DERS ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERE TELAFİLERDEN EK-DERS ÖDENECEK Mİ?

DERS ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERE TELAFİLERDEN EK-DERS ÖDENECEK Mİ?
Ülkemizde bu yıl kış çok çetin geçti. Çoğu ilde üst üste kar tatilleri sebebiyle eğitim ve öğretime ikişer, üçer defa ara verildi. ‘‘Kar Tatilinde Ek-ders Ödenir mi?’’ başlıklı haber dosyamla kar tatilinde öğretmenlere ek-ders ödenmesi gerektiğini açıklamıştım.
 
2012/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’ nın ‘‘Ders Görevinin Yapılmış Sayılacağı Haller’’ başlıklı 24. maddesi doğrultusunda kadrolu öğretmenlere ek-ders ödendi. Ancak ders ücretli çalışan arkadaşlarımız toplu sözleşmede yapılan hatalar sebebiyle bu ekonomik haktan mahrum kaldılar.
 
Millî(!)  eğitim her uygulamayla sütlimanmışçasına çocuklarımızın eğitimini düşünen(!) değerli idarecilerimiz telafi programı hazırlamışlar. Dersler beşer dakika uzatılarak, güya, kar tatilinin telafisi öngörülmüş. Eğitim çağındaki çocukların pedagojik/zihinsel anlamda dikkat ve öğrenme algısı 15-20 dakikayla sınırlıyken alî idarecilerimiz eğitimin telafisini ders süresini uzatmakta görüyor ve buluyorlar. 
 
Eğitimin sorunlarını siyasî kaygılarla, günübirlik hamlelerle çözemezsiniz. Eğitime dair her mesele, oturulur, demokratik toplum örgütleriyle birlikte ortak akıl oluşturularak çözülür. 5 dakika teneffüsten yiyip 5 dakika dersi uzatmanın bakkal hesabından ne farkı var?
 
Ayrıca kar tatili ilçe ilçe, il il farklılık gösterdi; bu durumda adaleti nasıl sağlayacaksınız? Havaların ısınmasıyla zulüm haline gelen bu dersler nedeniyle öğrencilerin devamsızlığı artmayacak mı? Kaş yapayım, derken göz çıkarmış olacaksınız. Ders ücretli arkadaşlarımızın kar tatilinde SGK ödemelerinde kesinti oldu. Şimdi telafi yaptırarak SGK kesintilerini de ödeyecek misiniz?
 
Kar tatilinde ek-ders ödemesinden mahrum kalan ders ücretli arkadaşlarımız da mezkûr telafi programına dâhiller. Yani ek-ders almışçasına işlem görecekler ama yukarıda açıkladığım gibi ders ücretli pozisyonda çalışan arkadaşlarımıza ücret ödenmedi. Bu durumda ortaya büyük bir haksızlık çıkmaktadır. Beş dakikalık fazladan dersle eğitimi çıkmazdan kurtaranların(!) bunu da düşünmesi gerekirdi. Zaten emek sömürüsü düzeni içinde çalışmak zorunda bırakılan ders ücretli arkadaşlarımıza Ek-ders Yönetmeliği uyarınca telafi programı sebebiyle ek-ders ödenmelidir.
 
 
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER