OKUL SERVİSLERİ SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR!

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Mali Sekreteri Hüseyin Akça, Önlem alınmaması durumunda, 4+4+4 eğitim sisteminin enflasyon oranının üzerinde zam yapılan okul servis maliyetlerine ek yük getireceğini söyledi.

OKUL SERVİSLERİ SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR!

 

 

Öğrenci Servislerinin ranta kurban gitmemesi için İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarını göreve davet eden Hüseyin Akça, “18. Milli Eğitim Şura kararı haline gelmesine vesile olduğumuz ve desteklediğimiz 4+4+4 eğitim sisteminin hemen her noktası yerli yersiz tartışılırken; henüz bebeklik çağındaki öğrencilerin, servislere nasıl bineceği ve ilköğretimden ayrılan ortaokullara nasıl ulaşılacağı henüz bilinmiyor. Eskiden 1 ile 8 sınıf aynı olunca veliler çocuklarını kendi imkanları ile veya servisle bir okula götürüyordu. Şimdi okullar ilkokul ve ortaokul olarak fiziksel mekânları ile birlikte ayrılınca veliler birden çok okula çocuğunu bırakmak zorunda kalacak veya servis ihyacı olacaktır” diye konuştu.

Ayrıca SBS ile veliler çocuklarını daha başarılı okullara yazdırmak için mahallelerindeki hatta ilçelerindeki okullara değil de başarı sırası iyi okula gönderme arzusu ile evlerinden uzak okullara yazdırma gayreti içinde olduklarını kaydeden Akça, “66 aylık çocukların iki sokak ötedeki okula bile servissiz gitmesi düşünülemez. Eskiden liseye devam mecburiyeti yokken her 100 öğrenciden 66'sı liseye devam ederken şimdi yasa gereği yüzde yüzü gitmek zorunda kalacak. Hal böyle olunca bu yıl öğrencilerin servis ihtiyacı bir hayli fazlalaşacak. Bu durum hem taşımacılık ücretleri arz talep dengesi ile talebin artışı ile beraber fiyatlar da artış olacak. Hem de korsan taşımacılığı arttıracaktır. Bu çocuklarımızın güvenliğinde büyük zafiyet yaratacaktır” dedi.

Akça şunları söyledi; İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde servis taşımacılığı tahditli C plakalı araçlar ile yapılmaktadır. Soförrler odasının gayretleri ile şoför esnafını korumak maksatlı çıkarılan bu düzenleme hem şoför esnafını hem de vatandaşı ezen bir yüke dönüşmüştür. Ankara Büyük Şehir belli aralıklarla ANKARA ULAŞIM KOORDiNASYON MERKEZi KURUL KARARI ihale yapmakta ve “C” plakası tahsisi yapmaktadır. Bunlardan sırf 4. Dönem “C” plakası ihalesinde 288.710 TL’ye kadar fiyat verilmiştir. Şu an sahibinden com gibi sitelere bakarsanız 400.000 TL civarında arabasına göre değişen kurulu plaka satışı yapılmaktadır. Taktir ederseniz servis taşımacılığı yapan kişiler ticaret yapmakta ve para kazanmak istemektedir.

Dolayısı ile bu adına plaka denen teneke parçasına verilen adına isterseniz hava parası diyelim paralarında bir amortismanı olarak vatandaşa hava parası tahsile edilmektedir.

Dünyanın en pahalı mazotunu kullanan şoför esnafına ve vatandaşa yapılacak iyilik Resmi Gazete Tarihi: 11.06.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27255 olan Karayolları Taşımacılık Kanununda madde 6 ile düzenlenen ve tahditli plaka uygulamasının olmadığı ilerdeki gibi “D4 yetki belgeli” (“D4 yetki belgesi: Tarifeli ve tarifesiz olarak 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası ve taşıma mesafesine bakılmaksızın il içi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara, ) araçlarla taşımacılık yapılmasına izin verilmeli ve serbest piyasa ekonomisi içinde tenekeye değil de araçlara para harcayan bir şoför esnafı çocuklarımızı daha güvenli taşıyacağını düşünmekteyiz.

Ayrıca; Karayolu taşımacılık kanununun 7 maddesi Taşımacılık faaliyetlerinde genel kural (“MADDE 7 – (1) Taşımacılık faaliyetleri; ekonomik, seri, elverişli, güvenli, çevreye kötü etkisi en aza indirilecek, fert, toplum ve çevre sağlığı ile bunların güvenliğini olumsuz yönde etkilemeyecek ve kamu yararını gözetecek tarzda serbest rekabet ortamında gerçekleştirilir.” Denilmektedir. ) Kamu yararına olacak şekilde serbest rekabet ortamını hazırlamak için piyasayı düzenleme ve uygulamayı yapma yetkisi Ulaştırma Bakanlığındadır kamunun zararına olan bu tahtidli plaka uygulamasından vazgeçilmesini ve Sayın Bakanımız Binali Yıldırım’ı kanunu uygulamaya davet ediyor, Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’dan; çıkardıkları Karayolları Taşımacılık Kanunun sahip çıkarak taşımacılık piyasının tenekeden rant kazananların değil ürettiği hizmetten para kazananların bir piyasa oluşumuna katkı vermelerini; İçişleri Bakanımız İdris Naim Şahin’in özellikle Ankara ve diğer büyük şehirlerdeki adete mafyanın elinden halkımızı kurtarmak ile ilgili düzenleme yaparak UKAME kararlarında taşımacılık ile ilgili kararlarda vatandaşı düşünmesini istiyoruz.

Okul servislerinin tahtitli plaka ile değilde “ “D4” yetki belgeli araçların ve firmaların okul servislerini yapması çünkü diğer personel taşımacılığında en büyük işveren devlet nasıl ve kaça taşıttırışa taşıttırsın velilerimizin cebinden plaka simsarları elini çeksin istiyoruz.

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Demet Gökdemir
Demet Gökdemir - 12 yıl Önce

Size katılıyorum çünki zengin daha zengin yapmak için uğraşılan bir sistem bence gücü olmayan plaka alamayan insanlar neyapacak hırsızlıkmı okadar evine ekmek götüren insanlar var ne yapacak soruyorum size bencede buna bir düzenlenmesi yapılması gerekiyor.Plakasız olmayanların ekmegiyle oynanıyor.

mustafa
mustafa - 11 yıl Önce

Dunyanin en pahali yakitini kullaniyoruz diyosun her onune gelen d4 izniyle serviscilik yapsa kazanacagi ucret sence bu esnafi kurtarirmi herkez tek is yapar ve karsiz mazot parasina servis yapilir butun esnaf zarar eder+ trafikte felc olur benim guzel korsan vergi kaciran akilli kardesim

mustafa
mustafa - 11 yıl Önce

Yorum yapan demet hanim ozaman okuyamayan universitr bitiremeyem muhendis doktor olamayan millet vekili olamayan okuma gucu olmayan insanlar napsin hirsizlikmi yapsin ? arkadasim korsana karsiyiz devletimixden korsana karsi daha buyuk calisma bekliyoruz.

Fatih yılmaz
Fatih yılmaz - 10 yıl Önce

2014 eğitim yılında Ankara’ daki okul servis ücretleri çok pahalı ve yetersiz.Özellikle Ankara’ da servis sahipleri sabahları 3-4 servis çekebilmek için öğrencileri ve çalışanları sabahın erken vakitlerinde okullara/işyerlerine bırakmaktadırlar. Ankara’ da servisler için tahdit uygulaması başlatıldığı için 2 sene önce 150.000 TL olan C plaka hava parasının 650.000 TL lere ulaştığı belirtilmektedir.Bu uygulanan tahdit uygulamasının sonlandırılması, servis ücretlerinin ucuzlatılması, kalitenin ve kontrollerin artırılması gerekmektedir.Ulaşım ile ilgili hemen hemen her sektörde(dolmuş, otobüs, taksi, Servis vs.) rant oluşturabilecek durumlara ilgili makamların göz yummamasını bekliyoruz.(Valilik, Belediyeler, Şoförler cemiyeti vs.)

SIRADAKİ HABER