim sadece memurun yazdığı yazıyı şeften sonra paraflıyor. Tabiki bu olay bir öğretmen için üstünlük anlamına gelebilir. Kafanızı kumdan bir çıkarın, sınıfın penceresinde dışarıya bir bakın da değişimlerigörün artık sizden başka nato mermer kalmadı bu memlekette. Ben çok iyi biliyırum ki MEM'lere gelip dilekçe yazdığınızda imzayı nereye atacam, izin mazeretimene yazayım diye soranlarınızın sayısı çoktu. Eğitimle yönetimi karıştıran dar düşnen ve kabuğunudeğiştirmeremeyen bir kurumkaldı o da MEB. Aşalım artık bunları kıskanmayın kimseyi ey hocalar.

murat ince
murat ince - 11 yıl Önce

öğretmenler önce öğretmenliklerini yapsınlar,yöneticilik Genel İdare Hizmetlerinin her kademesinde çalışmış öğretmenlerin bitirdiği 4 yıllık fakülteyi bitirerek bu görevi öğretmenlerden kat kat daha iyi yaparlar ve bu güne kadar öğretmen şube müdürlerine görevlerinde hep yol gösterici görevi üstlenmişlerdir.bunu ispatlamışlardır.Bu durum,tüm eokul ve kurum müdürlükleri iğçin de uygulanmalıdır.Ve en son olarak öğretmen öğretmenliğini yapsın...

şahin korkmaz
şahin korkmaz - 11 yıl Önce

Milli Eğitim İçerisinde, Herkesin kendi alanı ile ilgilenmesi gerekiyor, İdari personel çekirdekten yetişiyor, işin mutfağından geliyor tabiri, doğru olacaktır. Lütfen şimdiki Milli Eğitimde bulunan şube müdürleri iadri personelin görüntüsüdür. Ayrıca Milli Eğitimde yıllarını vermiş olan şefler, Başka kurumlara kaçmak zorunda kalmaktadır, öğretmenlik kutsaldır, Ama eğitim-öğretimde kullansınlar becerilerini, yöneticilik ayrı,yapılan uygulama Milli Eğitim Camiasının canlanması olarak görmekteyim, Basma kalıp oluşumlar, Milli Eğitimi çürütmüştür, Artık Yenilikçi ve Hizmetini layıkıyla yapan ve hakkıyla gelen idari personel olması Kurumu güçlendirecektir. Öğretmeni masa başında değil, Eğitimin neferleri olarak görmek daha doğru olacağı kanısındayım..

MURAT İNCE
MURAT İNCE - 11 yıl Önce

şube müdürlüğü atamalarında öncelik eğitim işlerini çekip çeviren yöneten kişilere sağlanmalı yani menşei öğretmen olanlara verilmelidir.İki evrak yazmış ,dosya hazırlamış kişiler bu işi yapamaz...Şef kendi camiasının şefidir,benim amirim olamaz olursa da kim takar...Sınav olmalı ve sınava giriş şartı sadece eğitimcilere tanınmalıdır... DEMİŞSİNİZ... HALT ETMİŞSİN SEN BEM ŞUBE MÜDÜRÜ OLAYIM DA SEN TAKMA BAKİM,ŞUBE MÜDÜRLERİ MEMURUN ŞEFİN YAZDIĞI YAZIYI PARAF ETMEK DİMİİ BU ALIŞMIŞSINIZ BEDAVADAN GÖREVLENDİRMELİ ŞB.OLUP,MAAŞ + EKDERS ALMAYA SEN EVVELİ ADAM GİBİ ÖĞRETMENLİĞİNİ YAP KENDİNİ EĞİTİM FAKÜLTESİNİ BİTİRMEKLE NE ALİM Mİ OLDUĞUNUZU ZANNEDİYORSUN ÖYLE YZIP ÇİZİYORSUN HAZMETMESİNİ ÖĞREN, BİZ SİZLERİ YILLARDIR HAZMEDİYORUZ, ÇOCUKLAR SİZİ,ÇOCUKLARLA UĞRAŞIRKEN ÇOCUK BEYİNLİ OLMUŞSUNUZ, HADİ İŞİNE BAK

öğretmen
öğretmen - 11 yıl Önce

şube müdürlüğü atamalarında öncelik eğitim işlerini çekip çeviren yöneten kişilere sağlanmalı yani menşei öğretmen olanlara verilmelidir.İki evrak yazmış ,dosya hazırlamış kişiler bu işi yapamaz...Şef kendi camiasının şefidir,benim amirim olamaz olursa da kim takar...Sınav olmalı ve sınava giriş şartı sadece eğitimcilere tanınmalıdır...

nejmi tut
nejmi tut - 11 yıl Önce

kimsenin alınmasına gerek yok.herkes işini yapar.eğitim öğretim öğretmenlerin işidir.şef veya diğerleri ise kendi alanlarında çalışsınlar.şef büro amiridir.eğitim öğretimi yönetemez bu konuda kararlar veremez çünkü bilgisi yok.olsa bile o bilgi formasyonsuz olunca eğitim öğretimde kullanılamaz.öğretmen olmayan bir üst olmamalıdır.


SIRADAKİ HABER