ÖĞRETMENİN SÜT İZNİ VAR MI ?

ÖĞRETMENİN SÜT İZNİ VAR MI ?
Öğretmen sirkülasyonunun fazla olduğu, biz gibi genç arkadaşların görev yaptığı eğitim/ öğretim bölgelerinde uğraştığımız temel sorunlardan biri de süt izni! Çoğu arkadaşımız ya yeni evli ya ilk çocuğu doğmuş ya da ikincisi… Hal böyle olunca yasadaki açıktan dolayı okullarda adeta süt izni savaşı yaşanıyor. Eğer çocuğunuz yaz tatiline iki ay kala doğmuşsa sorun yok: doğum izni çoğul gebelik değilse iki ay, ardından yaz tatili başlıyor. Ya çocuğunuz yıl içinde doğmuşsa nolacak?
 
Geçen sene iş yeri ziyaretleri yaparken telefonum çaldı. Ağlamaklı sesle konuşan bayan öğretmen arkadaşımız, okul müdürünün kendisine süt izni vermediğini söyleyip yardımımı talep ediyordu. Trajikomik bir olayla karşılaşacağımdan habersiz, okula uçarak gittim. Öğretmen arkadaşımız durumunu anlattı: Sınıf öğretmeniydi, özel yetenek derslerinin her gün 3. saatlere dağıtıldığında 1 saatlik boşlukta evine gidip gelebileceğini söylüyordu ancak okul müdürü kabûl etmemişti. Çünkü yönetmelikte izne dair açık bir madde yokmuşmuş. Trajikomik kısım da şurası: Öğretmen arkadaşımız biri Açık Öğretim iki lisans programını tamamlamış, İstanbul’ daki özel üniversitelerin birinde Eğitim Yönetimi alanında yüksek lisans yapıyor. Kız kardeşi PTT’ de memur olarak çalışıyor, ön lisans mezunuymuş. Kız kardeşinin birkaç ay önce çocuğu olmuş. Tabi ki memur statüsünde görev yaptığı için süt izninde sorun çıkmamış ve kız kardeşi ablası olan öğretmen arkadaşımızla ’’Eee, o kadar okudun bi süt iznin bile yok!’’ diyerek dalga geçiyormuş. Evet; maalesef ki 2 lisans, 1 yüksek lisans mezunu öğretmen arkadaşımızın süt izni yok. Yanlış anlaşılmasın. Burada büyük bir çarpıklık var, dikkat çekmek istiyorum!
 
(Biraz da öz eleştiri yapmakta fayda var. Halen daha 657 sayılı DMK’ yi Öğretmen Kanunu zannediyoruz. Hâlbuki 657 sayılı DMK, memur kanunu: camideki imam da ordudaki subay da şantiyedeki mühendis de bu yasaya tabi… Eğer gerçekten Öğretmen Kanunu olsaydı süt izni, karşımıza sorun olarak çıkmazdı. Millî Eğitim camiası 850.000 kişiden oluşuyor. 3-5 bin kişilik iş kollarına has kanunlar varken 850.000 kişilik Millî Eğitim Bakanlığı’ nın bir kanunu yok. Eğitim gibi bir iş kolunun ’’yazı, genelge, KHK, yönerge ve her yayınlandığında davalık olan yönetmeliklerle’’ yürümeyeceği ortada! O yüzden Öğretmen Personel Kanunu’ nda ısrarcı olmalıyız!)
 
İlk önce süt izniyle ilgili yasa ne diyor ona bakalım: 657’ nin 104/d maddesinde ‘‘Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası ilk 6 ayda günde üç saat, ikinci 6 ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda kadın memurun tercihi esastır.’’ denilmekte olup izni tam gün çalışan memurlar kullanabilmektedir. Yani 104/d’ de öğretmen ifadesi geçmediği için bağzı uyanık idareciler süt izni vermemekte ısrar ediyor. Hatta öğretmen arkadaşımızın okulu bırakın ikili eğitimi tam gün olsa bile süt izninde sorun çıkartıyorlar.
 
MEB İzin Yönergesi 10/d’ de tıpkı 657 sayılı DMK’ nin 104/d maddesinde olduğu gibi kadın memura süt izni hakkı tanımlandığı halde gölgesinden korkan, koltuklarını kaybetme korkusu yaşayan çoğu idareci olayı oldubittiye getirmek istese de oluşan tereddütler kimi zaman bakanlığa soruluyor. MEB’ in 27.12.2004 tarih ve 93570 sayılı yazısında süt izninin branş ilâ sınıf öğretmenlerinin talepleri doğrultusunda çözümlenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Aynı minvâlde İnsan Kaynakları Grup Başkanvekili imzalı 30.03.2013 tarihli yazıda idarelerin süt izni kısıtlamasına sahip olmadığı belirtilmiştir. (Hatta aynı ayın 7. günü MEB, Türk Eğitim-Sen’ e verdiği 92617 sayılı cevabî yazıda süt izni kullanan rehber öğretmenlerin ek-ders ücretlerinin kesilmemesi yönünde görüş bildirmiştir.)
 
Bakanlığın il/ilçelere gönderdiği süt izni yazısının haddi hesabı yok. Neredeyse tüm illere uyarılarda bulunulmuş. Bu demek oluyor ki tüm illerde süt izni hakkını bilmeyen çok sayıda idareci var. Ayrıca Danıştay ve İdare Mahkemesi nezninde de süt iznine dair müştekî öğretmenler lehinde kararlar bulunmaktadır.
 
Değerli dostlar, süt izni manevî ve anayasal haktır; anne sütünden mahrum kalındığında doğacak zarar kadar anne sütünün faydaları bilimsel anlamda yadsınamaz gerçektir. Anne dışında süt izniyle ilgili hiç kimsenin tasarruf hakkı yok! Bu hususta zorluk çıkartanları bakanlık 04.01.2012 tarih ve 555 sayılı yazısıyla kendilerine bildirmelerini istenmiştir. Öğretmen anneden doğmak, idare eliyle cezalandırmayı gerektirmez! Kanun önünde herkes eşittir ve unutulmamalı ki devlet bir bütündür: Van’ daki uygulamayla İzmir’ dekinin, Sinop’ taki uygulamayla Mersin’ dekinin farkı olamaz! Dolayısıyla PTT’ deki memurun süt izni varsa öğretmenin de olmalıdır.
 
 
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
BİZİM ÇOCUKLAR
BİZİM ÇOCUKLAR - 9 yıl Önce

Sayın Başkanım:Öğretmenin evi okula 150 metre08:40-12:00 13:30-15:00 derse giriliyor. Öğretmen diyor ki 13.30-15:00 SÜT izni kullanacağım. (Zaten 12:00-13:30 bebeğinin yanında)Saat uygulaması nedeni ile 13:10-14:40 ders yapılıyor. Hemen dilekçe veriyor 13:10-14:40 arası kullanacağım.ELİNSAF bu sınıfa derse öğleden sona kim girecek????????Kanuni hakkı diyorsanız bilemem Sınıftaki 25 öğrenci kimden alacak hakkınıEmpati yapıp cevabını verin(Diyelim ki sizing çocuğunuz bu sınıfta)

İSTANBUL
İSTANBUL - 9 yıl Önce

Sayın Yücel ÖNDER Bey,Ben iki çocuk annesi bir idareciyim. İki çocuğumu da "hiç süt izni kullanmadan" ama "anne sütüyle" büyüttüm. İki çocuğum da öğretmenliğim döneminde doğdular. Süt izni hakkında sizin gibi düşünmüyorum. Çünkü bu iş çok fazla süistimal ediliyor. Öğretmenlik diğer mesleklere benzemez. Ardınızda bıraktığınız iş çocuklardır, mektup pulları değil. Onlar da başka ailelerin umutları. Postanedeki işi başka bir memur arkadaş devam ettirebilir, ama sınıftaki iş için durum böyle değil.Anne sütünü vermenin pek çok yolu var ve öğretmenin çalışma saatleri postanedeki memurdan çok daha rahat. Şu an okulumda süt izni çoktan bittiği halde "Ne yapayım çocuğum hala emiyor." diye süt izni kullanmaya çalışan öğretmen var. Bu bir ajitasyon. Kanunlardan aldığımız haklarımızı kullanırken vicdanımızı da devreye sokalım lütfen...

MTP
MTP - 9 yıl Önce

Öğretmenlerin bu durumda oluşacak ders boşluklarını okul rehber öğretmenleri veya bi zahmet okul mudür yardımcıları doldursun. Yine okullardaki idareciler yorumlarda asıp kesmeye başlamış. Çatır çatır ek ders alıp derse girmeyen idareciler var ya bi zahmet iş başınaaa....Ben öğretmenim tamam ama önce bir bireyim ve kendi çocuklarımı en iyi şekilde büyütmekle mükellefim. Yasal haklarım varsa kullanırım.

ERDEM
ERDEM - 9 yıl Önce

TEŞEKKÜRLER BAŞKAN...

midas
midas - 9 yıl Önce

Dersi boş geçen çocuklar...vicdan...

ışık
ışık - 9 yıl Önce

çok güzel bende bir anne olarak bebeğin anne sütünden mahrum kalmasını istemem ancak okullarda herşey düzgün mü ki öğretmen yasal hakkım diyerek öğrencilerine vicdansızlık yapıyor.4-5 öğretmenin çalıştığı bir anaokulunu düşünün zaten ikili eğitim yapılıyor.İki tane öğretmen süt izniyle karşınıza çıksa idareci tek ne müdür yardımcısı ne rehber öğretmen var.hangi sınıfa girsin okulun resmi işleri diğer yanda

İhsan öztürk
İhsan öztürk - 9 yıl Önce

Hocam yazının daha en başında bariz hatalar var... Öğretmen 657 ye tabii değil diyosun ordudaki subayı 657 li yapıyorsun! Ordudaki tüm askeri personel 926 sayılı kanuna tabidir... İyi ataştırıp yazın...

hakan
hakan - 9 yıl Önce

hocam güzelde gel bunu zeka özürlü bir müdüre anlat.


SIRADAKİ HABER