YGS'DE BAŞARILI OLMANIN PÜF NOKTALARI

Uzmanlar, YGS'ye girecek adaylarI uyarıyor: "Son hafta çalışma notlarınızı gözden geçirip, öğrenme değil pekiştirme amacıyla öğrendiğiniz ve bildiğiniz konuları tekrarlayabilirsiniz. Stresli ve yorucu faaliyetlerden uzak durarak dinlenmelisiniz."

YGS'DE BAŞARILI OLMANIN PÜF NOKTALARI
Üniversite öğrencisi olmak için öğrencilerin aşması gereken ilk engel olan, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart Pazar günü yapılacak. 160 dakika sürecek olan bu sınav, LYS giriş hakkı elde etmek için bir baraj sınavı olması nedeniyle son derece önemli bir sınav. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz , “Bu kadar önemli bir sınav öncesinde öğrencilerin dikkat etmesi gereken bazı konulara dikkat çekti. Son hafta çalışma notlarınızı gözden geçirip, öğrenme değil pekiştirme amacıyla öğrendiğiniz ve bildiğiniz konuları tekrarlayabilirsiniz. Stresli ve yorucu faaliyetlerden uzak durarak dinlenmelisiniz” dedi. 
Yılmaz, sınava girecek adaylara önerilerini ise şöyle sıraladı:
 
SINAVA GİRECEĞİNİZ YERİ MUTLAKA GÖRÜN
Adaylar sınava girecekleri yeri, sınavdan önce öğrenip sınava girecekleri binayı ve sınav salonunu mutlaka görmelidir. Sınav mekanını incelemeniz sınav günü mekana yabancılaşmanızı engelleyecektir.
 
FİZİKSEL HAZIRLIK ÇOK ÖNEMLİ
Fiziksel hazırlık, adayın sabah yapacağı kahvaltıyı, giyeceği kıyafeti ve yanında götüreceği eşyaları kapsamaktadır. Kahvaltı konusu özellikle önemli, çünkü üç saat boyunca sınav salonunda olacak ve öncesinde de sınav binasına varmak için yolculuk yapacak. Adayın en az 5 saat boyunca kan değerlerini koruyacak kadar iyi ama hazımsızlık yapmayacak kadar da kararında beslenmesi gerekmekte. Beslenme uzmanları uzun süreli açlık durumlarının sağlıksız olduğunu söylese de sınav gerçeği bunu göz ardı etmektedir. Adaylar için en ideal kahvaltı şişkinlik yaratmayacak ama uzun süre tokluk hissi verecek gıdalardan oluşan bir seçim olacaktır. Yağlı gıdalardan ve yapay şekerden uzak durmak gerekiyor. Yumurta, bir bardak süt, tam buğday ekmeği, az yağlı beyaz peynir ve bol yeşillik çoğu kişi için yeterli besini sağlayacaktır.
 
ZAMANI İYİ KULLANIN
Adaylar 160 dakika boyunca aynı sırada oturacak ve sınav olacaklar. Ancak adaylar o sıralarda tam da sınav başladığı anda oturuyor olmayacak. Sınav başlamadan önce sınav kitapçıkları ile optik formların dağıtımı ve kontrolü sırasında da orada oturacakları ve bu işlemlerin yarım saate yakın sürdüğü hesaba katıldığında aday hiç kalkmadan 3 saat boyunca aynı sırada oturacak. Sözü edilen kontroller ve sınav binasına giriş için harcanan zaman göz ardı edilemeyeceği için ÖSYM, adayların sınav başlangıç saatinden en az 45 dakika önce sınav yerinde olmalarını tavsiye ediyor. Adayın sabah kalkıp hazırlanması, kahvaltı etmesi ve yolculuğu da ilave edilirse, sınav günü 7:00 - 7:30 arası uyanmak iyi bir karar olacaktır. Her gün bu saatlerde kalkmaya alışkın olmayan bireyler, yoğun zihinsel faaliyet gösterecekleri sınavda başarılı olmakta daha çok güçlük çekecektir. İşte, tüm bu etmenleri göz önünde bulundurarak doğru bir zaman yönetimi planlamak sınav başarısına olumlu katkı sağlayacaktır.

 
SINAV KURALLARI VE YASAKLAR 
ÖSYM, sınav binasına sokulması yasak eşyalar konusunda son derece uzun bir listeye sahip. Elektronik cihazlar, metal her türlü eşya, takı ve her türlü ziynet eşyası yasaklı. Hatta kemer, cüzdan ve anahtar sokmak bile resmiyette yasak. ÖSYM, adaydan üzerinde metal aksamı olmayan bir eşofman takımı, tişört ve sade bir çift ayakkabı giymesini bekliyor. Bu tarz bir giyim ÖSYM tarafından dayatılıyor olsa da sınav sırasında adayın rahat etmesini sağlayacağı için aslında zaten doğru bir seçimdir. Adayın yanında götürmesi gereken eşya listesi ise iki madde ile sınırlı: Nüfus cüzdanı ve sınav giriş belgesi. 
Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER