TED BAŞKANI SAYIN PEHLİVANOĞLU'NA

Evvela öğretmen atamaları, KPSS ve mülakat konularındaki konuşmanız, bir milyon öğretmeni, onları yetiştiren anne-babaları ve biz akademisyenleri de suçlamak anlamına gelir. Lütfen bu konulardaki açıklamalarınızda hassasiyet gösteriniz. Siz ailelere idealist çocuk, eğitim fakültelerinde görevli akademisyenlere de  idealist öğretmen yetiştiremiyorsunuz, diyorsunuz. Ben de size diyorum ki gidiniz eğitim fakültelerindeki dersleri tebdilikıyafet izleyiniz. Nasıl güzel tartışmalar yapılıyor, nasıl yaratıcı fikirler ortaya çıkıyor, nasıl gönüllü ve güzel uygulamalar hayata geçiriliyor, yerinde görünüz. Bazen hoca ve öğrenciler duygusal anlar yaşıyor, gerektiğinde gülüp gerektiğinde ağlıyorlar. Fedakar öğretmenlerimiz öyle tehlikeli bölgelerde Allah'a emanet görev yapıyorlar ki bu ancak yüreklerinde yanan öğretme aşkı ile mümkündür. Bu aşkı idrak ise gerçekten zordur. İsterseniz size Türkiye'nin farklı bölgelerinden 10 tane okul adı ve adresi vereyim. Her bir okula o okulda görevli öğretmenimiz gibi yalnız başınıza ve aynı koşullarda gidiniz. Her bir okula bir kere gitmeniz karşılığında da size ek dersi ile birlikte bir öğretmen maaşı ödül vereyim. Evet, yanlış söylemiyorum, ayda 20 kere gitmenize ve 6 saat ders anlatmanıza gerek olmadan sadece gitmeniz, o yolu yaşayarak zorluklarını idrak etmeniz bu ödülü hak etmek için yeterlidir. İkinci okula acaba gidebilecek misiniz? Çok merak ediyorum. Siz Ardahan'da, Kars'ta 2 metre karın içinde, donma riskini göze alarak, kurtların ulumalarını duyarak yoğun tipiden dolayı 2 km geri geri yürüyerek işe gittiniz mi? Çatışma ve bomba sesleri arasında bırakın ders anlatmayı, çocuğunuzu bakıcıya emanet edip veya 8 aylık hamile eşinizi evde yalnız bırakıp okula gitmeyi bir kenara bırakın, bu ortamda kendi başınıza evinizde ayaklarınızı uzatıp kitap okumaya çalıştınız mı? 7-8 aylık hamile iken Karadeniz’in sel ve heyelan tehlikesi olan bölgelerinin çukurlarla dolu yollarını, düşük yapma tehlikesi ile karşı karşıya olmanıza rağmen aşmak için saatlerce mücadele verdiniz mi? Eşinizi eş durumu tayini çıkmadığı için 7 aylık bebeğiyle 1000 km ötede bırakıp, altı ay görmeden eğitim öğretime devam ettiniz mi? Örnekleri arttırmak isterseniz Anadolu'yu karış karış geziniz lütfen.
Atatürk' ün Maarif Kongresinde yaptığı konuşmaları açınız, güzelce bir kere değil birkaç kere okuyunuz lütfen. Öğretmenler hakkında konuşurken hangi üsluba sahip olmamız gerektiğinin şifrelerini orada bulabilirsiniz. Unutmayınız ki "Usul esasa mukaddemdir."
Biliniz ki, öğretmenlerimiz bütün bu zorluklara, eğitimden rant sağlamaya çalışan kişilere rağmen, ülkemizin gençlerini yetiştirmek adına büyük bir özveriyle çalışmaktadır. Bu konuda ülke olarak mükemmel olduğumuzu söyleyemeyiz. Lakin bu hususta bir ihtiyaç belirliyorsanız, bu ihtiyacın giderilmesi için öneri vermenin ötesinde gönüllü olarak taşın altına elinizi koymalısınız. Elinizi koyduğunuzda düzelmiyorsa gövdenizi, başınızı, bütün varlığınızı bu uğurda feda etmeye hazır olmalısınız. Bulunduğunuz kurumun kurucuları sadece yanlışları söyleyerek değil, varlıklarını Türk varlığına armağan ederek mücadele ettiler. Rahat yataklarda uyuyarak, sırça köşklerden, fildişi kulelerden konuşarak değil, hakkı, hakikati tutarak, yaşayarak mücadele ettiler. Hayırseverlerin bağışları ile yönettiğiniz TED'in başında olma sorumluluğunuz çok yüce ve kutsaldır. Bu konuda daha hassas davranacağınıza inancım tamdır. Lütfen ve merhameten öğretmenlerimizi incitmeden konuşalım. Öğretmenlerimiz vicdani sorumlulukları altında yeterince eziliyor zaten, liyakat sahibi olmayan bazı yöneticilerin baskısını, medya baskısını, sınav baskısını, veli baskısını vs. haddinden fazla hissediyor zaten. Bilelim ki,
Öğretmen CANdır. İhtiyacı; güven, samimi destek ve heyecandır.
Eli öpülesi öğretmenlerimiz iyi ki varsınız. İçinde bulunduğunuz tatil dönemi ananızın ak sütü gibi helaldir. Siz bakmayın bizlere, kendi ihtiyaçlarınızı da en iyi bilen sizsiniz. Kişisel ve kariyer gelişiminiz için ne yapmanız gerektiğini en iyi siz bilirsiniz.


Saygı ile...
Hasan Eşici
Hasan Kalyoncu Üniv.
Eğitim Fak.
Dr. Öğr. Ü.

@hasanesici

YORUM EKLE
YORUMLAR
Şeyma Kaya Tekin
Şeyma Kaya Tekin - 6 yıl Önce

Tebrik ederim hocam.Kalemine sağlık.

Efendi barutcu
Efendi barutcu - 6 yıl Önce

Dilinize,gönlünüze sağlık değerli Hasan Eşici.

Gültekin
Gültekin - 6 yıl Önce

Yüreğinize sağlık kıymetli hocam.