YÖNETİCİ ATAMA KOMİSYONU ÜYELERİNE AÇIK ÇAĞRI

TÜRK EĞİTİM SEN TEKİRDAĞ ŞUBE BAŞKANI MUZAFFER DOĞAN'DAN YÖNETİCİ ATAMA KOMİSYONUNU ÇAĞRI.

YÖNETİCİ ATAMA KOMİSYONU ÜYELERİNE AÇIK ÇAĞRI
Yıllardır bir türlü hazırlanamayan MEB yönetici atama yönetmeliği yayınlandı. Birçok tartışmayı da beraberinde getirmesine rağmen uygulamaya başlandı bile. İlimizde de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul müdürlüğü boş olan okullar ilan edilerek görücüye çıktı.  Bu çerçevede daha önce okul müdürlüğü sınavına girip en az 70 puan alan adaylar yönetmeliğin tartışmalı maddesi olan mülakat sınavı için 27-28 Ağustos tarihlerinde komisyon huzurunda mülakat sınavına alınacaktır. Mülakat sınavının siyasi ve sendika yandaşlığını gözetmeden, objektif şartlarla yapılması için Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şubesi komisyon üyelerinin vicdanlarına açık bir çağrı yayınladı. Çağrıda;
Bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı kurumlarına yönetici atamada çok farklı kriterler kullanılmış, en çok destek bulan atama şekli sınava dayalı atamalar olmuştur. Sınava dayalı atamalar bir anlamda sonucun sorumluluğunu adayın üzerine koymuş, gelecekte oluşacak her türlü mesuliyeti aday üzerinde meşrulaştırmıştır.
Son yıllarda bilhassa iktidar ve yandaş sendika tarafından dile getirilen “Yönetici Atamada Sözlü Mülakat “ dönemi 4 Ağustos 2013 tarihli son yönetmelik ile bizzat başlamış bulunmaktadır. Yönetmeliğe göre ek kriterler ve sınav puanı hala geçerliğini koruyor olsa da, çok tartışılan madde mülakata dayalı maddedir. 
Sözlü değerlendirmelerde komisyon üyeleri  okulun, ilin ve ülkenin  geleceğini belirleyecek kişileri belirlediklerinin farkında olmalıdırlar. Müdür okulun kalbidir. Kalp ne kadar doğru işlerse vücut o kadar sağlıklı çalışacaktır. Kalpteki her bozukluk diğer organları etkileyecek, bazılarının iflasına, bazı organların birbirinin görevini üstlenmesine – ki bu üstleniş aslın yerini tutamayacaktır- bazılarının tembelleşmesine neden olacaktır.
 Komisyon üyeleri, her türlü nefsi, çevresel, duygusal refleksleri bir kenara bırakıp, adaleti gözetmeleri, liyakat ve ehliyete göre kişileri değerlendirmelidir.
Müdürlük bazıları için bir yükseliştir. Kendilerini insanlardan soyutlayıp, makam odalarında egosunu tatmin etme, kişisel menfaatlerini okulun menfaatlerinden üstün görme, muhataplarını ezme, vaktinin büyük bölümünü okul dışında geçirerek kendine yeni yükseliş yolları arama, işleri geciktirerek kendini meşgul gösterme ve aratma makamıdır. Müdürlük bazıları için öğretmenlikten kaçıştır. Memuriyetine öğretmenlik yaparak devam edemeyecek derecede “insan tahammülsüzlüğü” içine düşmüşlerin yoludur. Bu müdürler öğretmenlere zulüm eder.
Oysa müdürlük; çoğu müdürlerimizin de uyguladığı gibi bir yükseliş değil, hizmet makamıdır! Müdür diğer kurumlardaki yöneticiler gibi kurumdaki kişileri yönetmekten çok kurumdaki eksikleri tespit etmek, gidermek ve en geniş anlamıyla beraber çalıştığı kişilere amirlik değil, yardım etme makamıdır! Eksikleri kimsenin söylemesine gerek kalmadan tamamlayan, okulun geleceğini planlayan, öğretmenlerinin çalışma azmini tetikleyen, okulunu sahiplenen, okula ilk önce gelen, en son giden kişidir okul müdürü.
Müdür yaşı kaç olursa babacan olmalıdır. “insan sevgisi” taşımalı, “insan tahammülsüzlüğü” içine düşmemelidir. Okul müdürünün kişisel olgunluğu ve kriz yönetim becerisi yüksek olmalıdır. Müdürlük makamının fedakarlık  makamı olduğunun bilincinde olmalıdır!
Saygıdeğer komisyon üyeleri;
Yukarıda da belirtmeye çalıştığımız gibi sorumluluğunuz büyük. Okul müdürü seçiminde; ihmalci, pedagojik  eksiği olan, öğretmenler ve öğrencilerle doğru dürüst iletişim kuramayan, tercihleriniz sonucu seçilen okul müdürlerinin yönetiminden doğan tüm olumsuzlukların vebali sizin üzerinizedir. Bir yerde siz mülakattasınız. Bir yerde siz adalet, liyakat ve ehliyet mülakatında olduğunuzu unutmayınız.
 
                                                                                                         Muzaffer DOĞAN
Türk Eğitim-Sen
                                                                                                      Tekirdağ Şube Başkanı
Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ali 22
ali 22 - 11 yıl Önce

Sayın Başkana teşekkür ederiz.Baştan beri yanlışlıklarla dolu sözlü mülakat konusunda komisyon üyelerinin bari vicdanlarının sesini duymasını sağlayacaktır.

SIRADAKİ HABER