MÜEZZİNOĞLU: KANITA DAYALI TIBBA GÖRE SAĞLIK POLİTİKASI

Kanıta dayalı tıbbi çalışmaların modern tıbbın en önemli temel prensiplerinden birisi olduğunu aktaran Mehmet Müezzinoğlu, "Bizim politika belirlememizin en önemli verilerinin başında da kanıta dayalı tıp geliyor.

MÜEZZİNOĞLU: KANITA DAYALI TIBBA GÖRE SAĞLIK POLİTİKASI
Müezzinoğlu: Kanıta dayalı sağlık politikaları üretiyoruz

 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İngiliz filozof Bacon'un sözünü hatırlatarak, "Hayatın önemli prensiplerinden birisi, bilgi güçtür.
 
 
Bilginin güç olduğu bir dünyayı çok daha iyi şekillendirmemiz gerektiğine inanıyorum." dedi. Müezzioğlu, İzmir'de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Güz Okulu'nun açılışına katıldı.
 
Bakan Müezzinoğlu, Hilton Otel'de düzenlenen programdaki konuşmasına, "Sağlığın temellerinin atıldığı, EXPO 2020 adayı İzmir'e hoş geldiniz." diyerek başladı.

Bilginin güç olduğu bir dünyayı çok daha iyi şekillendirmek gerektiğini belirterek, "Güz Okulu etkinliğinin, işte bu soruya yanıt arayacağını düşünüyorum. Son 10 yılda ülkemizde sağlık alanında da ciddi reformlar gerçekleştirildi.

Halkımızın sağlığıyla ilgili yaptığımız çalışmalarda daima insan odaklı, hakkaniyetli, sürdürülebilir, kanıta dayalı politikalar oluşturmak ve uygulamak çabasında olduk. Sağlığı herkese eşit ulaştırma azami ve çabasında olduk. Yeterli gelir düzeyine sahip olmayanların ve dezavantajlı grupların, sağlık hizmetlerine tam ve zamanında ulaşması gerekiyor.

Tüm halkımızı, Genel Sağlık Sigortası kapsamına aldık. Çalışmalarımızın temelini kanıta dayalı politikalar teşkil etti ve etmeye devam ediyor. İnsanı merkeze alarak çıktığımız bu yolda, anne ve bebek ölümlerinde ciddi düşüşler sağladık. İnsanımızın yaşam süresini uzattık. Doğru politikalar uyguladığımızı gösterdik. İnsanımızın sağlık hizmetlerinden duyduğu memnuniyet, bizim için ayrı bir öneme sahip."
 
KANITA DAYALI TIP
 
Kanıta dayalı tıbbi çalışmaların modern tıbbın en önemli temel prensiplerinden birisi olduğunu aktaran Mehmet Müezzinoğlu, "Bizim politika belirlememizin en önemli verilerinin başında da kanıta dayalı tıp geliyor.

Türkiye, bütün politikalarında kullanmak üzere nüfus ve diğer önemli istatistiklerinde önemli gelişmeler sağlamıştır. Bakanlık olarak sağlık bilgi sistemini geliştirerek, farklı alanlardaki bilgileri biraraya topladık. Doğru ve güvenilir verilerle çalışmak son derece önemli." diye konuştu.

Geliştirdikleri bilgi sistemleri kapsamında, sağlık hizmetlerinin kalitesini tahlil etme olanağına sahip olduklarını vurgulayan Müezzinoğlu, "İki hafta önce önemli kararlar alındı. Türkiye, uygulanan politikaların takibi dahil olmak üzere 'Sağlık 2020' çalışmalarını aktif olarak desteklemektedir.

Bu çalışmalara katkıda bulunacağız. Bilgi güçtür ve biz bu gücü, bugün olduğu gibi bundan sonra da insanlığın hizmeti için kullanmaya devam edeceğiz. Güz Okulu kapsamında düzenlenecek olan çalıştayın sonuçlarının, sürdürülebilir ve daha iyiye ulaşma amacımızın gerçekleşmesine katkı sağlayacağından eminim. İnsanlığa daha kaliteli hizmet sunmak adına bu çalıştayı düzenleyen WHO Avrupa Bölge Ofisi'ne ve Hollanda'ya teşekkür ediyorum." dedi.
 
WHO Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab ise İzmir'in EXPO 2020 adaylığı temasının "Sağlık" olarak seçilmesinin önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin sağlık konusunda ciddi gelişmeleri hayata geçirdiğini aktaran Jakab, "Özellikle çocuk ve anne ölümleri, evrensel sağlık politikaları konusunda ve Avrupa bölgesindeki ülkelerin Türkiye'den öğreneceği çok şey var. Çok memnunum, çünkü WHO bu konuda hızlı çalışmalar yapıyor.

Türkiye'de bugün tesadüfen burada değiliz. Bunlardan biri, şunu tanımak istedik. Sağlık bilgisi çok fark oluşturabilir. Son 10 yılda Sağlık bakanları büyük ilerleme katetti. Büyük bir performans sağlandı, sağlık hizmetinin verilmesi, özellikle yeni doğan, anne ve çocuk konusunda büyük ilerleme kaydedildi. Buradayız, çünkü Bakanımız çok büyük nezaket göstererek, bu güzel şehirde bu okulun düzenlenmesini bize sağladı. Bu sonbahar okulu, ana nokta olarak sağlık bilgisinin döngüsünü sağlamaya çalışacak. Ortak noktaların ve sorunların belirlenmesi önemli." diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER