İLETİŞİM FAKÜLTESİ DEKANLARINDAN MEB'LE GÖRÜŞÜLMESİNİ İSTEDİLER!

Formasyonlu iletişim mezunları, 24. İLDEK Toplantısı Sonuç Bildirgesi’nde iletişim Fakültesi dekanlarınca alınan kararların ne ölçüde gerçekleştiğini sordu.

İLETİŞİM FAKÜLTESİ DEKANLARINDAN MEB'LE GÖRÜŞÜLMESİNİ İSTEDİLER!
 

Her yıl düzenli olarak yapılan İletişim Fakülteleri Dekanları Kurulu (İLDEK) toplantısının 24’üncüsü, 5 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul Ünivesitesi (İÜ) İletişim Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıda İletişim fakültelerinin gelecekleri ile ilgili etkin ve verimli bir stratejik planın saptanabilmesi amacıyla geçen yıllarda düzenlenen toplantılarda alınan kararların uygulanabilirliği ve yeni görüş ve öneriler değerlendirilerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunurken toplantıya dekan ve dekan yardımcılarından oluşan 42 iletişim fakültesi temsilcisi katılmış, yapılan görüşmeler sonucunda birtakım kararlar alınmıştı.

24. İLDEK Toplantısı Sonuç Bildirgesi’ndeki alınan kararların 4. maddesinde şöyle deniyordu:

 

“4. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda (lise, ortaokul ve ilkokul) okutulmakta olan “İletişim” ve “Medya Okuryazarlığı” gibi iletişim alanına özgü derslerin okutulmasında, alan dışından öğretmenlerin yerine iletişim fakülteleri mezunu olup pedagojik formasyonu olan iletişimcilerin görevlendirilmesinin gerektiği hususunun İLDEK Yürütme Kurulunca takip edilerek Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmasına;”

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni müfredatı konuştuğu şu günlerde formasyonlu iletişim mezunları Medya Okuryazarlığı dersinin kendileri tarafından okutulmasını istiyor. MEB’e mail atmanın yanı sıra Türkiye’deki tüm iletişim fakültelerine mail atan iletişimciler, iletişim mezunlarına hemen hemen her alanda haksızlık yapıldığı ifade edildi. “Ülkemizdeki tüm fakülteler çeşitli bakanlıklarla ilişkilendirilirken iletişim Fakültelerinin adeta başıboş bırakılması bu fakülteleri okuyanlar açısından son derece incitici ve haksız bir uygulamadır.” denilen mesajda dekanların kendilerini anlamalarını ve kendilerine yardımcı olunması istendi.

 

İletişimciler, 24. İLDEK Toplantısı’nda alınan kararlar arasında bulunan 4. madde konusunda İletişim dekanlarından MEB’le görüşmelerinin tam zamanı olduğunu vurgulayarak, MEB İsmet Yılmaz ile görüşülmesini istedikleri, üllkedeki tüm iletişim fakültesi dekanlarına atılan mesajda özetle şunlar söylendi:

Bilindiği üzere, 2006’dan bu yana MEB ve RTÜK’ün işbirliği ile okullarımızda seçmeli olarak okutulan “Medya Okuryazarlığı” dersi, dersin asıl sahibi formasyonlu biz iletişim mezunları dururken dersle yakından uzaktan alakası olmayan öğretmenlerce okutuluyor ve bu doğrultuda biz pedagojik formasyon almış iletişim mezunlarının da istihdamının önü kapatılmış oluyor. (Dersin zorunlu olacağı bizzat dönemin MEB Nimet Baş (Çubukçu) tarafından dile getirilmiştir. Bunu duyan iletişim mezunları formasyon aldı. Ancak formasyon alınmakla kalındı ve hala formasyon alımına devam ediliyor.)

Elimizde bir resmi rakam olmamakla birlikte tahminimizce formasyonlu iletişim mezunu sayısı 7 bini aşmış durumda. Öte yandan ülkemize karşı oynanan algı operasyonlarına karşı Medya Okuryazarlığı dersi ehil ellerde olması durumunda adeta yaraya merhem hükmünde olacaktır.

 

Malumunuz, Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredat taslağını oluşturmuş ve herkesten fikir beklemektedir. Bizzat MEB İsmet Yılmaz; “Bugünden itibaren bir ay süre ile öğretmenlerimiz, velilerimiz ve bir görüşüm var diyen herkesin görüş ve önerilerini bekliyoruz. Web sayfamızdan yeni müfredata ulaşabilirsiniz.” dedi.

 

Şimdi bizler de diyoruz ki, madem yeni müfredat söz konusu ve madem ki Sayın bakan görüş öneri bekliyor. O halde şimdi, 24. Dekanlar Toplantısı’nda alınan “4. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda (lise, ortaokul ve ilkokul) okutulmakta olan “İletişim” ve “Medya Okuryazarlığı” gibi iletişim alanına özgü derslerin okutulmasında, alan dışından öğretmenlerin yerine iletişim fakülteleri mezunu olup pedagojik formasyonu olan iletişimcilerin görevlendirilmesinin gerektiği hususunun İLDEK Yürütme Kurulunca takip edilerek Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmasına; ” karar doğrultusunda siz dekan ve hocalarımızın da MEB’e ulaşması hepimiz için çok isabetli ve faydalı olacaktır. Bu doğrultuda Siz, Sayın Dekanlarımızın bir araya gelerek veya hiç olmazsa MEB’le birebir iletişime geçerek konuyu yetkililere iletmesini istiyoruz.

 

Özellikle ülkemiz insanının geleceğine katkı sağlayacak olan dersin Eğitim Öğretim müfredatımızda “zorunlu ders” olarak (Bilindiği üzere, MEB, artık seçmeli derslere öğretmen ataması yapmaktadır. Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli derslerine öğretmen ataması yapıldığı gibi biz formasyonlu iletişim mezunlarına da aynı uygulama yapılabilir. Ya da her ilçe merkezine atanacak bir ‘Medya Rehberi’ de geçici olarak bir çözüm yolu olabilir.) yerini alması ve öncelikle formasyonlu iletişimciler tarafından okutulması için gerekli görüşmelerin yapılmasını, Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz ile görüşülmesini arz ediyor, saygılarımızı sunuyoruz.

 

İletişim Fakültesi Öğrenci ve Mezunları

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2017, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
cihan senekçi
cihan senekçi - 7 yıl Önce

Günümüzde medyanın önemi çok ama çok etkili olmaya başladı bu dersin zorunlu olması ve iletişimcilere verilmesi gerekli bencede

SIRADAKİ HABER