Sözleşmeli öğretmene tayin kararı...

Bu kararın ardından gözler Milli Eğitim Bakanlığı'na çevrildi. Sağlık özrü nedeniyle de olsa sözleşmeli öğretmenlere tayin hakkı verilmiyordu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde hangi yönde karar vereceği merak konusu. Kamu Başdenetçiliği tarafından verilen tavsiye kararı uygulanırsa, benzer durumda olan sözleşmeli öğretmenlere de emsal teşkil edecek.

Sözleşmeli öğretmene tayin kararı...

Daha önce dersanede çalışan öğretmelere, dersanelerin kapatılmasının ardından sözleşmeli öğretmenlik hakkı verilmişti. O öğretmenlerden biri de 2016 yılı Ekim ayında Ağrı Doğubayazıt  ilçesine sözleşmeli öğretmen olarak atandı. Evli ve iki çocuk babası olan, Ağrı Doğubayazıt ilçesine atanan öğretmenin eşi de İstanbul'da öğremenlik yapmakta. Sözleşmeli öğretmenler mevzuat gereği 6 yıl boyunca atandığı yerde görev yapmak zorunda olduğu için İstanbul'a tayin isteyemeyen öğretmen aile birliğini sağlamak maksadıyla eşinin Doğubayazıt ilçesine tayin olmasını beklerken, eşine 2017 yılının Şubat ayında dil ve lenf kanseri teşhisi konuldu. Dil ve lenf kanseri teşhisi konulan ve İstanbul'da görev yapan eş, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde iki kez ameliyat geçirdi. Bu ameliyatlarda dilinin yarısına yakını ve boğaz lenfleri alınan öğretmen, yapılan patolojik inceleme sonucunda tekrar ameliyata gereksinim duyulduğu için üçüncü kez ameliyata alındı. Ameliyat sonrasında radyoterapi süreci başlayan, tedavi süreci süreklilik arz eden ve devamlı surette kontrol altında tutulması gereken öğretmenin eşi, sözleşmeli öğretmen olduğu için yanında olamıyor. Uzun süreli bu tedavinin görev yapmakta olduğu bölgede yapılmasının mümkün olmadığını belirten öğretmen, eşinin tedavilerini sağlıklı bir şekilde yaptırabilmek, bu dönemde kendisinden başka bakabilecek kimsesi olmayan çocuklarına annelik ve babalık yapabilmek için 2017-2018 eğitim-öğretim yılında İstanbul’da geçici olarak görevlendirilme talebiyle Ağrı Doğubayazıt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe verdi. 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI REDDETTİ

Öğretmenin İstanbul'da görevlendirme yapılmasını reddeden Milli Eğitim Bakanlığı ret yazısında şu gerekçelere yer verdi:

"Başvuranın Ağrı Doğubayazıt A Takımı Savaş Ay Anadolu Lisesine Sözleşmeli Öğretmen olarak atanarak 19/10/2016 tarihinde görevine başladığı ve halen bu görevine devam ettiği, İstanbul ilinin matematik alanı öğretmen doluluk oranı % 96 olduğu, Ağrı ili matematik alanı öğretmen doluluk oranının ise %76 olduğu, Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrası uyarınca, aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde kadrolu olarak istihdam edilen personelin sözleşmeli öğretmen olan eşine tabi olduğu, buna göre eşleri kamu personeli olan sözleşmeli öğretmenlerin eşlerinin sözleşmeli öğretmenin görev yaptığı il'e atanmaları mümkün bulunduğu, her ikisi de sözleşmeli öğretmen olup farklı illere atanan eşlerin ise söz konusu hükme göre bir araya gelmelerinin 6 yıl boyunca mümkün olamadığı, bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının bütçe kanunlarının verdiği yetkinin yanında Bakanlar Kurulunca Bakanlığa tahsis edilen ve Maliye Bakanlığınca kullanım izni verilen kadro/pozisyon sınırlılığında karşılanabildiği, söz konusu kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere verilen bu kullanım izninin öncelikle kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde olmak üzere bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında kullanıldığı, bu çerçevede İstanbul ilinin kalkınmada birinci derece öncelikli iller kapsamında yer almadığı" ifade edildi.

SAĞLIK BAKANLIĞINA BAŞVURDU

Eşinin tedavisinin başka yerde mümkün olmadığını belgelemek ve yetkililere sesini duyurmak isteyen öğretmen Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulundu.

Sağlık Bakanlığının ....................tarihli ve ....... sayılı yazısında;
…'in hastalığının tedavisinin hangi koşullarda ve nerelerde yapılabileceğine, kişinin takip ve tedavisini gerçekleştiren hekim ve sağlık kurulu tarafından karar verilmesi gerektiği, ilgilinin hastalığının tedavisinin yapılabileceği Sağlık Raporundan edinilen bilgilere istinaden, hastalığın tedavisi ve takibini yapacak hekim “KBB, radyasyon onkolojisi ve tıbbi onkoloji” olduğu düşünülerek her üç branşın bir arada bulunduğu ve hizmet sunduğu hastanelerin listesi yazı ekinde sunulduğu
, ifade edilmiş; yazı ekinde yer alan liste incelendiğinde ise, Ağrı ilinde başvuranın eşinin tedavisinin yapılabileceği bir hastanenin bulunmadığı, bununla birlikte hastanın tedavisinin yapılmakta olduğu İstanbul Üniversitesi Hastanesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinin listede yer aldığı görüldü.

İLGİLİ RAPORLAR

Milli Eğitim Bakanlığının sözleşmeli öğretmenin sağlık özrü başvurusunu reddetmesi üzerine öğretmen sağlık kurumlarından aldığı evrak ve raporlarla birlikte Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundu. Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) yapılan incelemelerden sonra sözleşmeli öğretmenin sağlık özrü atamasının yapılması yönünde karar aldı.

KAMU BAŞDENETÇİSİNİN KARARI

Bu kararın ardından gözler Milli Eğitim Bakanlığı'na çevrildi. Sağlık özrü nedeniyle de olsa sözleşmeli öğretmenlere tayin hakkı verilmiyordu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde hangi yönde karar vereceği merak konusu. Kamu Başdenetçiliği tarafından verilen tavsiye kararı uygulanırsa, benzer durumda olan sözleşmeli öğretmenlere de emsal teşkil edecek.

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2018, 06:46
YORUM EKLE
YORUMLAR
hasan
hasan - 6 yıl Önce

hastalığa bile merhamet etmeyen insanlara karşı ailemizi bir arada tutabilme mücadelesi veriyoruz. Yaşamayan bilemez, bilmeyen anlayamaz...

Bilal
Bilal - 6 yıl Önce

Allahım senin yardimcin olsun

islam
islam - 6 yıl Önce

haklı vatandaş .. sorunun çözülmesi gerekir

SIRADAKİ HABER