TES BAŞKANI KONCUK'DAN DERSHANE AÇIKLAMASI !

Koncuk: Dershanecilik sistemi beni de rahatsız ediyor

TES BAŞKANI KONCUK'DAN DERSHANE AÇIKLAMASI !
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Dershanecilik sistemi beni de rahatsız ediyor ancak kaldırılırken hangi olumsuz sonuçlar doğuracağının iyi hesap edilmesi lazım" dedi.
 
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dershanelerin kapatılacağına ilişkin açıklamalarını değerlendirdi. AK Parti iktidarı döneminde dershanelerin ikiye katlandığını belirten Koncuk, Türkiye'de 2002 yılında bin 900 dershane bulunduğunu, şu an ise bu sayının 4 bine ulaştığını vurguladı.
 
"Dershanecilik sistemi bizi de rahatsız ediyor" diyen Koncuk, "Yani varlığı, metotları okullarımıza alternatif kuruluşlar olarak algılanması bizleri de rahatsız ediyor. Ancak dershanecilik sistemi kaldırılırken bunun yerine ikame edilecek şeyleri düşünmemiz lazım" şeklinde konuştu.
 
Koncuk, Türkiye'de 100 bin kişinin dershanelerden geçimini sağladığını anlatarak, şunları kaydetti: "Ataması yapılmayan 350 bin öğretmen var. Devlet bunları atayamıyor. Dershanelerde çalışan öğretmenlerimizin bir çoğu da orada karın tokluğuna çalışıyor, haklarını alamıyor. Neticede 100 bin kişi az veya çok bir gelir elde ediyor. Sayın Başbakan, 'Biz dershaneleri kapatacağız, birleşin, özel okula dönüşün' diyor. Ben, Sayın Başbakan'ın bu tavrını anlamakta zorlanıyorum. Hadi bu dershaneleri kapatalım, devlet de bin 500 lira destek sağlasın. Ortalama dershane ücretlerinin 15 bin lira olduğunu düşündüğünüzde ki ücretleri 20 ile 50 bin arasında değişen özel okullar var. Hangi vatandaşımız yılda 13 bin 500 lira ödeyerek çocuğunu özel okula gönderebilecek. Dolayısıyla bu sistem, garibanlara, fakirlere, devlet memurlarının çocuklarına ya da asgari ücretle çalışan insanların çocuklarına bir destek sağlamaz. Bu sistem yine zengine destek olur. Zengin, özel okullara bin 500 lira daha az ödeme yapmış olur. Dolayısıyla ben, Sayın Başbakan'ın açıklamalarının Türkiye gerçekleri ile bağdaşmadığını düşünüyorum. Vatandaşlarımızın bir çoğunun hoşuna gidebilir, benim de hoşuma gidiyor ama yaptığımız bir uygulamanın hangi olumsuz sonuçlar doğuracağını devlet adamlarının iyi hesap etme mecburiyeti vardır. Ciddi devlet yaptığı uygulamanın sonuçlarını iyi etüt edebilen, olumsuz sonuçların tedbirini bugünden alabilen bir devlettir. Türkiye'de işsizlik tavan yapmış, yani 100 bin kişiyi işsiz bıraktığınız zaman bu insanların çocuklarına devlet mi bakacak. Sayın Başbakanı, bir kez daha düşünmeye davet ediyorum."
 
Öte yandan Koncuk, legal olarak çalışan dershanelerin kapatılması durumunda hücre faaliyeti yapan illegal özel kursların açılacağına dikkat çekerek, bu durumdan ise yine devletin zarar göreceğini sözlerine ekledi.
 
 

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER