CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NDAN SARIGÜL SORUSUNA CEVAP

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Habertürk TV'de Enine Boyuna programında Ece Üner moderatörlüğünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NDAN  SARIGÜL SORUSUNA CEVAP
SARIGÜL KONUSU
 
Kılıçdaroğlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün partiye katılımıyla ilgili olarak "Mustafa Sarıgül'ün durumu bir başvuru olmadığı için Parti Meclisi'nde görüşülmedi. Sarıgül'den partiye dönüş için adım bekliyoruz. Eski hastalıklardan partinin arınması gerekiyor. Bölünme, hizipçilikle geliyorlarsa kimse gelmesin" dedi.
 
'SARIGÜL AK PARTİ'YE GEÇECEK' DEDİKODULARINA YANIT!
Sarıgül'ün bu yönde bir kararı var mı yok mu bilmiyorum. Fakat kendisi 'ben sosyal demokratım' diyorsa onun adresi CHP'dir o zaman, bu kadar açık!
 
Herkes giyiminde kuşamında özgürdür. İstanbul'da merdiven altı atölyelerde, binlerce kadın başörtülü kadın çalışıyor. Yüzde doksanı sigortasız. O kadınları sorunlarıyla ben ilgileniyorum. Ben ayırım yapıyor muyum? Hayır. Yine benim inandığım bir şey var; en büyük günahın bize kul hakkı yemek olduğunu öğretmişler. Ankara'da bir demir kafes vardı, kimin parasıyla yapıldı? Bizim paramızla yapıldı. O kafes yine bizim paramızla yıkılıyor. Onun hesabı soruluyor mu? Yapılmıyor.
 
BAŞÖRTÜSÜ KONUSU
Herkes giyiminde kuşamında özgürdür. Onu inancı nedeniyle takıyorsa ona saygı duyuyoruz. Başörtüsünün siyasetin gündemine getirilmesini asla doğru bulmuyorum. İstanbul’da merdiven altı atölyelerde binlerce başörtülü kadın çalışıyor. Yüzde 90’ı sigortasız. O kadınların sorunlarıyla kim ilgileniyor. Ben ilgileniyorum. O başörtülü bu başörtüsüz diye bir ayırım yok. Bize en büyük günah olarak kul hakkı yemeyi öğrettiler. Ankara’da bir demir kafes vardı. O yapılırken türbanlı türbansız ayrımı yapıldı mı? Kılık kıyafet konusu anayasa konusu değildir. İç tüzükte de bir sorun yok. Bu konunun siyasetin gündemine getirilmesi yanlış zaten.
 
Türkiye yıllar yılı çok boş bir tartışmaya sürüklendi türban konusunda. Biz özgürlüğü savunuyoruz. Evrensel batı kulübünde yani bizim üye olduğumuz toplulşukta hangi tür özgürlük ve demokrasi varsa hepsinin altına imzamızı atıyoruz.
 
ODTÜ KONUSU
Çevre konusu zaten 20. yüzyılın sonlarında tüm dünyanın gündemine gelen bir konu. Biz de doğa haklarında sarrumlu Şafak Pavey görev yapıyor. ODTÜ'de öğrencilerin değerlendirmelerine saygı göstermek zorundayız. Bir ağacı korumak için o para harcanabilir. Kaldı ki, bir kentin ortasından otoban geçmez! Kent dediğimiz olay aynı zamanda estetikle beraber düşünülmek zorundadır. Kentin bir kimliği olmak zorundadır.
 
Bunu yapmak için de kenti yöneten kişide kent kültürü olmak lazım. Kent kültürü diye bir şey var... Kentli olmanın bir kuralı da çevreye saygı duymaktır.
 
Gezi olaylarında unutmadığım bir olay var; 76 yaşında bir kadın, orada çadır kuran gençlere destek veriyor. Başörtülü bir kadın.. Bu parka destek çıkın nefes aldığım tek yer burası diyor...
 
30 AĞUSTOS RESEPSİYONU
 
30 Ağustos resepsiyonuna katılmamamın başörtüsü konusu ile bir ilgisi yok. Kaldı ki, stadyumda hanımefendiyle karşılaştık ve tokalaştık. Bu konuları Türkiye'nin aşması gerekiyor.
 
"SİYASETTE YENİYİM"
 
Karizmadan kastedilen halka doğruları söylemekse, ben bunu kendimde görüyorum. Çünkü siyasete girerken "Hangi koşulda olursa olsun halka doğruları söyleyeceğim" dedim.
 
Bizim çok iyi bildiğimiz bir laf var: Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar diye... Ben dokuz köyden de kovsalar 10. köye gidip yine doğruları söyleyeceğim.
 
Bazen söylediğim şeyler benim tabanımı da kızdırıyor, bunun da farkındayım. Ama bir şeyin farkındayız, halka doğruları söylemek zorundayız. Bu bir karizma yaratır mı bilmiyorum ama halka gideceğiz, halk seçimlerde kararını verecek. Halkın dediğine saygı duyacağız. Halkımızın sağduyulu olduğuna inanıyorum. Ben siyasette yeniyim. Bizim de eskiklerimiz, yanlışlarımız olabilir. Fakat ben eleştirilere hep olumlu yaklaştım.
 
HÜSEYİN AYGÜN VE CEMEVİ TEMEL ATMA TÖRENİ
 
Bana davetiye geldiğinde ben Adnan Keskin'e iki arkadaşımı görevlendirelim, törene katılsınlar demiştim. Daha sonra çatışma olunca Adnan Bey bu kişiler katılmasınlar dedi, ben de tamam dedim. Daha sonra Sinan Aygün, törene katıldığını arayarak haber verdi. Bunun dışında daha fazla ayrıntı bilmiyorum.
 
Hüseyin Aygün, parti bilgisi dışında gitmiş. Cemevinin temelinin atılması konusunda, ben siyasetçilerin dini alanların temeli atılırken siyasate malzeme edilmesini doğru bulmuyorum. Çünkü o bölgeler insanların Allah'a kendilerini en yakın hissettikleri alanlar. İktidar cemevlerini ibadet yeri olarak görmüyor. Bu da yanlış! Yeryüzü ibadet yeriyse ben her yerde ibadetimi yapabilirim. Kafamızdaki tabuları yıkmak zorundayız. Tüm miting alanlarında şunu söyledim; siz yurttaş olarak ibadetimizi yerine getireceğim ama önümde şu engel var derseniz ben sizin için her alanda yardımcı olacağım.
 
Din siyeset konusu olmaz. Anne babamızı seçmek konusunda özgür müyüz? Hayır. O zaman mezheplerimizi de seçme konusunda bir seçme şansımız yok.
 
OLİMPİYATLAR KONUSU
 
Ben çok umutluydum. Türkiye Batı içinde çok cazip bir ülke. Olimpiyatlar barış demek aslında. Eğer sizin ülkenizde çatışma varsa size biraz kaygıyla yaklaşmış olabilirler. Ama ben Olimpiyatların Türkiye'ye gelmemesinin başka olaylara bağlanması gerektiğine inanıyorum. Sizde demokrasi, özgürlük olacak, kentin yeşilliği, trafik düzenlemesi olacak. Pek çok parametreye bağlı yani.
 
Japonya ile Türkiye ile kıyasladığımızda bizde duran adam durdu, polis gitti çantasını aradı neden duruyor diye. Çok saçma bir şey. Oysa bu o kişinin anayasal hakkı!
 
GEZİ PARKI OLAYLARI
 
Gezi protestolarına katılan gençlere hoşgörülü davranmak gerekiyodu ama yapılmadı. Ama ne oldu? Bu gençler Başbakan'a diz çöktürdüler. Bu sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada böyle oldu. Demokrasi istemek ne zamandan beri suç oldu? Bu tablo aslında Türkiye'nin özgürleşmesi açısından çok önemli bir sonuç doğuruyor. Ülke nüfusunun yarısı genç ise, bu gençlerin isteklerini dinlememiz gerekiyor. Bizim gençliği anlamda yetersiz kaldığımız itiraf edeyim. Gezi olayları gençliğin apolitik olmadığını ortaya çıkardık. Biz de kendi payımıza düşen dersi çıkardık. Daha önce bir manifesto yayınlamıştık, son olaylarla bu manifestonun büyük ölçüde örtüştüğünü gördük.
 
GENÇLERE AÇIK ÇAĞRI: GELİN CHP'Yİ DEĞİŞTİRİN
 
O gençler tek bir grup değil, biz ekipler kurduk birçok ilde onlarla buluştuk, konuştuk. Gençler, CHP'yi değiştirin dediler. Daha renkli bir parti olsun dediler. Açık çağrı yapıyorum; bütün gençleri CHP'yi kendi istemleri doğrultusunda değiştirmek istiyorlarsa CHP'yi onlara açıyorum, gelsinler. Her alanda görev yapabilirler.
 
GEZİ GENÇLİĞİ ASLINDA KİMLERDEN OLUŞUYOR?
 
Değişik görüşlerde olan, siyasetçinin kendi özel yaşamına müdahale etmesinden haz etmeyen bir gençlik var. Şiddet olayları oldu, bir polis arkadaşımız birisini kovalarken köprüden düştü, hayatını kaybetti, onun dışında Gezi olaylarında hayatını kaybedenler; gençler ve onları öldürenler polis! Bu gerçeği kabul etmek lazım.
 
"Olay yargıda, orada yapılaşmayı izin vermedim, biz bu karara uyacağız" denseydi bunlar olmazdı. Başbakan'ın gençleri anlaması lazım.
 
KÜRTÇE EĞİTİM KONUSU
 
Kürtçe öğrenim yapılmalı ama tüm derslerin Kürtçe yapılmasını doğru bulmuyoruz. Kürtçe ve Türkçe olarak ayrı ayrı tüm derslerin görülmesini doğru bulmuyorum.
 
ANAYASA KONUSU
 
İlk dört madde kurucu iradenin ortaya koyduğu normlardır. Örneğin Ankara'nın başkent olması, devletin sosyal, laik, hukuk devleti olması gibi normlar var. Bunları kırmızı çizgi olarak görüyoruz. Özgürlükler bağlamında Anayasa'yı daha güzel bir norma kavuşturmak istiyoruz. Kadın erkek eşitliği konusunda öneri getiriyoruz, ama AK Parti'ye neden kabul edilmedi diye hiç kimse sormuyor.
 
BAŞKANLIK KONUSU
 
Ben sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçileceğine inanmıyorum. Nedeni, herkesi kucaklayan birisi değil. Agresif bir kişi ve gün geçtikçe bu tavrı artarak devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'ne bir kadının cumhurbaşkanı seçilmesini doğru buluyorum. Bunun için herhangi bir isim veremem. Bu isim bizim partimizin içinden değil. Fakat düşündüğümüz birden fazla kadın isim var.
 
ÇÖZÜM SÜRECİ
 
Çözüm süreci ile ilgili sayın Başbakan Erdoğan'a bir yol haritası götürdüm ama olmadı. Neden olmadı diye sormadım. Başbakan çıktı ertesi gün 'Senin kredine ihtiyacımız yok' dedi. Ve süreç başladı. Bilen var mı ne olduğunu?
 
Barışın olmasını ve çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanmasını istiyorum. Bana diyorlar ki, 'niçin destek vermiyorsun?' Neyine destek vericem? Süreç hakkında bize bilgi verilmiyor, biz neler konuşulduğunu, neler olduğunu bilmiyoruz. Bilmediğimiz bir sürece nasıl destek olacağız?
 
Ama bütün bunlara rağmen, 17 maddelik demokrasi paketimizi açıkladık, 'Bize samimi değilsiniz' dediler. Güney Doğu'daki bütün illere demokrasi paketimizi astık.
 
AKİL İNSANLAR 
 
Akil insanlar neyi anlattı? Benim görüşüm; siyasi otoriteye bağlı akil insan olmaz. Akil adam bağımsız, siyasi otoritenin dışında toplumun kanaat önderidir. Kişileri tartışmıyorum, akil adam kavramını tartışıyorum. Evrensel hukukun öngördüğü bir düzenlemedir. Ancak bunu makul görürüm.
 
ÖCALAN'LA GÖRÜŞME 
 
İktidarın bize sizin bu konuda görüşünüz nedir diye sormasına gerek yok, çünkü düşüncemiz her yerde çok net bir şekilde yazılı. AK Parti'nin bu konuda bir cümle kurduğunu görmedik. Bu konuyu sadece 5 kişi biliyor. Bir pazarlık yapıldığı belli. Hükümet süreç konusunda bir cümle kurdu mu? Hayır. Tek cümle etmedi. Olan biteni biz Kandil'den öğreniyoruz. Öcalan'la çok önceden de görüşülüyordu şimdi de görüşülüyor. Rahmetli Ecevit döneminde de görüşmeler olduğunu biliyoruz. O dönem gizli yürütülüyordu şimdi açık açık yapılıyor. Bölgede CHP'nin varlığına gelince, bölgede kemikleşmiş bir yapı var; 'Ya dinime ya dilime oy veririm' diyorlar. Yani ya Ak Parti ya da BDP diyorlar. Biz gidiyoruz, oturuyoruz, kendi projelerimizi anlatıyoruz, önce inanmıyorlar, sonra öğrenince altına imzamızı atıyoruz ama biz kendi partimize oy veririz diyorlar.
 
DIŞ POLİTİKA KONUSU 
 
Hükümetin dış politikası hiç doğru değildir. Hükümet, Türkiye'nin kapısını çalacağı bir komşu bırakmadı.
 
SURİYE'YE OLASI MÜDAHALE
 
Yeni bir tezkere gelirse onay vermeyiz. Suriye konusunda hükümetin elindeki bilgileri bizimle paylaşacağını sanmıyorum. Kendi gizlilik anlayışları içinde bilgileri gizli tutmak istiyorlar anladığım kadarıyla. Böyle bir dış politika olmaz.
 
GAZZE ZİYARETİ 
 
Gazze'ye gerekli koşullar uygun olursa ziyaretimizi yapacağız. Hamas'la da görüşebiliriz. Fakat sadece tek tarafla görüşme olacaksa olmaz.
 
MISIR KONUSU
 
Biz iktidarda olduğumuz zaman karşı iktidarda kim varsa ilişkilerimiz o yönde ilerler. Biz ne Mursi'yi ne de diğerlerini savunuruz. Biz tarafsız olmak zorundayız. Mısır'ın siyaset tarihini belirleyen Tahrir Meydanı'dır. Biz Mısır ile dost olmak isteriz. Kültürel, tarihi ilişkilerimiz var. Suriye konusunda, Mısır bölgede sözü geçen en güçlü ülkedir.
 
MURSİ İLE GÖRÜŞME
 
Mısır ziyaretimiz sırasında Mursi ile görüşmek için taleplerimizi ilettik. Hamas Ankara'ya geldiğinde onlarla da görüştük. Şu gerçeği unutmamalıyız; neden İslam coğrafyasında kan akıyor? İktidar, her türlü koalisyon içinde yer alırız diyor, bu yanlış, olmamalı.
 
AMERİKA ZİYARETİNDE GÜLEN'LE GÖRÜŞME OLACAK MI?
 
Fethullah Gülen ile görüşme düşüncemiz yok. Gülen tarafından da böyle bir davet geleceğini sanmıyorum.
Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER