Nitelikli okullara tayin istenemedi

Sınavla öğrenci alacak 550'ye yakın lise 'proje okul' kapsamına alındığı için öğretmen atamalarına kapatıldı...

Nitelikli okullara tayin istenemedi

Öğretmenlere herhangi bir tebligat yapmaksızın sınavla öğrenci alacak fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri ve Anadolu imam hatip liseleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen atamalarına kapatıldı. İl içi tayin tercihlerinde bulunmak için MEBBİS üzerinden açılan başvuru ekranına giren öğretmenler, nitelikli okullara tayinlerin kapalı olduğunu gördü. Tayinlere kapatılan 550'ye yakın okulun hiçbir duyuru yapılmaksızın ve yazılı emir olmaksızın 'proje okul' kapsamına alınacağı ve bu yüzden tayinlere kapatıldığı anlaşılmış oldu. Bu okullara öğretmen atamaları yapılmadı.

Listelerde Bakanlığın “nitelikli” tarif ettiği okullara yer verilmedi

Her yıl tekrarlanan öğretmenlerin il içi yer değiştirmeleri tercihleri bu yıl 22-25 Mayıs tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı MEBBİS modülünde öğretmenlere açıldı. İl milli eğitim müdürlüklerinin de tamamına yakını öğretmen ihtiyaç listelerini açıkladı. Bulunduğu yerde en az 3 yıl çalışan ve görev yerini değiştirmek isteyen öğretmenler MEBBİS başvuru sistemine girdiğinde, sınavla öğrenci alacak liselere başvuramadıklarını gördü. Torba Yasa ile 2014 yılında uygulamaya konulan “proje okulu” modelini tüm tepkilere karşın sürdüren MEB’in öğretmenlere bildirmeden yüzlerce okulu daha bu çerçeveye aldığı öğrenildi. Öğretmenlerin tercihlerine açılan listelerde, Bakanlığın “nitelikli” tarif ettiği okullara yer verilmedi.

Nitelikli okullarda çalışan öğretmenler de mağdur olacak

İl içi yer değişikliği için öğretmenlerin 3 yıl aynı okulda çalışma şartı var. Nitelikli okulların proje okuluna dönüştürüleceği gerekçesi ile atamalara kapatılması öğretmenlerin başvurabilecekleri okulların sayısını azalttı. Ayrıca okulunun nitelikli okul olduğunu bilen ancak proje okulu yapılacağından habersiz olan öğretmenlerin de tayin istemeden kendi okullarında kalmaları, önümüzdeki eğitim öğretim yılında mağduriyetine sebep olacak.

Liselerde “nitelikli-niteliksiz” ayrımına giden Milli Eğitim Bakanlığı, yer değiştirmek isteyen öğretmenlere “niteliksiz” okulları tercih etmelerini işaret etmiş oldu. “Proje Okullar Yönetmeliği” ile her biri dörder yıl olmak üzere en fazla sekiz yıl proje okullarda görev yapabilecek öğretmenlerden bu süreleri dolduranların ya da okul müdürünün tercih etmemesi ile başka br kuruma gitmek zorunda kalacak öğretmenlerin birçoğunun da, okullarından ayrılmak zorunda kalacaklarından henüz haberleri yok. Proje okullarına duyurusuz bir şekilde dönüştürülmüş olan okullarda görev yapan öğretmenler, dün itibariyle tayin başvurusu yapmamışlarsa dört yılı tamamlamaları halinde görev yerlerini zorunlu olarak değiştirmek zorunda kalacak.

Mağdur olacak olan diğer bir kısım öğretmenler ise son üç yıl içinde bu tür okullara (sonradan dönüşüp proje okulu olan) tayin isteyip gelen ancak henüz üç yılı dolmadığı için de başka bir okula tayin isteyip gidemeyen öğretmenler olacak. 

Bazı okullardaki öğretmenlerin tayin istemeye zorlandığı iddiası

Sosyal medya hesabından konu ile ilgili paylaşım yapan Türk Eğitim Sen Genel başkanı Talip Geylan:

"‪Bazı İl Milli Eğitim Müdürleri kendilerini Bakanlık yerine koyarak; Sınavla öğrenci alan okulları il içi tercihlere açmıyor, bu okulların öğretmenlerine de tayin başvurusunda bulunmaları telkininde bulunuyorlarmış.‬ ‪Bu müdürlerimiz, bu cüreti nereden almaktadır, merak ediyorum.‬" ifadelerini kullandı.

“MEB’in akıl tutulması”

Uygulamada olan Proje Okullar Yönetmeliği’nin okul idaresini keyfi atama hakkı verdiğini söyleyen Eğitim İş Genel Özlük Hukuk Sekreteri Maksut Balmuk, “Kadrolaşma peşinde koşan bir anlayış ile karşı karşıyayız” dedi.

Sınavla öğrenci alacak 550 okulun proje okul kapsamına alınmasını, “MEB’in akıl tutulması” şeklinde değerlendiren Balmuk, liselere giriş sınavıyla öğrencilerin mağdur edildiğini belirterek, “Şimdi de öğretmenler mağdur ediliyor. Milletvekili adaylığında ehliyet ve liyakatten bahsedilirken öğretmenlik gibi toplumu ilgilendiren bir alanda ehliyet ve liyakati rafa kaldırabiliyor” ifadesini kullandı.

"Öğretmenlere haber verilmemesi skandal"

Proje okullarınınsayısının korkunç boyutlara ulaştığını belirten Eğitim Sen Genel Sekreteri Özgür Bozdoğan, “2019’un Ekim ayında norm kadro ve ihtiyaç fazlası öğretmenlerin atama döneminde çok sayıda öğretmen ‘Proje Okulu Yönetmeliği’nin 11’inci maddesi nedeniyle görev yerini değiştirmek zorunda kalacak” ifadesini kullandı.

Okullarının projeokul kapsamına alındığından haberi olmayan öğretmenlerin büyük mağduriyetler yaşayacağının altını çizen Bozdoğan, “MEB’in bu okullarda çalışan öğretmenlere bilgilendirme yapmamış olması skandal! Okuldaki eğitim ortamı ve öğrencilerin akademik başarılarında ciddi sıkıntılar yaşanacak” diye konuştu. Proje Okul Yönetmeliği’nin 11’inci maddesinin kaldırılması gerektiğine dikkati çeken Bozdoğan, “Öğretmenler çaresizce süreci izliyor. Sadece öğrenciler için değil öğretmenler için de müthiş bir belirsizlik var” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER