SAĞLIKTA ÇILGIN PROJE

İstanbul'da icat et, Hakkari'de üret.Sağlıkta çılgın bir proje hayata geçiyor. OSB ve teknoparklardaki buluşların üretimi, maliyet avantajı ve alım garantisi kozuyla Doğu'ya kaydırılacak. Tıbbi cihazları şehir hastaneleri de alacak

SAĞLIKTA ÇILGIN PROJE
 
SAĞLIKTA ÇILGIN PROJE

İstanbul'da icat et, Hakkari'de üret.Sağlıkta çılgın bir proje hayata geçiyor. OSB ve teknoparklardaki buluşların üretimi, maliyet avantajı ve alım garantisi kozuyla Doğu'ya kaydırılacak. Tıbbi cihazları şehir hastaneleri de alacak
 
 
Sağlık sektöründe milyar dolarlık cari açığa merhem olacak yeni bir projenin startı verildi. Kalkınma Bakanlığı'na bağlı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) İstanbul Teknik Üniversitesi'nde faaliyet gösteren Technobee'yle yürüttüğü projeyle genellikle Türkiye'nin batısında yer alan teknoparklarda icat edilen yerli teknolojiler, Doğu illerinde yüzde 70'e varan maliyet avantajıyla seri üretime geçirilecek. Proje bununla da sınırlı değil. Sağlık Bakanlığı da üretilen tüm sağlık gereçlerine alım garantisi verecek. Böylece Doğu'da katma değeri yüksek üretim modeli hayata geçirilirken, sağlık sektöründe 5 milyar doları bulan cari açık da dizginlenmiş olacak. 'TRB2 Bölgesi Yaşam Bilimleri ve Sağlık Teknolojileri' adı altındaki çalışma ilk aşamada Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri illerini kapsıyor. 
 
ŞEHİR HAS TANELERİ ALIM YAPACAK 
 
İstanbul başta olmak üzere birçok Batı ilinde üretim maliyetlerinin yükseldiğine dikkat çeken projenin danışmanı Canan Kalsın, "Doğu illerinde ise bu maliyetler teşviklerin de etkisiyle yüzde 70'lere varan oranda azaldı" dedi. Doğu illerinde gerçekleşecek yatırımın yüzde 57'sine devlet teşviki de olduğunu belirten Kalsın "Bugün şehir hastaneleri kuruluyor. Sağlıkta yüzde 80 ithalata bağımlı olan cihazlar yerli ürünlerle yer değiştirecek. Bu proje ekseninde gerçekleşecek yatırımlara devletin alım garantisi vermesi de planlanıyor. Projeyle dışarıya giden milyarlarca dolarımız ülke içinde kalacak. Ayrıca yerli teknolojimiz de katlanarak büyüyecek" dedi. 
 
YATIRIMLAR BİR YILDA AMORTİ OLUR
 
Doğu'daki yatırımcılara da seslendiklerini ifade eden Canan Kalsın, "Bu illerde yastık altında ciddi bir birikim var. Risklerden korkarak yatırım yapmaktan çekiniyorlar. Ancak bu sistemde hayata geçirilen yatırımlar en az bir yıl içinde kendini amorti edecek" şeklinde konuştu.
 
KATMA DEĞERLİ ÜRETİME GEÇİŞ MODELİ
 
Hedeflerinin Türkiye'de katma değerli üretim modeline geçiş olduğunu ifade eden Technobee Genel Müdürü Atilla Dikbaş, "Teknoparklarda birçok yerli buluşa imza atılıyor. Ancak bunlar yüksek yatırım maliyetleri nedeniyle hayata geçemiyor" dedi. Kendi bünyelerinde de birçok yerli teknoloji bulunduğunu ifade eden Dikbaş, şöyle konuştu: "Türkiye'de ilk kez genç bir arkadaşımız yerli görüntüleme cihazını geliştirdi. Bu cihazın İstanbul'da üretimi çok maliyetli olur. Bu nedenle üretim DAKA bölgesindeki illere kayacak." (Sabah)
Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER