ÜSKÜDAR'DA MAAŞ PROMOSYON MUAMMASI

ÜSKÜDAR'DA MAAŞ PROMOSYON MUAMMASI

 

 
            Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, eğitim çalışanlarının maaş promosyon anlaşmasını aylardır kamuoyuna açıklamayınca Türk Eğitim Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanlığı bu konuda yazılı başvuru yaparak bilgi istedi. Bu talebe rağmen Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü halen bu konuda cevap vermemekte ısrar ediyor!
 
Neyi Gizliyorsunuz?
Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Üsküdar’da çalışan tüm öğretmenler ve diğer eğitim çalışanları adına imzaladığı maaş promosyon anlaşmasını kamuoyundan gizlemeye devam ediyor. Bu tutuma karşı eğitim çalışanlarının hakkını koruyup kollayan Türk Eğitim Sen yine harekete geçti.
Türk Eğitim Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanlığı 11.Ocak.2016 tarihli  ve 309739 sayılı bilgi edinme dilekçesinde, Banka Promosyonları ile ilgili Başbakanlık genelgesinin 7. Maddesinde “Genelge çerçevesinde yapılacak uygulamalar kurum personelinin rahatlıkla bilgi edinebileceği şekilde ilan panoları ve internet siteleri yoluyla ilan edilecek, aleniyet ilkesine titizlikle riayet edilecektir " denilmektedir. Bu kapsamda ilçemiz Üsküdar maaş ödemeleri promosyon anlaşmasının ve imzalanan protokolün, kurum bünyesinde birden fazla ve çeşitli yerlerde birimlerin bulunması da göz önüne alınarak,  aleniyet ilkesi gereği, kurum personelinin rahatlıkla bilgi edinebileceği Üsküdar Milli Eğitim Müdürlüğünün resmi web sitesinde yayınlanmasını istedi.
 
Türk Eğitim Sen’den İtiraz ! Ve Şile Örneği
           Türk Eğitim Sen İstanbul 3 Nolu Şube, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün bu garip ve düşündürücü, gizlenen anlaşma esaslarına karşı Türk Eğitim Sen’in yetkili sendika olduğu Şile’de Eylül ayında imzaladığı promosyon anlaşmasını da örnek göstererek, promosyon esaslarının genel uygulamalara uygun yapılması istenerek bir itiraz dilekçesi hazırlandı. Yüzlerce eğitim çalışanı bu dilekçelerle itiraz sürecin başlattı. İtiraz dilekçesinde ; “Üsküdar ilçesinde yapılan promosyon anlaşması çerçevesinde Halk Bankası ile tekrar anlaşıldığı ve  kişi başı 1.400.00 TL ödeneceğini, bu tutarın da 15 Mart 2016 tarihinde hesabıma yatırılacağını öğrenmiş bulunmaktayım. Ocak ayı itibariyle yeni anlaşma imzalanmasına rağmen, tutarın 3 ay sonra ödenmesini kabul etmemekteyim. Diğer ilçelerde anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki ilk maaş ödemesinin hemen akabinde promosyon çalışanların hesabına yatırılırken, Üsküdar ilçesinde bu ödemenin geciktirilmesine anlam veremiyor ve itiraz ediyorum. Şile ilçesinde de ihaleyi Halk Bankası kazanmış ve anlaşmanın imzalandığı tarih olan Ekim ayında gecikme olmaksızın promosyon miktarının tamamını çalışanların hesabına aktarmıştır. Bu sebeple promosyon tutarının 15 Mart 2016 yerine anlaşmanın yürürlüğe girdiği 2016 Ocak ayı içerisinde hesabıma yatırılması talep ediyorum.” hususlarına yer verilerek; kamuoyuna sızan bu geç ödenmesi maddesine yüzlerce itiraz olmasına rağmen Üsküdar İlçe Milli Eğitim ve Üsküdar’da sözde yetkili olan Eğitim Bir Sen neden kılını bile kıpırdatmamaktadır? Neden bu duyarsızlık?
“Biz Türk Eğitim Sen olarak, yetkili olduğumuz Şile’de maaş promosyon anlaşmasını imzaladığımız Eylül ayında, ilk maaş ödemesinde promosyon tutarının da ödenmesinde direttik ve banka bunu kabul etti. Şile’deki eğitim çalışanlarımız promosyon ücretlerini bir defada Ekim 2015 maaşlarında aldılar. Üsküdar’da Ocak ayında anlaşma imzalanmasına rağmen promosyonlar Mart 2016 döneminde yani anlaşmadan 3 ay sonra verileceği ifade ediliyor. Bu gecikmenin sebebi nedir?
           
            Eğitim Bir Sen Kimin Yanında; Bankanın mı, Eğitim Çalışanının mı?
            Türk Eğitim Sen açıklamasında; “Promosyon anlaşmasında Üsküdar’da sözde yetkili sendika olan Eğitim Bir Sen, eğitim çalışanlarının mağdur edildiği bu konularda neden hiç çaba göstermiyor? Eğitim Bir Sen, imzasının arkasında durmayacaksa neden o masaya oturmuştur? Bu protokolden pis kokular gelmektedir. Derhal kamuoyu aydınlatılmalıdır. Eğitim Bir Sen genel toplu sözleşmede olduğu gibi Üsküdar promosyon anlaşmasında da eğitim çalışanlarının yanında olmamıştır. Eğitim Bir Sen bu haliyle Üsküdar’da attığı imzanın altında kalmıştır. Eğitim çalışanlarımız da bu konuda gerekli tavrı gösterecektir.” denildi.
 
            Soruyoruz !!!
Bu talebe rağmen Bilgi Edinme Hakkı Kanununa muhalefet ederek suç işleyen Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne soruyoruz:
Neyi gizliyorsunuz?
Bu anlaşmada öğretmenlerden ve diğer eğitim çalışanlarından gizlenen nedir?
Eğitim çalışanlarının aleyhine olan hususlar mı söz konusudur?
Protokol, daha onaylanmadan bir Eğitim Bir Sen mensubunca facebookta paylaşılabiliyorken, onaylı halinin paylaşılmamasının sebebi nedir?
Protokolde bilmediğimiz değişiklikler mi yapılmıştır?
Öğretmenlerin promosyon ücretleri hâlâ neden ödenmemektedir?
Sözleşmede/protokolde hukuki sorunlar mı vardır?
Bu konuda açılacak davalardan mı korkulmaktadır?
Her ilçede promosyon anlaşmasının yapıldığı andan sonra ilk maaş ödemesinde promosyonlar ödenirken, Üsküdar’daki eğitim çalışanları neden 3 ay bekletiliyor?
 
Hakkımızı Hukuki Yollarla Arayacağız !
Türk Eğitim Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanlığı yaptığı açıklamada, “bu promosyon anlaşması ve imzalanan protokolün takipçisi olacaklarını belirterek ayrıca öğretmenlerimiz ve diğer eğitim çalışanlarımızın aleyhine en ufak bir ihlal olduğunu tespit ettiğimiz anda yetkililere hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu protokol derhal açıklanmalı, soru işaretleri ortadan kaldırılmalıdır. Bizler kanunu hiçe sayanlara karşı yine de hukuki yollarla eğitim çalışanlarımızın hakkını aramaya devam edeceğiz” denildi.


Ali İhsan HASANPAŞAOĞLU

Türk Eğitim-Sen İst.3.Nolu
            Şb.Bşk..
     

 
Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER