ALAN DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Aes'ten Alan Değişikliği Konusunda Açıklama Arama Sonuçları

ALAN DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Altyapısız ve plansız bir şekilde “ben yaptım, oldu” anlayışıyla uygulamaya konulmaya çalışılan ve on binlerce Öğretmeni mağdur etmekle işe başlayan 4+4+4 eğitim modeli genelde eğitim camiasının tamamına özelde de Sınıf öğretmenlerimize kâbus dolu günler yaşatmıştır/yaşatmaktadır.

 

Özür gruplarında İl-ilçe emrine atanma hakkının gasp edilmesi yanında, re’sen yer değişikliğine uğratılacak olan öğretmenler yeni sistemin günah keçileri olmamalıdır.

 

Mevcut durumda Öğretmenlerimizin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi en büyük temennimizdir. Milli Eğitim Bakanlığımızın bu mağduriyetlerin giderilmesi noktasında ciddi çalışmalar içerisine girmesini de bekliyoruz ancak, özre bağlı yer değiştirme başvurusu onaylanmış öğretmenlerimizi alan değiştirmeye zorlamak, alan boşalırsa atamak sorunu çözmez.

 

Yaşanan bu mağduriyetlerin nedeni öğretmenler değildir. Yıllardır sağlıklı bir personel rejimi geliştiremeyen bakanlar, adil bir çalışma ve yer değiştirme sistemini oturtamayanlar, zorunlu hizmet affını çıkartan sendikalar, bu affı alkışladığı halde bugün özrüyle Doğuya bile gidemeyenler, manzaradan sorumluluk duymalıdır.

 

Var olan sorunları tümden ortadan kaldırmayacak olsa da, isteğe bağlı yapılacak alan değişikliklerinin, iller ve branşlar bazında kısmi bir rahatlama yaratacağını kabul ediyoruz. Özellikle branşında tatmin bulmayan ve bir yan dala uyum gösterebilecek öğretmenlerimizin bakanlığın yaratacağı bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiği kanaatindeyiz.

 

Özre bağlı il içi ve il dışı yer değiştirmede mağdur edilmiş öğretmenlerin de kısa sürede yeni kurumlarına, sınıflarına kavuşturulması açısından ilgili alan değişikliklerin ivedilikle yapılması yerinde olacaktır.

 

Anadolu Eğitim sendikası olarak eğitim-öğretim alanındaki sorunlarımıza çözümler üretmek ve bunları paylaşma geleneğimizi sürdürerek “Alan Değişikliği” konusundaki fikirlerimizi ve çözüm önerilerimizi şu şekilde sıralıyoruz.

 

 

1- Özür grubu başvurusu bakanlıkça onaylandığı halde yer değiştiremeyen öğretmenlere “önce alan, sonra il-ilçe değiştir” dayatmasını kabul edemeyiz.

2- Yer değiştirmeye esas özrü kabul edilmiş olanlar, alanlarında açık olup olmadığına bakılmaksızın derhal atanmalı, alan değiştirme talepleri varsa, ildeki diğer taleplerle birlikte değerlendirilmelidir.

3- Öğretmeni alan değiştirtmeye yönelten koşullar zaman içerisinde değişebileceği gibi, alan değiştiren öğretmenin de yeni alanında mutsuz olabileceği öngörülerek ilgili yönetmelik ve kılavuzlarda bu esnekliğe yer verilmelidir.

4- Alan değiştiren sınıf öğretmenleri arasında kendi mezuniyet alanlarına dönenlerin önemli bir kısmı uzun yıllardır uzmanlıkları dışında derse girmektedir. Bu öğretmenler de dahil olmak üzere alan değiştiren her öğretmene geçtiği/döndüğü alanla ilgili UZAKTAN EĞİTİM verilerek destek olunmalıdır.

5- Yeni eğitim sistemiyle türetilen seçmeli ders paketleri neredeyse tüm branşlara alan değiştirme fırsatı sunacak niteliktedir. Bu derslerin tamamına yakınının müfredatı belirsiz olup, kitapları da basılmamıştır. Başta sınıf öğretmenleri, meslek dersi öğretmenleri ve FKB branşları olmak üzere norm sorunu yaşayan tüm öğretmenlerin bu yeni derslerde branşlaşmasına olanak tanınmalıdır.

6- Resmi olarak 4 yıla inen, ilk yılı okul öncesi gibi düzenlenen ilkokullar sınıf öğretmenlerini mesleki tatmin ve başarı açısından geriletecektir. Sınıf öğretmenlerinin eski 5. Sınıfa karşılık gelen ortaokul 1. Sınıfların derslerine girebilmeleri gerekir.

7- Alan değişikliği için başvuruda bulunacak eğitim kurumu yöneticilerinin, kendi kurumları içerisinde olmak şartıyla hak kaybı yaşamaması sağlanmalıdır.

8- Bir yan dala sahip olmadan mezun olanların (özellikle sınıf öğretmenleri) alan değiştirebilmeleri için yetenek ve ilgileri doğrultusunda beyanlarına dayanak olarak katıldıkları kurs ve seminerler, profesyonel ya da amatör olarak ilgilendikleri spor- sanat geçmişleri, yönettikleri ya da katıldıkları sosyal aktiviteler, dil sınavlarında başarı durumları değerlendirilmelidir.

 

 

Murat Mehmet GÜLER

Anadolu Eğitim Sendikası

Genel Başkan Danışmanı

AES Manisa temsilcisi



Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER