ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE NAFAKA

Üniversite öğrencisinin, babasına açtığı yardım nafaka davası sonuçlandı. Eğitimle çalışmanın bir arada sürdürülemeyeceğine karar veren mahkeme, öğrenciye 450 lira yardım nafakası verilmesine hükmetti.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE NAFAKA

 

 
 
 
 
 
Üniversite 3. sınıf öğrencisi Turgay G, anne ve babasının boşanma davası sürdüğü sırada İstanbul Aile Mahkemesi’nde ‘yardım nafaka’ davası açtı. Turgay G.’nin ocak ayında verdiği dilekçede 1993 doğumlu reşit bir birey olduğu ve üniversite okuduğu belirtildi. Avukatı Levent Turgut Karakoç aracılığıyla mahkemeye iletilen dava dilekçesinde başarılı bir öğrenci olduğu ve annesinin yeterli geliri olmadığı kaydedildi.
 
BABA: 450 LİRA VEREBİLİRİM
 
Davacının yoksulluk sebebiyle yüksek öğrenim tahsilini bırakma aşamasına geldiğini belirten Avukat Karakoç, “Müvekkilim lehine 600 lira yardım nafakasının müvekkilime verilmesini talep ederiz” dedi. Duruşmada çocuğunun açtığı davaya dair bir diyeceğinin olmadığını söyleyen baba İsmet G, “Oğlum Turgay’a elimden geldiğince yardım edeceğim. Ancak 450 lira yardım nafakası verebilirim” dedi.
 
Yaklaşık 7 ay süren davada, tarafların ekonomik ve sosyal durumlarının araştırılmasıyla ilgili yerlerden gelen yazılar sonrası karar çıktı. Mahkeme “Nafaka alacaklısı kendisine yardım edilmediği takdirde geçim sıkıntısına düşecek ise nafaka isteyebilir.
 
Nafaka talep eden kendi imkânlarıyla hayatını idare ettiremiyorsa ona nafaka verilmelidir” dedi. Ana babanın Medeni Kanun’un 264.maddesi uyarınca çocuğun eğitimve terbiyesini sağlamak zorunda olduğu belirtilen kararda “Günümüzdeki ekonomik koşullar karşısında eğitimle çalışmayı bir arada sürdürmenin mümkün olmayacağı bir kural ve karine olarak kabul edilmelidir” ibaresi dikkat çekti.
 
Okul giderleri karşılanmalı
 
Tarafların sosyal-ekonomik durumları ile hakkaniyet kurallarını dikkate alan mahkeme, babasının Turgay G’ye aylık 450 lira yardım nafakası ödemesini hükme bağladı. Avukat Levent Turgut Karakoç, 18 yaşından büyük çocukların okumaları ve maddi gelirleri olmaması durumunda yardım nafakası isteyebileceğini kaydetti.
 
Gençlerin özel üniversitelerde okumaları halinde de okul giderlerinin mahkemece değerlendirileceğini söyleyen Karakoç, “Tarafların gelir durumu iyi ve öğrencinin masrafları fazla ise nafaka 10 bin liraya kadar çıkabilir” dedi.
 
 
 
TOLGA ATAR - BUGÜN GAZETESİ
Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER