Öğretici: Öğretmenler Odasında Özlük Hakları Farklı Öğretmenler Olmamalı

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici sözleşmeli öğretmenlik ile ilgili açıklamalarda bulundu. Öğretici açıklamasında sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılması gerektiğini ifade etti. 

Öğretici: Öğretmenler Odasında Özlük Hakları Farklı Öğretmenler Olmamalı

Öğretmenlik mesleği, özel bir ihtisas mesleğidir. Asli ve sürekli kamu hizmetinin öncelikli olarak kadrolu çalışanlar eliyle görülmesi esastır. 

Bunun yerine sözleşmeli personel istihdamı tercih edildiğinde ise, aynı görevi yerine getiren kamu personeli, aradaki statü farklılığından dolayı farklı uygulamalara ve özlük haklarına tabi olmaktadır. Bu ayrım eğitim-öğretim hayatındaki çalışma barışını olumsuz yönde etkilemektedir. 

2011 öncesi uygulama bir tarafa; 2016 yılında yayımlanan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına Dair Yönetmelik hükümlerine bakıldığında, sözleşmeli öğretmenlerin 4 yıl çakılı olarak çalışacağı, 4 yıl sonra aynı görev yerinde kadroya alınabilecekleri, kadroya geçirildikten sonra 2 yıl daha aynı yerde çalışmak zorunda oldukları görülmektedir. 

Bu süreler zarfında(sağlık özrü ve iki eşinde sözleşmeli öğretmen olması durumunda aile birliği hariç) hiçbir şekilde görev yeri değişikliği hakkı verilmemektedir. 

Açıklanan 2023 vizyon belgesinde var olan 4+2 yıl şartını 3+1’e düşürüleceği açıklanmış olsa da böyle bir uygulama da insan haklarına da aykırıdır. Bu öğretmenlerimizin eşinden ve çocuğundan yıllarca ayrı kalması kabul edilemez. Yıllarca atama bekleyen öğretmenlere  'sözleşmede çakılı olduğun yazıyordu, bilerek imzaladın’ da denemez.

Sözleşmeli öğretmenlik çalışma barışını da bozmakta, aynı öğretmenler odasında özlük hakları farklı öğretmenler oluşturmaktadır. Bu yöntem geçmişte de denenmiş ve verim alınamadığı görülerek vazgeçilmiştir. 

Bu sebeple sözleşmeli öğretmen istihdamından derhal vazgeçilmelidir. Sözleşmeli yükseköğretmenlerimizin tamamının kadroya geçirilmesi, kadroya geçiş süreci tamamlanana kadar kadrolu öğretmenlerin yararlandığı tüm mali ve özlük haklardan yararlandırılması gerekmektedir.

Sözleşmeli öğretmen istihdamı ile amaçlanan kalkınmada öncelikli bölgelerdeki öğretmen ihtiyacının karşılanması ise, sözleşmeli öğretmen istihdamı yerine adil ve öngörülebilir yer değiştirme sistemi ile ekonomik teşvik primi gibi yöntemlerle bu bölgelerde çalışmayı cazip hale getirmek olmalıdır.

Anadolu Eğitim Sendikası

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2018, 16:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER