İMAR PLANIYLA OLUŞAN RANT BELEDİYELERE

İmar planı değişikliği sonucunda oluşan değer artışından belediyeler pay alacak.

İMAR PLANIYLA OLUŞAN RANT BELEDİYELERE
Genel veya bireysel imar planı değişikliğinde farklı oranlarda değer artış payı alınacak.
 
- Arsada değer artışı, o arsa üzerinde yapılan imar değişikliğinden kaynaklanmışsa, o imar değişikliği bir kamu otoritesi kararıyla  olmuşsa, o imar değişikliğinden kaynaklanan yeni değer artışı mutlaka kamuya dönecek şekilde düzenlenecek. Değer artışlarının  nasıl değerlendirileceği, hangi oranlarda ele alınacağı kayda bağlanacak.
 
- Oranlar kanuni düzenleme öncesinde netleştirilecek. Bu oranın  belirlenmesinde nihai yetki belediye meclisinde olacak. 
 
- Taşınmazın plan değişikliğinden sonraki ilk satışından veya yapı ruhsatı aşamasından önce değer artış payı ödenecek.
 
- Söz konusu ödemeler ayni olarak yapılabileceği gibi hisse verilmesi, kat karşılığı, peşin veya taksitlerle olabilecek.
 
- Herhangi bir yerde tarihi dokuya, siluete, doğal çevreye zarar verebilecek bir imar değişikliğine izin verilmeyecek.
 
- Kentsel dönüşüm her değer artışı üzerinden belediyelere dönecek olan bir gelir alanı oluşturulacak. Kesinlikle bu gelir alanının kişisel çıkarlarla, kapalı kapılar ardında yapılan bazı pazarlıklarla talan edilmesine izin verilmeyecek.
 
- Belediyeler dışında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm  Bakanlığı ile TOKİ de plan değişikliği yaparsa, kamu bundan yine bir değer artış payı alacak.
 
- Yeni getirilen değer artış payı uygulaması bugünden (dünden) itibaren geçerli olacak.
 
- İmar planlarının yapım sürecini daha saydam ve hesap verebilir hale getirilecek.  İmar planları ve değişiklikleri, taslak ve kesinleşmiş halleriyle belediyenin internet sitesinde, belediyenin herkesin rahatlıkla  görebileceği bir panosunda ve muhtarlıklarda ilan edilecek. Ayrıca mahalli bir  gazetede özet olarak sunulacak. Tüm imar değişiklikleri herkesin ulaşabileceği, şifresi olmayan bir internet sitesinde yayınlanacak.
Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER