İSTANBUL'UN KAYIP ADASI VORDONİSİ'YE TARİHİ YOLCULUK

Bin yıl önce meydana gelen büyük İstanbul depremi sonrasında sular altında kaldığı belirlenen ve üzerindeki manastır kalıntılarıyla dünyadaki önemli doğal yapılardan biri olarak kabul edilen tarihi Vordonosi Adası, keşif ekibi tarafından görüntülenecek.

İSTANBUL'UN KAYIP ADASI VORDONİSİ'YE TARİHİ YOLCULUK
       İstanbul’un Prens Adaları’ndan biri olarak nitelendirilen, Dragos ile Küçükyalı arasında ilçe kıyılarının 300 metre açığında bulunan ve birçok arkeolojik eser barındıran tarihi Vordonosi Adası, Maltepe Belediyesi’nin desteklediği keşif ekibi tarafından görüntülenecek. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın da katılacağı keşifle, bin yıl önce meydana gelen büyük İstanbul depremi sonrasında sular altında kaldığı belirlenen ve üzerindeki manastır kalıntılarıyla dünyadaki önemli doğal yapılardan biri olarak kabul edilen adanın, dalış turizmine açılması ve doğal güzelliklerinin tanıtılması amaçlanıyor.
 
      Bizanslıların “Küçük Ada”, Osmanlıların “Batık Manastır Kayalıkları” ve denizcilerin de “Bostancı Kayalıkları” adını verdiği Vordonisi, efsaneleşmiş sözlü tarihe göre, üzerinde bulunan manastır ve rahipleriyle battığı biliniyor. Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı, Sedef, Tavşan, Kaşık, Sivri ve Yassı adaları içinde barındıran Prens Adaları’ndan onuncusu olduğu belirlenen ve 1010 yılında meydana gelen depremde sular altında kalan Vordonisi, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Patrik İgnazius’un yaptırdığı manastırla tanınıyor.
Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER