TEOG YERLEŞTİRMESİ REZALETE DÖNÜŞTÜ

DES Genel Başkanı 'Veli Demir; TEOG yerleştirmesi rezalete dönüştü'

TEOG YERLEŞTİRMESİ REZALETE DÖNÜŞTÜ
Yeni eğitim öğretim yılı başlayalı yaklaşık bir ay oldu. Ancak, TEOG sistemi kapsamında lise yerleştirmelerinde yaşanan skandallar bitmiyor. Henüz kayıtlar tamamlanamadığı gibi, istemediği halde evlerinden kilometrelerce uzaktaki okullara ya da imam hatiplere kayıtları yapılan öğrencilerin mağduriyetleri giderilemedi.

TEOG yerleştirmeleri sürecinde göz göre göre yapılan yanlışlar sonucunda çok sayıda öğrenci belki de hiç gitmek istemeyeceği bir lise türüne devam etmek zorunda kalmıştır. Her ne kadar bu öğrenciler için nakil hakkı tanınmış olsa da nakiller tıkanmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı, 29 Eylül-9 Ekim tarihleri arasındaki nakil işlemleri sonucunda oluşan boş kontenjanları ve taban puanlarını açıkladı. Yine binlerce kontenjan boş kaldı. Nakillerin hala devam etmesi eğitim öğretim sürecini aksatmakta, öğrencilerin derslerine ve okullarına uyumları bozulmaktadır.

Eğitim kademeleri arasında yapılan sınavların yap-boz tahtası gibi sürekli değiştirilmesi sorunları da beraberinde getirerek eğitimi içinden çıkılmaz bir hale getirmektedir. Kaldı ki daha önce bütün uyarılara kulaklarını tıkayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin nihayet yaptıkları açıklamalarda, liselere yerleştirmelerde bu yıl hataların ve sorunların yaşandığını ve bundan çıkarılması gereken derslerin olduğunu itiraf etmişlerdir.

Velilerin ve öğrencilerin bireysel tercihlerine saygı duymak yerine, öğrencilerle ilgili bütün kararları tek başına alma dayatmasında bulunan Bakanlık, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda istedikleri okulda okuma koşullarını sağlamaya çalışmalıdır.
Daha ilk uygulamada yaşanan skandallar, bu sistemle devam edilemeyeceğini ortaya koymuştur. Bugün sınava değil, bilimsel düşünmeye ve üretmeye dayalı bir eğitim sisteminin gerekliliği kaçınılmaz hale gelmiştir.
Eğitim-İş olarak her sınav sonucunda oluşan kuşkuların ve belirsizliklerin ortadan kaldırılması için başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili kurumları gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Eğitim sistemimiz, plansız bir şekilde, yıldan yıla, bakandan bakana değişen sınavlara mahkum oldukça, nitelikli bir eğitim politikası oluşturmak mümkün görünmemektedir.
 
 
 
Veli DEMİR
Genel Başkan
Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER