Aday Öğretmenlere Yapılan Haksızlıktır

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme,  Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ortak çalışması ile aday öğretmenlerin adaylıklarının kaldırılması için yapılacak sınav kılavuzu yayınlandı. 

Aday Öğretmenlere Yapılan Haksızlıktır

Ortaokulu sınavla bitirerek liseye sınavla giren, ardından binbir güçlükle üniversite sınavına hazırlanarak öğretmenliğin eğitimini alan, öğretmenliğin okulunu okuduktan sonra  KPSS ile yüksek puan yarışında heba olan ve zorla atanan öğretmenlerimiz için sınav, bir başka deyişle ölçme zorunluluğu (!) bitmiş gibi görünmüyor. 

Mülakat denen ve atanmak için bir de sözlü olarak sınava tabi tutulan ve eğitimle ilgisiz sorularla hayal kırıklığına uğratan sınavı da unutmayalım.

Milli Eğitim Bakanlığı yayınlanan kılavuzun

Sınava giriş şartları başlığı altında "Sınava girecek olan aday öğretmenlerin (sözleşmeli/kadrolu

a. Performans değerlendirmesi sonucunda başarılı olmak,
 
b. Sınav tarihinde bir yıl fiilen çalışma şartını tamamlamış olmak, 

c. Sınava giriş ücretini süresi içinde yatırmış olmak,şartlarını sıralamıştır. 

Adaylık süresinin 1 sene sonunda kalkmasını normal olarak görebiliriz ancak performans değerlendirmesi ve sınav ücreti konusu sıkıntılıdır ve sendika olarak çekincelerimiz vardır. 

Aday öğretmenlerimizin performans değerlendirmesinin okul müdürü tarafından adil bir şekilde yapılmış olması öncelikli meseledir. Daha önce denenen ve öğretmenlerin performans değerlendirmelerinde ciddi sıkıntılara neden olan konu hassasiyetle ele alınmalıdır. 

Yapılacak olan adaylık kaldırma sınavında öğretmenlerden 100 TL alınması da konunun bir başka olumsuz yönüdür. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre aday memurluktan dolayısıyla aday öğretmenlikten asli memuriyete geçme sınav ücretinin bu kadar yüksek olması, sınavın bu kadar masraflı bir sınav mı olduğu sorusunu akıllara getirmektedir.

MEB kendi personeline yaptığı bir sınavdan ücret almamalıdır. Bakanlığın bu konuyu gözden geçirerek sınav ücretlerini kaldırmasını bekliyoruz. 

Anadolu Eğitim Sendikası olarak sınavla ilgili olarak ortaya çıkabilecek olumsuzluklara karşı öğretmenlerimizin yanında olduğunu belirtmek isteriz. Tüm aday öğretmenlerimize başarılar diliyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER