Bakan Selçuk’la Eğitim Gündemini Görüştük

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi ile birlikte, Milli Eğitim Bakanı Selçuk’u ziyaret yaparak, eğitim ve eğitim çalışanların gündemine dair başlıkları görüştü.

Bakan Selçuk’la Eğitim Gündemini Görüştük

Ali Yalçın, sorunların bir an evvel giderilmesi, verilen sözlerin daha çok zaman geçirilmeden yerine getirilmesi gerektiğini söyleyerek, soru işareti oluşturan çalışmalara dair kamuoyunun bilgilendirilmesini, belirsizliklerin ivedilikle ortadan kaldırılmasını istedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili çalışma tamamlanarak hayata geçirilmelidir

2023 Eğitim Vizyonu’nda, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılacağının ifade edildiğini hatırlatan Ali Yalçın, “Aradan uzun bir zaman geçti. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili nasıl bir çalışmanın yürütüldüğüne dair kamuoyuna yansıyan bir bilgi yok.

Başta öğretmenler olmak üzere, eğitim paydaşları ve kamuoyu kanun taslağının içeriğini, ne zaman tamamlanarak Meclis’e gönderileceğini merak etmektedir. Sendika olarak, konuyla ilgili görüşlerimizi açıklamış ve yetkililere iletmiştik. Çalışmanın, beklentileri karşılayacak şekilde tamamlanarak hayata geçirilmesi elzemdir.

Öğretmen yer değiştirme sisteminde adalet sağlanmalıdır

Öğretmen yer değiştirme sisteminde adaletin sağlanması gerektiğini söyleyen Yalçın, “İl içi, il dışı ve mazerete dayalı yer değişikliklerindeki takvime bağlı adaletsiz uygulamalar eğitim çalışanlarını ve ailelerini mağdur etmektedir.

Bu sebeple, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde gerekli düzenlemeler yapılmalı ve atama takvimleri adaleti sağlayacak ve mağduriyetleri ortadan kaldıracak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

Mevcut yöneticilere, yeniden görevlendirmenin yanı sıra ilk defa görevlendirme başvuru hakkı da verilmelidir

Yalçın, eğitim kurumu yöneticiliği görevlendirme sürecinde mevcut yöneticilere, tercihlerine ve isteklerine bağlı olarak yeniden görevlendirme başvurusunda bulunmanın yanı sıra, sınava dayalı ilk defa görevlendirme için de başvuruda bulunma ve görevlendirilme hakkının verilmesi gerektiğini söyledi.

Bölge hizmetine bağlı yer değişikliği 4 ve 5. hizmet bölgeleri için isteğe bağlı hâle getirilmelidir

Yalçın, Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik çerçevesinde şube müdürleri yönünden bölge hizmetine bağlı yer değişikliğinin 4 ve 5. hizmet bölgeleri için isteğe bağlı hâle getirilmesi yönündeki taleplerini bir defa daha dile getirdi.

Ders çeşitliliği azaltılırken, yeni sorunlara yol açılmamalıdır

Hem Vizyon Belgesi’nde hem de kamuoyuna yapılan birçok açıklamada ortaöğretimdeki ders çeşitliliğinin azaltılacağının, 5-6 derse indirileceğinin ifade edildiğini söyleyen Yalçın, şöyle konuştu:

Bu konudaki çalışmaların hangi aşamada olduğu, nasıl bir ortaöğretim sistemi tasarlandığı, ders çeşitliliğinin azaltılması durumunda, artık verilmeyecek derslerin öğretmenleri için ne yapılacağı, saati artan dersler için öğretmen ihtiyacının nasıl kapatılacağı, genel olarak ders saatleri değiştiğinde öğretmen normlarının düzenlenmesi için neler yapılacağı, dahası, önümüzdeki yıldan itibaren uygulamak istendiğinde, ortaöğretim müfredatı ve ders kitapları ile ilgili çalışmaların ne zaman ve nasıl tamamlanacağı gibi birçok soru cevaplanmayı beklemektedir.

Yabancı dil öğretiminin dönüştürülmesi konusunda kamuoyu bilgilendirilmelidir

Genel Başkan Ali Yalçın, yabancı dil öğretiminin dönüştürüleceğinin ve bu konuda geniş bir pilot uygulama yapılacağının geçen Eylül ayında ve 2019 Mayıs ayı başında dile getirildiğini söyleyerek, bununla tam olarak neyin kastedildiğinin izaha muhtaç olduğunu, daha önce tartışılan ‘5. sınıfların hazırlık sınıfı olması’ gibi bir hedeflerinin olup olmadığı konusunda, belirsizliklerin giderilmesi anlamında, eğitim çalışanlarının ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bakan Selçuk: Çalışmalarımızı mağduriyet oluşturmayacak şekilde yapıyoruz

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili teknik çalışmaları tamamladıklarını, mali ve uygulamaya yönelik çalışmalarının devam ettiğini ve bunu da bir an evvel tamamlamanın çabası içerisinde olduklarını söyledi.

Selçuk, mevcut öğretmen yer değiştirme sisteminin adaletsizlik doğurduğunu ve bu sebeple yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ders çeşitliliğinin azaltılmasıyla, öğrencileri üniversiteye daha iyi bir şekilde hazırlamayı hedeflediklerini dile getiren Selçuk, norm fazlası oluşturmayacak tedbirleri aldıklarını, eğitimcilerin mağduriyet yaşamaması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Yabancı dil öğretiminde bir model üzerinde çalıştıklarını söyleyen Bakan Selçuk, bu konuda deneyimi olan üniversitelerle iş birliği yaparak, kısa zamanda ve iyi bir şekilde yabancı dil öğretmenin arayışında olduklarını belirtti.

Bakan yardımcılarına ve genel müdürlere ziyaret

Ali Yalçın ve Latif Selvi, Milli Eğitim Bakan yardımcıları İbrahim Er, Mahmut Özer, Mustafa Safran, Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, Yükseköğretim ve Yurt Dışı Genel Müdürü ve Ortaöğretim Genel Müdür Vekili Yusuf Büyük ve Teftiş Kurulu Başkanı Atif Ala’yı da ziyaret ederek, Eğitim Vizyonu’nda yer alan konular başta olmak üzere, eğitime gündemine dair istişarelerde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2019, 18:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER