OKULLARDA EŞ MÜDÜRLÜK DÖNEMİ ...

OKULLARDA EŞ MÜDÜRLÜK DÖNEMİ ...
18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin "Müdür norm kadrosu" başlıklı 5. maddesi 3. fıkrasındaki; "3) Aynı binada faaliyet gösteren farklı derece ve türdeki eğitim kurumlarından sadece öğrenci sayısı en fazla olana müdür norm kadrosu verilir." hükümlerine göre aynı binada faaliyet gösteren ilkokul ve ortaokuldan hangisinin normu fazla ise o okula müdür norm kadrosu verilmektedir.

Örneğin Atatürk İlkokulu ile Atatürk Ortaokulu aynı binada hizmet vermektedirler ve Atatürk Ortaokulunun öğrencilerinin sayısının fazla olması nedeniyle müdür normu Atatürk Ortaokuluna verilmiş ve Atatürk İlkokulu müdürü norm fazlası durumuna düşürülmüş olsun.

Fakat aynı binada faaliyet gösteren iki okul olan Atatürk İlkokulu ile Atatürk Ortaokulunun öğrenci sayıları sürekli değişkenlik gösterebilecektir. Şöyle ki öğrenci kayıt döneminde ilkokul öğrencilerinin sayısı artığında bu sefer müdür normu Atatürk İlkokuluna aktarılacaktır.

Yada ortaokul öğrencilerinden bir grup öğrencinin başka bir okula nakli ile yine bu sefer müdür normu Atatürk İlkokuluna aktarılacaktır. Veya Atatürk İlkokuluna dışarıdan bir grup öğrencinin nakli geldiğinde yine müdür normu Atatürk İlkokuluna aktarılacaktır. Veya tamamen bu senaryonun tersi bir durum da olabilecektir.

Bu şekilde bir uygulama okulu yönetilmez hala getirecektir. Yapılması gereken aynı binada faaliyet gösteren bu okulların ilk halinde okul müdürlüğü normu hangi kurumda ise o kurumun müdürlüğünün devam etmesidir. Bu okul müdürünün mevcut branşının ortaokul müdürü olmasını da etkilemez çünkü aynı binada hem ilkokul hem de ortaokul bulunmaktadır. Zaten yönetmeliğe göre aynı binada faaliyet gösteren bu iki okulu tek müdür yönetmektedir.

Çünkü, Müdürün alanı branş öğretmeni ise aynı binada ortaokul sınıfları olduğundan müdürlük yapabilmekte, müdürün branşı sınıf öğretmeni ise aynı binada ilkokul sınıfları da bulunduğundan bu müdürde bu kurumda müdürlük yapabilecektir. Aksi halde öğrenci sayıları değiştiğinde hangi okulun öğrenci sayısı fazla olduğunda o okulun müdürünün tüm binanın müdürü olduğu bir eş müdür kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu eş müdür kavramı kamu idarelerinin yönetim modelinde bulunmamaktadır.

Bu durumu, okulların tabelaları üzerinden geçtiğimiz günlerde haberleştirmiş ve "Okullarda tabela nöbeti başladı" demiştik.

Atatürk İlkokulu müdürüne sen sınıf öğretmenisin okulun müdür normu düştü, sende norm fazlası oldun denilerek öğretmenliğe döndürülmesi ve ortaokula yeni bir müdür atanması ve bu işlemlerin yıl içerisinde öğrenci sayısına bağlı olarak sürekli değişkenlik gösterecek olması; atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyaç duyulan okul ve kurumlara yönlendirilmesine zemin oluşturarak verimliliğe dönüştürülmesi ilkesine aykırıdır.

Ahmet KANDEMİR
memurlar.net
Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
yılmaz
yılmaz - 9 yıl Önce

Bunlar eşbaşkanlığı kankalarındanmı öğrendiler,kendi atadıkları idarecilere güvenemedikleri için peşine birde adam takıyor takunyalı ibişler

SIRADAKİ HABER