YÖNETİCİ GÖREVLENDİRMEDE DÜZELTME YAPILMALI

YÖNETİCİ GÖREVLENDİRMEDE DÜZELTME YAPILMALI

YÖNETİCİ GÖREVLENDİRMEDE DÜZELTME YAPILMALI

Okul müdürlerinin teknik olarak dört yılda bir başka bir okula görevlendirilmesi, okul müdürünün verimini kesinlikle düşürecektir. Bir okulda 15 - 20 sene müdürlük yapmak, yönetim bilimi açısından ne kadar sakıncalı ise dört yılda bir göçebe durumuna düşmek de bir o kadar sakıncalıdır. 

Yönetici görevlendirme sürecinde önemli bir aşama geçildi. Münhal ilan edilen kurumlara müdür olmak isteyenler, mülakata girmek için başvurularını yaptı. Münhal kadroların üç katı kadar müdür adayı mülakata girecek.

Kısa bir değerlendirme yapmak ve bana göre iki yanlışın altını çizmek istiyorum. Müdürü olduğu okul münhal edilen ve birinci dört yılını doldurarak mülakatı geçen okul müdürüne, isteğe bağlı olarak aynı okulda ikinci bir dört yıl çalışma hakkı verilmeliydi. Kendi okulunu tercih edene verilen ilave sekiz puan önemli olmakla birlikte birçok müdür kendi okulunda devam edemeyebilecek hatta açıkta kalabilecektir.

Okul müdürlerinin teknik olarak dört yılda bir başka bir okula görevlendirilmesi, okul müdürünün verimini kesinlikle düşürecektir. Bir okulda 15 - 20 sene müdürlük yapmak, yönetim bilimi açısından ne kadar sakıncalı ise dört yılda bir göçebe durumuna düşmek de bir o kadar sakıncalıdır. Bir iki uygulamadan sonra kanımca bu yanlıştan dönülecektir.

İkinci önemli yanlış da şudur: Bu sistemle dört yıl müdürlük yapan bir yöneticinin mülakata girememe olasılığı vardır. Zira ek -1 puanı münhal kadroların üç katına girmeye, yani mülakata girmeye yetmeyebilir. Müdürlükte dört yılını tamamlayan birine üç katına giremediğin için seni mülakata almıyoruz demek, son derece yanlıştır. Bu durumda olan müdürler, ek-1'le üç katına giremeseler de mülakata alınmalı.

Sözlerimi bağlarken MEB, yönetici görevlendirme meselesini enine boyuna yeniden ele almalı; eğitimin paydaşı olan kurum, kuruluş, STK ve sendikalarla etraflıca istişare etmelidir. MEB, okul yöneticiliğini zayıf ve geçici bir statü olarak görmemelidir. Güçlü yönetici - güçlü kurum anlayışını esas almalıdır.

Acil çağrı: Mülakata girecek müdür adaylarının listesi ilan edilmeden, süresi dolan müdürlerin ek-1 puanı üç katına girmeye yetmese de mülakata girmeleri sağlanmalı ve bu durumda olanlar üç katı kapsamı dışında değerlendirilmelidir.

Erol Ermiş 
Eğitim-Bir-Sen 
İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER