MTSK SERTİFİKALARI YENİLENECEK Mİ ?

Türk Eğitim Sen İzmir Şubeleri tarafından “ Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu“ konusunda yapılan basın açıklamasıdır.

MTSK SERTİFİKALARI YENİLENECEK Mİ ?
Bilindiği üzereÖzel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği, 29 Mayıs 2013 tarihli ve 28662 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesi ise 10.06.2013 tarihli ve 1306898 sayılı Makam Onayı ile uygulamaya konulmuştur. Daha sonra illerden Bakanlığa ulaşan bilgilerden Yönetmelik ve Yönerge ile ilgili uygulamalarda tereddüt edilen konuları olduğu bildirilerek, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 26.08.2013 tarih ve 32501511/410.02/2203655 sayılı Yönetmelik ve Yönerge ile İlgili Açıklamalar konulu yazısı yayınlanmıştır.
Söz konusu yazıda MTSK Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonunda görev alacak personelle ilgili olarak; 18- Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonunda görev alan personelin büyük çoğunluğu daha önce 30 saatlik eğitimden geçerek “Sınav Sorumlusu Yetki Belgesi” alanlardan oluşmaktadır.Yeni uygulamalarda farklı değerlendirmeler istendiğinden “Sınav Sorumlusu Yetki Belgesi” olan bütün sınav sorumlularının Halk Eğitim Merkezlerince düzenlenecek 120 saatlik eğitimden geçirilmesi gerekmektedir. Bu kurslar, en kısa zamanda illerde ve uygun ilçelerde Valiliklerce açılacaktır. Sınavlarda sınav sorumlusu görevlendirmeleri yapılırken öncelikle 120 saatlik eğitim sonucunda belge alan kişilerin görevlendirilmesi sağlanacaktır. Sınav yapılacak il ve ilçelerde 120 saatlik kursu bitirip belge alanların sayısı yeterli olması halinde, 30 saatlik kurs sonunda belge alanlara görev verilmeyecektir. Şeklinde açıklama getirilmiş, illerden bu doğrultuda işlem yapmaları istenmiştir.
 
1 Ocak tarihinden itibaren geçilecek uygulamanın öngörülemeyen sonuçları ve yeni yapılanma sırasında oluşan fiili durumlar MTSK direksiyon eğitimi dersi sınav uygulaması sistemini tartışılır hale getirmiştir. İlimizde Halk Eğitim Merkezlerince düzenlenmeye başlanılan 120 saatlik kurs ücreti 200,00 TL olarak belirlenmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği Kurs başlığı altında açılacak kursların halka açık ve ücretsiz ibaresine rağmen açılan bu kursun ücret belirlemesinde ülkemizde en yüksek ücretlerden olması eğitim çalışanlarını olumsuz etkilemiştir. Belirlenen bu ücretin kurs giderleri dışında kalan kısmının %10 gibi bir miktarı İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, geriye kalan miktarı kurs merkezine kalacaktır. İlimizde kursa katılan öğretmen sayısı düşünüldüğünde bir örnek verecek olursak sadece Ödemiş ilçesinde kurs merkezine kalacak miktar yaklaşık 25.000 TL civarındadır. Milli Eğitim giderlerinin bir kısmını da öğretmenler üzerinden karşılamaya çalışmaktadır gibi bir durum söz konusudur ki camiamız açısından kabul edilebilir bir durum değildir.Yetkililerin bu durumu acilen düzeltmesini beklemekteyiz. Bu konu ile ilgili olarak iller arası farklı fiyat uygulamalarının giderilerek kursların ücretsiz açılması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’na yazdığımız yazının acilen değerlendirilmesini ve bu çarpıklığın düzeltilmesini bekliyoruz.
 
Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile oluşturulacak komisyonlarda görev alacak üyelerin daha önceki yıllarda 30 saatlik kurs belgesi alanların mevcut belgelerinin değerlendirmeye alınmayışı da bir başka sorun olarak göze çarpmaktadır. Konuya bir başka açıdan bakıldığında karşımıza çıkan manzara da traji komiktir. Bugüne kadar 30 saatlik kurs belgesi ile verilen sertifikaların geçerliliği ile ilgili yeni bir tartışma açılmaktadır. 120 saatlik eğitime katılacak personelin daha önceki yıllarda almış oldukları 30 saatlik kurs belgelerinin değerlendirmeye alınmıyor olması şöyle bir fiili durumu da tartışmaya açmaktadır. Bugüne kadar 30 saatlik kurs belgesi ile kurslarda görev alan arkadaşlarımızın en azından 120-30=90 saatlik kurslara tabi tutulması doğru olacaktır. Aksi takdirde bugüne kadar 30 saatlik kurs belgesi ile verilmiş sertifikaların da tartışmalı bir hale gelmesi söz konusu olabilecektir.
 
            Bakanlığımızın bu konu ile ilgili acil önlem almasını ve ilimizde oluşan fiili durumun tekrar gözden geçirilerek öğretmenlerimiz üzerinden kazanç elde etme anlayışı gibi bir sonucu da düşündürebilecek bu konunun yeniden değerlendirilmesini beklemekteyiz.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Merih Eyyup DEMİR
Şube Başkanı
Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ZÜLKÜF DİKİCİ
ZÜLKÜF DİKİCİ - 10 yıl Önce

TRİBÜNLERE OYNAMA.. 30 SAATLİK KURSUN İÇİNDEKİ MODÜLER PROGRAMLARIN YENİ MODÜLER PROGRAMLA UYGUNLUĞU NE KADARDIR İNCELEDİNİZ Mİ?

SIRADAKİ HABER