MEB DİSİPLİN CEZALARINI DÜZENLEDİ!

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), okul yönetimlerinin ve il denetmenlerinin öğretmenlere uygulanan disiplin cezalarındaki uygulama farklılığını ortadan kaldırmak için harekete geçti.

MEB DİSİPLİN CEZALARINI DÜZENLEDİ!

Her yönetim ve denetçinin farklı ceza teklifi getirdiğini ve farklı uygulama yaptığını tespit eden bakanlık, cezaların uygulanması gerektiğini genelge ile anlattı. Buna göre, mazeretsiz ve sürekli 10 günden fazla devamsızlık “Devlet Memurluğundan atılma” gerekçesi olamayacak. Bu durumdaki personel için istifa etmiş işlemi yapılacak. Öğretmen 1 yıl sonra yeniden mesleğe dönebilecek.

CEZALAR YENİDEN DÜZENLENDİ

MEB disiplin cezalarında uygulama birliği sağlanması amacıyla Müsteşar Emin Zararsız imzalı bir genelge yayınlandı. Devlet memurluğundan atılma

cezasının şartlarının zorlaştığı genelgede, şunları kaydedildi:

“Farklı tarihlerde özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmediği tespit edilen öğretmene ‘aylıktan kesilme’ cezası verilecek. Özürsüz ve kesintisiz 3- 9 gün göreve gelmediği tespit edilen öğretmenin cezası ise ‘Kademe ilerlemesinin durdurulması’ olacak. Devlet memurluğundan çıkarma cezası ancak bir yılda toplam 20 gün mazeretsiz göreve gelmeyen öğretmen için, aynı disiplin suçunu birden fazla işlediği gerekçesiyle teklif edilecek. Aynı cezanın tekrarından dolayı bir üst cezanın verilebilmesi için önceki disiplin cezalarının karara bağlanması ve kesinleşmesi gerekecek. Öğretmenlerin mazeretsiz devamsızlık durumlarıyla ilgili zamanında işlem yapmayan yöneticiler hakkında da soruşturma başlatılacak. Bu durum için ise, bir öğretmen mazeretsiz 9 göreve gelmezse ‘kademe ilerlemesinin durdurulması’ cezası uygulanacak.

SARHOŞUN KADEME İLERLEMESİNE DURDURMA

Aynı öğretmen aynı yıl içinde ‘göreve sarhoş gelip veya görev yerinde alkollü içki içtiği’ tespit edilirse ‘Kademe ilerlemesinin durdurulması’ cezası tekrarlanacak. Aynı öğretmen aynı yıl içinde ‘“Amirine karşı küçük düşürücü hareketlerde bulunduğu’ öğrenilmesi ve tespiti durumunda ‘Kademe ilerlemesinin durdurulması’ cezası tekrar uygulanacak.”





Millî Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 30.11.2012 tarihli 194646 sayılı ve 2012/42 nolu genelgesi ile Disiplin cezalarında uygulama birliğini sağlamaya çalışıyor. Genelgenin tam metni aşağıda yer alıyor. Ancak metin, daha da anlaşılabilmesi için memurlar.net tarafından yeniden düzenlenmiştir.
 
2002/42 SAYILI MEB GENELGESİ İl Eğitim Denetmenleri ve muhakkiklerce yapılan soruşturmalar sonucu düzenlenen ve gereği için Yüksek Disiplin Kuruluna gönderilen dosyaların incelenmesi neticesinde bazı dosyalarda;
Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevini kesintisiz olarak 10 gün ve daha fazla terk edenler ile farklı tarihlerde özürsüz veya özürsüz ve kesintisiz olarak 10 günden az göreve gelmemek fiilini birden fazla işleyenler hakkında; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 94 üncü maddesi, 125/C-b, 125/D-b ve 125/E-d maddelerine aykırı teklifler getirildiği,
İlgililer hakkında; işlemiş oldukları fiil nedeniyle disiplin yönünden getirilen “Kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası ile cezalandırılması teklifinin İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunda değerlendirilmesi sonucunda; teklifin kabulüne dair karar verilip ilgiliye tebliğ edildikten sonra, daha önce de aynı fiilden dolayı bir kez veya aynı cezayı gerektiren farklı fiillerden dolayı iki kez “Kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası ile cezalandırılmış ise tekerrür nedeniyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince, bir derece ağır ceza olan “Devlet Memurluğundan çıkarma” cezası ile cezalandırılması için dosyasının Yüksek Disiplin Kuruluna gönderilmesine karar verildiği anlaşıldığından,
Aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

GÖREVE MAZARETSİZ OLARAK 10 GÜN GELMEYEN, ÇEKİLMİŞ SAYILACAK, DİSİPLİN İŞLEMİ UYGULANMAYACAK 
1- Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevini kesintisiz 10 gün ve daha fazla terk edenler hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrası gereğince görevinden çekilmiş sayılma teklifi getirilecek ve ilgililer hakkında ayrıca disiplin işlemi yapılmayacaktır. 10 günlük sürenin tespitinde, resmi ve hafta sonu tatili de dikkate alınacaktır. Şayet 10 uncu gün resmi ve hafta sonu tatiline rastlarsa takip eden mesai gününde de devamsızlık halinin olup olmadığına bakılacak ve buna göre ilgilinin çekilme isteğinde bulunup bulunmadığı değerlendirilecektir.
Örnek - A ilinde görev yapan bir personel 06.08.2012- 15.08.2012 tarihleri arasında mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın ve kesintisiz olarak görevini terk etmesi halinde; hakkında 16.08.2012 tarihinden itibaren görevinden çekilmiş sayılma isteğinde bulunduğuna dair işlem yapılacaktır.

GÖREVE MAZARETSİZ OLARAK 10 GÜNDEN AZ GELMEYENLERE, ZAMANAŞIMI SÜRELERİ İÇİNDE DİSİPLİN CEZASI VERİLECEK
2- Özürsüz olarak 10 günden az göreve gelmeme fiillerini farklı tarihlerde birden fazla işleyenler hakkında; fiillerin işlendiği tarihler itibarıyla 657 sayılı Kanunun 127 nci maddesinde belirtilen zamanaşımı süreleri dikkate alınarak 657 sayılı Kanunun 125/C-b (Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek), 125/D-b (Özürsüz ve kesintisiz 3 - 9 gün göreve gelmemek) veya 125/E-d (Özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek) maddeleri kapsamında disiplin cezası teklifi getirilecektir.
Örnek 1- A ilinde görev yapan bir personelin 06.08.2012 tarihinden itibaren özürsüz ve kesintisiz olarak (3) gün göreve gelmediği öğrenildiğinde, hakkında gerekli disiplin soruşturması yapılarak 657 sayılı Kanunun 125/D-b maddesi gereğince "Kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası ile cezalandırılması teklifi getirilecektir.
Örnek 2- Farklı tarihlerde, özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmediği tespit edilerek "Aylıktan kesme " ve özürsüz ve kesintisiz (3 - 9) gün göreve gelmediği tespit edilerek "Kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası ile tecziye edilen personelin, özürsüz olarak göreve gelmediği gün sayısının bir yılda toplam 20 güne ulaşması halinde, anılan kanunun 125/E-d maddesi gereğince "Devlet memurluğundan çıkarma" cezası ile cezalandırılması teklifi getirilecektir. Kesintisiz olarak 20 gün ve daha fazla göreve gelmediği tespit edilen personel hakkında "Devlet memurluğundan çıkarma" cezası ile cezalandırılması teklifi yapılmayacak, ilgili hakkında sadece kesintisiz olarak 10 gün göreve gelmediği için görevden çekilmiş sayılma isteğinde bulunduğuna dair işlem yapılacaktır.

ZAMANAŞIMI SÜRELERİ İÇİNDE İŞLEM YAPMAYAN İDARECİLERE SORUŞTURMA AÇILACAK
3- Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevini kesintisiz olarak 10 gün ve daha fazla terk edenler hakkında; 657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrası gereğince işlem yapmayan, özürsüz veya özürsüz ve kesintisiz olarak 10 günden az göreve gelmemek fiillerini işleyenler hakkında 657 sayılı Kanunun 127 nci maddesinde belirtilen zamanaşımı süreleri içerisinde disiplin soruşturmasına başlamayan yetkililer hakkında gerekli disiplin soruşturması başlatılacaktır.

KADEME İLERLEMESİ CEZASINI GEREKTİREN BİR FİİLİN TEKRARI HALİNDE...
4- Disiplin cezalarının caydırıcılık etkisi ancak cezanın uygulanması ile sağlanabileceğinden, disiplin cezalarının özlük dosyasından silinmesine ilişkin süre içinde tekerrüründe bir derece ağır cezanın verilebilmesi için bir önceki fiil veya halin karşılığı olan disiplin cezasının karara bağlanmış ve kesinleşmiş olması gerekmektedir. Personel hakkında işlemiş olduğu fiil nedeniyle disiplin yönünden getirilen “Kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası ile cezalandırılması teklifinin İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunda değerlendirilmesi sonucunda, fiilin doğruluk kazandığı kanaatine varılması halinde; daha önce de aynı fiilden dolayı bir kez veya aynı cezayı gerektiren farklı fiillerden dolayı iki kez “Kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası ile cezalandırılmış ise tekerrür nedeniyle, 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin ikinci paragrafı gereğince bir derece ağır ceza olan “Devlet Memurluğundan çıkarma” cezası ile cezalandırılması gerektiğinden bahisle, dosyanın Yüksek Disiplin Kuruluna gönderilmesine karar verilecektir.
Örnek - A ilinde görev yapan bir personelin 03.09.2012 tarihinden itibaren özürsüz ve kesintisiz olarak (9) gün göreve gelmediği öğrenilmiştir. Bu personel hakkında gerekli disiplin soruşturması yapılarak teklif edilen "Kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası uygulanacaktır. Bu personelin aynı yıl "Göreve sarhoş geldiği ve görev yerinde alkollü içki içtiği" öğrenildiğinde, gerekli disiplin soruşturması yapılarak teklif edilen "Kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası da uygulanacaktır. Ajanskamu Yine aynı personelin disiplin cezalarının özlük dosyasından silinmesine ilişkin süre içinde "Amirine karşı küçük düşürücü hareketlerde bulunduğu" öğrenildiğinde, gerekli disiplin soruşturması yapılarak "Kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası ile cezalandırılması teklif edilecektir. Üçüncü disiplin soruşturması sonucu getirilen "Kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası ile cezalandırılması teklifinin İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunca değerlendirilmesi sonucu, aynı cezayı gerektiren fiil veya halin doğruluk kazandığı kanaatine varılması halinde; bu kişi hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "... Aynı derecede cezayı gerektiren fakat ayrı fiil veya haller nedeniyle verile disiplin cezalarınım üçüncü uygulamasında bir derece ağır ceza verilir." hükmü ajanskamu gereğince "Devlet memurluğundan çıkarma" cezası ile cezalandırılması için dosya Yüksek Disiplin Kuruluna sunulmak üzere insan Kaynakları Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.
5- Öğretmenler hakkında yapılacak idari ve disiplin işlemlerinde ise; öncelikle 
1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun ile 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına, Terfi, Taltif Ve Cezalandırılmalarına Ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık Ve İçtimai Yardım Sandığı İle Yapı Sandığına Ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanunların hükümleri dikkate alınacaktır.
Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde işlem gerçekleştirilecek, bu açıklamalara rağmen tereddüt edilen konuların bulunması halinde, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünden alınacak görüş doğrultusunda işlem yapılacaktır.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

M. Emin ZARARSIZ
Bakan a. Müsteşar




KAYNAK: ajanskamu.com
Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ENGİN DURSUN
ENGİN DURSUN - 8 yıl Önce

BEN 2 GÜN İŞE GİTMEDİM ARABAYLA KAZA YAPTIM AMA ELİMDE NE KAZA RAPORUM VAR NEDE HASTANE RAPORUM VAR SORUŞTURMA AÇILDI CEZASI NE OLUR BEN ADAY MEMURUM

SIRADAKİ HABER