BAKANLIĞIN SÖYLEMLERİ İLE EYLEMLERİ ÇELİŞİYOR

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker ve Türk Büro Sen Kocaeli Şube Başkanı Rıfat Oypan, doğum yapmış annelerin günlük süt izinlerindeki sürelerin döner sermayelerinden kesilmesi hakkında basın açıklaması düzenledi.

BAKANLIĞIN SÖYLEMLERİ İLE EYLEMLERİ ÇELİŞİYOR

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker; “Ülkemizin nüfusu hızlı bir şekilde yaşlanmaktadır. Türkiye, en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ülkeler sıralamasında 167 ülke arasında 66. sıradadır. Yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı da yüzde 8,2’ye yükselmiştir. Bu artış nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere hükümet yetkilileri ve Sağlık Bakanlığı çocuk sayısının arttırılmasını ısrarla vurgulamaktadır. Her nikâhta üç çocuk tavsiyesi siyasilerin dillerinden düşmemektedir. Fakat lafla peynir gemisi yürümez. Bu konuda lafa değil icraata baktığımızda ise tam tersi bir durum ortaya çıkmaktadır” dedi.


DÜZENLEME KAYDA DEĞER OLMAMIŞTIR
Başkan Çeker; “İktidar, ancak 13. yılında annelerin izin hakları ile ilgili bazı düzenlemeleri yapabilmiştir. O düzenlemelerde süt izninden kesip, ücretsiz izne ekleme yapmak gibi yarı zamanlı çalışıp yarım maaş verilmesi gibi düzenleme çok kayda değer olmamıştır. Süt izinleri istenilen süreye ne yazık ki çıkarılmamıştır. Sağlık Bakanlığı, bebekler 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenmeli diyor ama ne hikmetse annelere doğum sonrası analık izninin bitimini izleyen 12 ay içinde, aylıksız izin kullanmadığı sürelerin ilk 6 ayında günde üç saat, ikinci 6 ayında ise günde bir buçuk saat süt izni kullanabilmelerine imkân veriliyor” şeklinde konuştu.


BAKANLIĞIN SÖYLEMLERİ İLE EYLEMLERİ ÇELİŞİYOR
Açıklamalarını sürdüren Çeker; “Böylesine bir vahim tabloya bir de süt izinlerindeki sürelerin döner sermayeden kesilmesi gibi bir garip durum eklenmiştir. Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 06.05.2016 tarih ve E5786 Sayılı yazısı ile söz konusu personele yapılan ek ödemelerin performans kısmı çalışılan gün hesabına göre yeniden yapılacaktır. Yayınlamış oldukları bu yazı ile Sağlık Bakanlığı samimi olmadığını, söylemleri ile eylemlerinin çeliştiğini görmekteyiz” dedi.


BAKANLIK BU YAZI İLE HÜKÜMETİ DE YOK SAYMAKTADIR
Hükümete bağlı iki bakanlıkta iki farklı uygulama olmasını da anlamak mümkün değil diyen Çeker; “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren doğum yapan bir anneye birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL ekonomik yardım yapmak suretiyle nüfusun artması için doğum teşvik edilmektedir. Sağlık Bakanlığı ise adeta çocuk yapmış anne günlük süt izni kullanırken izinli olduğu saatlerde döner sermayesini kesmek suretiyle anneyi cezalandırmaktadır. Sağlık Bankalığı bu uygulaması ile Bakanlığa bağlı birimlerde görev yapan annelere çocuk yapmayın demektedir. Sağlık Bakanlığı yayınlamış olduğu bu yazı ile hükümeti de yok saymaktadır” ifadelerine yer verdi.


LAF YERİNE İCRAAT İLE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ
Çeker açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Süt izni kullanan personelin sabitin üstünde aldığı performansın bir kısmı kesilecektir. Şimdi merak ediyoruz bun nasıl bir anlayıştır. Lafa gelince 3 çocuk deyip, çocuk yapan ve emziren anneyi ekonomik kayba uğratmak hangi mantıkla izah edilebilir. Sağlık Bakanlığı’nı anne ve bebeklere laf yerine icraat ile sahip çıkmaya çağırıyoruz. Süt izinlerinde annelerin döner sermayelerinden kesinti yapılmaması için yasal düzenlemenin yapılmasını ve Sağlık Bakanlığı’nı samimiyete davet ediyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER