ÖĞRETMENLERDE NORM FAZLALIĞI VE ROTASYON

Ülkemizin en büyük memur kesimini oluşturan eğitim camiasını ve özellikle sınıf öğretmenlerini yakından ilgilendiren 6287 Sayılı Eğitim Yasası'nın getirilerinden mütevellit sorunlar hala devam ediyor. Hatta, “Ali yazar, Veli bozar” misali bir yeri yaparken öteki tarafı bozan uygulamalar eksik olmuyor maalesef.

ÖĞRETMENLERDE NORM FAZLALIĞI VE ROTASYON

İlgilileri bilir, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, illere bir yazı (04/04/2013 tarih ve 470426 sayılı Okul Dönüşümleri başlıklı yazı) göndererek; 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılına ilişkin olarak uygun olan okulların kademeli geçişten vazgeçebileceğini, okulların 2-3 yıl beklemeden müstakil ilkokula veya müstakil ortaokula dönüştürülebileceğini ilan etmişti. Bu durum zaten eğitimcilerin çoğunun ortak talebiydi.  

Konuyla ilgili olarak; 27 Mart 2013 tarihli,Norm Fazlası Durumuna Düşürülen Öğretmenler ( Yer Değiştirme Süreci) başlıklı yazımızda da bu talebi dile getirmiştik. Birçok eğitim yazarı da “Okul Dönüşümleri Yapılırken Öğretmenler Mağdur Edilmemeli” şeklinde özetlenebilecek yazılarıyla “Okul Aktarımına Önemli Uyarı'lar yaptılar. Eğitim çalışanlarını bugünler de yine bir norm fazlalığı sıtması tutmak üzere. 

 

2012-2013 Eğitim-öğretim yılının başında, bazı okullarda ikili eğitime geçilmesiyle 50 bin civarında norm fazlası öğretmen yeni okullarında göreve başlamışlar ve 6287 sayılı yasa sonucu, norm kadro  fazlası durumuna düşen öğretmenler, MEB Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 41. Maddesi hükmünce atanmış, il içinde norm fazlalığı giderilemediği takdirde, norm fazlası öğretmenler il dışına atanır hükmüne tabi tutulmamışlardı. Okulların ikili eğitime geçmesi için öğretmenlerin yoğun gayretleri olduğunu, kimi etkili ve yetkili biliyorlarsa ona gittiklerini, çalmadık kapı bırakmadıklarını ve bu aşamaya gelene dek neler çektiklerini daha önce paylaşmıştık. Sonunda “kavimler göçü”ne gerek kalmadan, yuvalarının bulunduğu şehirde-ilçede-köyde bir okula tayin oldular. Her ne kadar “göle su gelene kadar kurbağanın gözü patladı'ysa da iyi kötü bir okula yerleşmişlerdi. Yerleşmişlerdi diyorum çünkü ortalık yine karışmak üzere. 

 

Peki bugünlerde idarecilik görevleri üzerlerinden alınan sınıf ve branş öğretmenleri ne olacak?...Kendi okullarında çalışmaya devam edebilecekler mi? Onlar kendi okullarında çalışabileceklerse, okullarındaki kendilerinden daha düşük puanlı öğretmenler yine mi norm fazlası olacak? Yeniden norm hesaplaması yapılarak, okula daha önce gelmelerine rağmen puanları sonra gelenlerden düşük olan öğretmenler mi norm fazlası olacak?. Soruları çoğaltabiliriz ama gereği yok. Bu ve benzeri soruların cevaplarını yönetmeliklerde de bulabiliriz. Lakin bir uygulama birliği sağlanabilmesi açısından, bakanlığımızın bir yazıyla illeri bilgilendirmesi faydalı olacaktır. 

 

Yok eğer aksi yapılırsa bir de Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin “İl içinde alanlarında ihtiyaç bulunmayanlar, bulundukları ilde çalışılması gereken süre şartı aranmaksızın tercihleri doğrultusunda yer değiştirme döneminde il dışına atamaları yapılabilir” hükmü işletilirse seyreyle filmi. Ondan sonra norm fazlası olan öğretmenler ve eski idareciler, evlerini barklarını satıp tayin oldukları illerin yolunu mu tutarlar bilemem. 

 

Zaten, Milli Eğitim Bakanlığımız tüm okullarda normal eğitim yapılması taraftarı. Yani “tüm okullarda normal eğitim yapılacak” dendiği gün ikili eğitim yapan okullardaki binlerce öğretmen yine norm fazlası olacak. Ve 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı başında yaşadıklarını katmerli olarak yeniden yaşayacaklar. Sonra ver elini mahkemeler, huzursuzluklar… 

 

Diğer memurlar, asker ve polis gibi zorunlu yer değiştirmedikleri için, imkânı olanlar evlerini yerleştikleri şehirlerden aldılar. Birçoğu zaten kendi memleketlerinde çalışıyor. Özverili insan, önce kendi memleketinden başlar işe. Tüm memurlara 3 - 5 yılda bir rotasyon uygulansın diyen aklı evvelleri de anlamıyorum zaten. Hayırdır kardeşim nakliye şirketiniz mi var?. Müdürlere(yönetici öğretmen), yardımcılara uygulansın rotasyon. Ama öğretmene de uygulanırsa bir amacı kalmaz. İlla uygulanacaksa 8 yılda bir il içinde uygulanmalıdır. A okulunda rotasyona uğrayanlar, B okulunda tekrar toplanırlar. Acaba bir memur sılay-ı rahminin aile efradının olduğu kendi memleketinde mi daha başarılı olur, yoksa hasta anasından-babasından eşinden dostundan uzakta, tanımadığı bilmediği, toplumsal baskının olmadığı başka bir şehirde mi? 

 

Aman; yine mutsuz eğitimciler, kendi dertleriyle hemhal kaygılı öğretmenler-memurlar oluşturmayalım. Sonra işi gücü bırakıp mahkeme kapılarında koşturacaklar. Norm kadro fazlası öğretmenlerin resen yer değiştirme işlemlerinin de idare mahkemelerince iptal edildiğine göre hazırlıklarımızı buna göre yapalım. Aldığımız kararlar, yaptığımız uygulamalar yeni dava konuları, yeni mağduriyetler oluşturmasın. Bir uygulama yaparken geniş katılımlı komisyonlar kuralım. Soralım soruşturalım; danışalım dağları aşalım… 

 

Ömer Emir DOĞAN 
Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
x
x - 10 yıl Önce

valla ben asker eşi bir ögretmenim gittiğim hiç bir sehir memleketim değil ama müfettiş müdür veli benden başarı bekliyor gelen gider gözüyle bakıyor saygı duymuyor gittiğim her yerde norm fazlası oluyorum nakliyeciler benden para kazanıyor benim suçum ne herkes gezsin benim eşim nasıl gidiyorsa ailesini doğu batı demeden götürüyorsa herkes götürsün.benim eim 3000lira maaşla kelle koltukta geziyor.kimseye itirazımız yok. herkes gitsin kardeşim 3 kez doğuya bende gittiğim yerlerde rahat çalışayım.BUNU HİÇ BÖYLE DÜŞÜNMÜŞ MÜYDÜNÜZ!!!!!!!!!!!!!

SIRADAKİ HABER