MALTEPE, TÜRKİYE'NİN İLK ÇÖLYAK DOSTU BELEDİYESİ OLDU

Önemli bir sindirim sistemi rahatsızlığı olarak bilinençölyak hastalığının tanıtılmasınayaptığı etkinliklerle destek veren Maltepe Belediyesi, Türkiye’nin çölyak dostu ilk belediyesi seçildi.

MALTEPE, TÜRKİYE'NİN İLK ÇÖLYAK DOSTU BELEDİYESİ OLDU
Maltepe Belediyesi, bir sindirim sistemi rahatsızlığı olan çölyak hastalığı ve gluten duyarlılığına dikkat çekmek için düzenlenen sosyal sorumluluk projesine ev sahipliği yaptı. Maltepe Belediyesi ve Glutensiz Hayat Platformu’nun işbirliğiyle Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Çölyak ve Gluten Duyarlılığının Farkında mısınız?” konulu etkinliğe, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Nesimi Yaşar, Maltepe Belediye Meclis Üyesi ve Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Tülay Düztaş, Maltepe Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Şenol Karasu’nun yanı sıra, Glutensiz Hayat Platformu Sözcüsü Tülin Ünal, Glutensiz Hayat Platformu Başkanı Prof. Dr. Turgut Göksoy, Dr. İlknur Şengül Akbulut, Gastroentolog Uzman Dr. Hakan Güveli, Diyetisyen Dr. Hilal Batmaz da konuşmacı olarakkatıldı.
ÇÖLYAK DOSTU BELGESİ
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan ve kendisi de bir çölyak hastası olan Maltepe Belediye Meclis Üyesi Tülay Düztaş, daha sağlıklı bir toplumun oluşması için çölyak hastalığının önemine ve tedavisine dikkat çekti. Glutensiz Hayat Platformu Başkanı Prof. Dr. Turgut Göksoy da, “Çölyak hastalığı nasıl anlaşılır”, “Çölyak hastalarının dikkat etmesi gerekenler”, “Çölyak dostu nasıl olunur?” ve “Çölyak dostu belediye ya da kurum nasıl olunur?” konularında katılımcıları bilgilendirdi. Göksoy, konuşması sonrasında Maltepe Belediyesi’nin çölyak hastalarına önem vermesi, çölyak semineri düzenlemiş olması, çölyak hastaları için broşür ve kitapçık hazırlaması, çölyak hastalarına kapılarını açması gibi nedenlerle Türkiye’nin ilk çölyak dostu belediyesi seçildiğini açıklayarak, hazırladıkları belgeyi, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Nesimi Yaşar’a teslim etti. 
“BU ONURU YAŞIYORUZ, MUTLUYUZ”
Belgeyi alan Nesimi Yaşar, Türkiye’de bir ilke imza attıklarını belirterek, “Başkanımız Ali Kılıç’tan aldığımız yetkiyle sadece çölyak hastalığı için değil, diğer tüm hastalıklar için de farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Belediye olarak da çölyak hastalarına destek vermenin ve Türkiye’de ilk kez çölyak dostu belediye seçilmenin onurunu yaşıyoruz, mutluyuz” dedi. Konuşmalar sonrası düzenlenen seminerde, küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilen, daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösteren çölyak hastalığıyla ilgili bilgiler verilirken, açılan stantlarla hastaların, glutensizürünlere ulaşması sağlanıldı. Etkinlik, Maltepeli sanatçı Hasan Karayol’un konseriyle son buldu. 
 
 
Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER