CHP'Yİ BU YASA YAKTI. KAZANABİLECEĞİ İLLERİ KAYBETTİ

Bütünşehir' yasası CHP'ye ağır fatura getirdi. 30 Mart seçimlerine eski kanunla gidilmesi durumunda CHP'nin Ankara, Ordu, Mersin ve Antalya'yı kazanabileceği hesaplandı.

CHP'Yİ BU YASA YAKTI. KAZANABİLECEĞİ İLLERİ KAYBETTİ

Bütünşehir' yasası CHP'ye ağır fatura getirdi. 30 Mart seçimlerine eski kanunla gidilmesi durumunda CHP'nin Ankara, Ordu, Mersin ve Antalya'yı kazanabileceği hesaplandı.


Büyükşehirleri 'Bütünşehir' yapan ve il belediye başkanına şehir sınırları içindeki tüm ilçe, belde ve köylerin de oy vermesini öngören yasa CHP'ye ağır fatura getirdi. 30 Mart seçimlerine bütünşehir yasası yerine eski sistemle gidilmesi durumunda CHP'nin Ankara, Ordu, Mersin ve Antalya'yı kazanabileceği hesaplandı. 

SEÇMEN SAYISI ARTTI

Gazeteport'un haberine göre, TBMM'de benimsenen ve nüfusu 750 binin üzerindeki illeri büyükşehir yapan yasa değişikliği ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine katılan seçmen sayısı arttı. 30 Büyükşehirde il sınırları içinde yaşayan her seçmen Büyükşehir Belediye Başkanına da oy verdi. 2009'da uygulanan yasada Büyükşehir Belediye Başkan adayına sadece metropol ilçelerde oturan seçmenler oy veriyor, şehir dışı ilçelerde oy kullanılamıyordu.

KIRSAL KESİM OYLARI

Yeni sistem ile Büyükşehir adaylarına kırsal kesimden de oy geldi ve kırsal kesim oyları genellikle AK partiden yana oldu. 30 büyükşehirden 18’ini AK Parti, 6’sını CHP, 3’ünü MHP, 2’sini BDP, 1’ini de bağımsız aday kazandı. Ya­sa de­ği­şik­li­ği­nin ar­dın­da büyükşehir olan 14 il­de AK Par­ti 6, CHP 4, MHP 2, BDP 1 ve Mardin’­de de ba­ğım­sız aday ka­zan­dı. 

Son yasa ile bü­yük­şe­hir olan De­niz­li, Kah­ra­man­ma­raş, Şan­lı­ur­fa, Ma­lat­ya ve Trab­zo­n’­da oy­la­rı­nı ar­tı­ra­rak ka­za­nan AK Par­ti, Ba­lı­ke­si­r’­i MHP’­den, Or­du­’yu CHP’­den al­dı. AK Parti halen tartışmalı olan Ankara'da ise kırsal ilçelerden gelen oylarla ve 'Bütünşehir' yasası sayesinde öne geçti.

AK Par­ti bü­yük­şe­hir olan Mar­di­n’­i ba­ğım­sız aday Ah­met Tür­k’­e, Ma­ni­sa­’yı MHP’­ye ve Ada­let es­ki Ba­ka­nı Sa­dul­lah Er­gi­n’­in aday ol­du­ğu Ha­ta­y’­ı da CHP’­ye kap­tır­dı. Va­n’­da BDP ada­yı ka­zan­dı. AKP, Kon­ya, Kay­se­ri, Ko­ca­eli, Ga­zi­an­tep, Er­zu­rum, Sam­sun ve Sa­kar­ya’da da 2009’da­ki oy oran­la­rı­nı ko­ru­ya­rak ka­zan­dı.

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
BÜYÜK ANADOLU
BÜYÜK ANADOLU - 10 yıl Önce

GEÇTİ BORUN PAZARI.....NİĞDEYEGELECEK SEFERE İYİ ÇALIŞIP GELİN

SIRADAKİ HABER