İLKSAN SEÇİMLERİNE KATILMA CESARETİ GÖSTEREMEYEN SENDİKA !

        İLKSAN  SEÇİMLERİNE KATILMA CESARETİ GÖSTEREMEYEN SENDİKA !
      İLKSAN  ( İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı) 1943 yılında 4357 sayılı Kanun ile sağlık ve sosyal yardımlarla ilgili meselelerde öğretmenleri birbirine yardım edici duruma getirmek amacıyla kurulmuştur. Bu amaçla  üyelerine; Evlenme Yardımı,Tabi Afet Yardımı,Şehit Yardımı,Ölüm Yardımı,Maluliyet Yardımı ve Emeklilik Yardımı adı altında sosyal muhtevalı yardımlar yapmakta ve bankalara göre daha uygun kredi imkanları sağlamaktadır.
      09 Nisan 2016 Cumartesi günü İLKSAN ın Türkiye Genelinde İlçe Temsilcileri seçimleri yapılacaktır. Seçim takvimi çerçevesinde, önce İlçe Temsilcileri seçiliyor, İlçe Temsilcileri İl Temsilcilerini seçiyor.İl Temsilcileri de İLKSAN Yönetim Kurulu Üyelerini seçiyorlar.
      1943 ten 1996 yılına kadar bir takım olumsuzlukların yaşandığı sandık yönetimi 1996 yılından itibaren Türk Eğitim-Sen in seçtiği Yönetim Kurulu Üyelerince yönetilmektedir. Türk Eğitim-Sen in yönettiği İLKSAN ın, 1996 yılında 3.000.000 ( üç milyon tl.) borcu varken, bugün kasasında 954.000.000 (dokuzyüzellidörtmilyon tl.) nakit parasıyla, Türkiye nin sayılı sandıklarından biri olduğunu ifade edebiliriz. Ayrıca;Binlerce dönüm çok kıymetli arazi,oteller,tatil merkezleri vs.den oluşan menkul ve gayrimenkul a sahip devasa bir kurluş haline gelmiş bir sandık.İşte,bütün mesele bu mal varlığını kontrol altına alıp,istedikleri gibi kullanma arzusudur. 
    Eğitim İş Kolunda yetkili de olan, Eğitim Bir sen in 2013 Mayıs ayı mutabakatlarına göre üye sayısı 251.110 Türk Eğitim Sen in 225.250 Eğitim Sen in üye sayısı  124.380...  Bugün, eğitim Sendikalarının üye sayılarına bakıldığında, aradaki farkın Eğitim Bir Sen lehine daha da açıldığını görmekteyiz.  
    2013 Yılında yapılan seçimlerde,222 İl Delegesinin 135 i Türk Eğitim-Sen, 47 si Eğitim Sen ve 40 ı Eğitim Bir-Sen üyesiydi. Doğal olarak,İki sendikanın toplamından daha  çok delegeye sahip olan Türk Eğitim-Sen, İLKSAN Yönetimini oluşturdu.
    Bu nasıl oluyor ? İş kolunda en fazla üyeye sahip sendika, seçimlerde sonuncu çıkıyor ? Türk Eğitim-Sen seçime giren iki sendikanın toplamının çok üstünde delege çıkarabiliyor ? Seçim sonuçları,bu sendika yöneticilerine ne mesaj veriyor ? Eğitim çalışanları, gizli oy açık tasnif şeklinde yapılan seçim sonuçlarıyla ne demek  istiyor ?    
      İşin özü şudur ; Bu seçimlerde,vicdanıyla baş başa kalan üyeler,baskı,yıldırma,tehdit ve teklif sendikacılığına karşı, gerçek düşüncelerini ortaya koyuyorlar. Siyasetçilerin, amirlerinin ve sendikal vesayete karşı isyanlarını dile getiriyorlar. Bu seçimi bir fırsat olarak değerlendiriyor ve fırsat bulduğumuz an yüzünüze tüküreceğimizden emin olabilirsiniz, diyorlar. Aynı zamanda, çalışanın gerçek temsilcisini de ilan ediyorlar. 
      Üyelerin,perde arkasında nasıl  oy kullandığını göremeyen, onların tercihlerine ve  iradesine ipotek koyamayacaklarını anlayan, Eğitim Bir Sen Genel Merkezi çok basit ve sığ gerekçeler öne sürerek, İLKSAN Seçimlerini boykot edeceğini açıklıyor.Eğitim Bir Sen aslında yarıştan kaçıyor.Jerry Brown un sözünü hatırlatıyor bize, ”Kaybetme cesareti olmayanın ,Gerçeği söyleme kapasitesi yoktur”   Türk Eğitim-Sen ile seçim sandığında karşılaşarak moralini bozmak yerine, alamayacağı baştan belli olan seçimlerde rekabet ortamı yaratıp, iş kolundaki rakibine avantaj sağlamak istemiyor. İLKSAN ı Türk Eğitim-Sen in iyi yönettiğinin de farkında olarak,çalışanların bu tercihlerini değiştiremeyeceğini biliyor. Mevcut durumumuzu koruyalım hatta iktidara,bürokratlara ,ilgili,ilgisiz herkese “üye sipariş” ederek daha da  büyüyelim hesabını yaptıkları açıktır.Ancak;seçime katılma cesareti gösteremeyen,hükümetin nefesiyle şişirilen bu sendikanın, çalışanların gönlünde yeri olmadığı ve en küçük bir sarsıntıda mevcudiyetini kaybedeceği,İLKSAN seçimlerinden kaçışıyla belli oluyor.
 
 
      Bu sendikayla aynı durumda  olsanız, böyle bir rekabete kalkışırmıydınız  ?    
 
 
                                                                                                                           
Enver DEMİR

                                                                                                                        Türk Eğitim-Sen
                                                                                                                      İst.9 Nolu Şb.Bşk         
 
Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER