Öğretici: 2019 Eğitim ve Eğitimcilerin Sorunlarının Çözüldüğü Bir Yıl Olsun

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ geride bıraktığımız 2018 yılını değerlendirerek 2019 yılından beklentilerini dile getiren bir mesaj yayınladı. 

Öğretici:  2019 Eğitim ve Eğitimcilerin Sorunlarının Çözüldüğü Bir Yıl Olsun

Geride bıraktığımız 2018 yılına eğitim penceresinden baktığımızda sözleşmeli-kadrolu öğretmenlik ayrımı devam etmiş ve sözleşmeli öğretmenler ailelerinden ayrı kalmıştır. 

Yüz binden fazla öğretmen açığı varken atamalar yetersiz kalmış ve ücretli öğretmenlik devam etmiştir. 1 milyondan fazla öğrencinin etkilendiği TEOG sistemi aniden değişmiş ve yerine LGS(Liselere Giriş Sınavı) getirilmiş; bu değişiklikle yüzbinlerce öğrenci mağdur olmuş ve mağduriyetin giderilmesi için defalarca ek yerleştirme yapılmıştır. 

Öğretmenler için performans taslağı hazırlanmış, öğretmen atamaları ve görevde yükselmelerde mülakat devam etmiştir. 

Aynı yıl içerisinde eğitimin içinden gelen bir Milli Eğitim Bakanı görev almış ve tüm eğitim camiasında bir heyecan yaratmıştır. Öğretmenlere uygulanması düşünülen performans sisteminin ve öğretmen şikayet hattına dönüşen ALO 147’nin kaldırılması ilk attığı olumlu adımlardandır. 

2023 Eğitim Vizyonu hazırlanmış ve köklü değişikliklerin olacağı bir vizyon ortaya konulmuştur.

Anadolu Eğitim Sendikası olarak 2019 yılının eğitim yılı olmasını istiyor ve eğitimciler adına ciddi adımların atılmasını talep ediyoruz.

Sözleşmeli Öğretmenlik Kaldırılmalı

Daha önce denenmiş ve başarısız olmuş bir uygulama olan sözleşmeli öğretmenlik kaldırılmalı ve öğretmenler odasındaki ayrım son bulmalıdır. Sözleşmeli öğretmenlik yerine teşviki de içeren adil ve öngörülebilir bir yer değiştirme sistemi yeniden ele alınmalıdır.

Ücretli Öğretmenliğe Son Verilmeli

Yüz binden fazla öğretmen açığının olduğu ve on binlerce ücretli öğretmenin çalıştığı günümüzde öğretmen açıkları en kısa sürede kapatılmalı ve zaman içerisinde ücretli öğretmenlik kaldırılmalıdır. 

Bunun için iyi bir atama planlaması yapılmalı, YÖK ile iş birliği yapılarak atama bekleyen yüz binler varken ihtiyaç olmayan branşlarda eğitim fakülteleri öğrenci almamalıdır.

Mülakat değil Ehliyet ve LİYAKAT Esas Alınmalı

Öğretmen atamaları ve görevde yükselmeler başta olmak üzere tüm alanlarda mülakat kaldırılmalı, ehliyet ve liyakat esas alınmalıdır.

Öğretmenlik Meslek Kanunu

Yeni hazırlanacak öğretmenlik meslek kanunu öğretmenlerin yetiştirilmesinden, atama ve yer değiştirmesinden, görevde yükselmelerine kadar detaylı şekilde ele alınmalı ve tüm paydaşların görüşleri alınarak hazırlanmalıdır.

Umarız ki 2019, ülkemizde, barış ve kardeşlik içinde bir arada yaşama umutlarının yeniden yeşerdiği, eğitim çalışanlarına hak ettikleri değerin verildiği bir yıl olsun.

Yeni bir başlangıcın eşiğinde; başta üyelerimiz olmak üzere, eğitim camiamızın, vatandaşlarımızın yeni yılını kutluyor, 2019 Yılının ülkemize, bölgemize ve tüm insanlığa mutluluk, huzur ve barış getirmesini diliyorum.

Anadolu Eğitim Sendikası

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER