HAK, ADALET

HAK, ADALET
“Hak, adalet” kelimeleri-belki de- en çok kullandığımız, dilimizden düşürmediğimiz kelimelerin başında gelir.
    Günümüzde; bu kelimelerin üzerimize yüklediği sorumluluğu-lâyıkıyla-yerine getirenlere gıpta ediyor, onların önünde saygı ile eğiliyoruz.
   “Hak ve adalet”duygusundan nasibini almamış, vicdanları kararmış, tetikçilik yapmayı meslek edinmiş insanların varlığı, toplumdaki çürümeye en güzel örnektir.
    Hakkı,hukuku,adaleti katledenler; bindiği dalı kesen,kendi mezarını kazanlar gibidirler. Gün gelir,devran döner; hak gaspçısı zalimler,yaptıklarından bir bir hesaba çekilir,bedelini öderler.
    Hesaba çekilmeden önce, nefsimizi hesaba çekebiliyor; yaptıklarımızdan dolayı da vicdanımız rahatsa ne mutlu bize. Süslü nutuklar atıp söylediklerimiz ,davranışlarımıza yansımıyorsahavanda su dövüyoruz demektir.
    İnandığınız gibi yaşamıyorsanız yaşadığınız gibi inanırsınız özlü sözü, bir an bile aklımızdan çıkmasın.
    İnancımız bize ; zulmetmemeyi,zalimlerden olmamayı,hakkı tutup kaldırmayı, adaletli olmayı emrediyor.
    Hak  ve adalet; Allah(C.C.)’ın99 Güzel ismi(Esmaül Hüsnâ) arasında yer alan isimlerdir.
    El-HAKK : Varlığı hiç değişmeden duran. El-ADL: Tam adaletli.
    Konumuzla ilgili Yüceler yücesi Allah(C.C.) şunları söylüyor:
   .Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz ki Allah her şeyi hakkıyla işiten, hakkıyla görendir. (Nisa,58.ayet)
   .Ey iman edenler! Adaleti ayakta tutan ve kendiniz, ana-babanız ve yakın akrabanız aleyhine de olsa, yalnız Allah için şahitlik eden kimseler olunuz. Zira zengin de olsa, fakir de olsa, Allah ikisine de (sizden) daha yakındır. Nefsinizin arzusuna uyarak adaletten uzaklaşmayın. Eğer (şahitlik ederken) dilinizi eğer, bükerseniz veya çekinirseniz, şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır. (Nisa,135.ayet)
   .Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz. Bir kavme olan kininiz, sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Adaletli olun, çünkü o, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır. (Mâide,8.ayet)
    .Yine bizim yarattığımız insanlardan öyle bir ümmet var ki onlar hakka yol gösterirler ve o hak ile adaleti yerine getirirler. (Araf,181.ayet)
     Yüce Kitabımız Kur’ân-ı Kerim’de; “adalet, âdil olmak, hak”la ilgili 30’dan fazla âyet olduğu bilinmektedir. Hâl böyleyken “Üç günlük fâni dünya”da nefislerinin esiri olanlar, hak gaspçıları, vicdanlarını pazarlayanlar, kul hakkı yiyenler, kul hakkı yenilmesine çanak tutanlar; tetikçilik yapanlar, millî birliğimizi dinamitleyenler,kin ve nefret tohumları ekmeyi marifet sayanlar ! Yaptığınız kepazeliklerden dolayı-mutlaka- hesaba çekileceğinizi hiç mi akıl etmiyorsunuz ?  İlâhi Adaletten kaçmak  mümkün değildir.
      ZULÜM İLE ÂBAD OLANIN , ÂHİRİ BERBAT OLUR.    
                                                                                                              08.09.2014
 
Ali BENLİ
Türk  Eğitim-Sen Kayseri 1 No’lu Şube Başkanı
Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER