MALTEPE'DEN DÜNYAYA ÇAĞRI: SİPER KAZMAYIN, DOSTLUK KÖPRÜSÜ KURUN

10 ülkeden 44 belediye başkanının katıldığı ve Maltepe Belediyesi tarafından organize edilen “Uluslararası Diyalog Konferansı”nın sonuç bildirgesi açıklandı. “Siper kazma, köprü yap” sloganıyla açıklanan bildirgede, ülkeler arası dostluğunun pekiştirilmesi ve dinler arası diyalogun yaygınlaştırılması görüşleri ağırlık kazandı.

MALTEPE'DEN DÜNYAYA ÇAĞRI: SİPER KAZMAYIN, DOSTLUK KÖPRÜSÜ KURUN
Maltepe Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen, “Uluslararası Diyalog Konferansı”nın sonuç bildirgesi açıklandı. Konferansta oluşturulan üç grupta, kardeş şehir projelerinin sunduğu olanaklar, dinler arası diyalog ve sığınmacılar konuları ele alındı. Başkanlığını Münih Anakent eski Belediye Başkanı ve Maltepe Belediyesi Fahri Danışmanı Christian Ude’nin yaptığı ve kardeş şehir projelerinin sunduğu olanakların ele alındığı ilk grubun raporunda, sadece belediye yönetimlerinin değil, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, okullar, ekonomi örgütleri, turizm şirketleri ve sendikalar gibi kurumların da çalışmalara dâhil edilmesi, özellikle Türk-Alman işbirliğinde, göçmenlerin ve sivil toplumun çalışmalara katılımının sağlanması, gelecekte ‘Halkevleri’ gibi kuruluşların aktivitelere daha yoğun katılımının sağlanması gibi başlıklar ön plana çıktı.
 
DİNLER BARIŞI HAKİM KILABİLİR
 
Başkanlığını Almanya Sosyal Demokrat Partisi Hessen Eyaleti Milletvekili Turgut Yüksel’in yaptığı ve dinler arası diyalogun ele alındığı ikinci grubun raporunda ise genel anlamda dinler ve buna bağlı dinler arası ilişkinin nasıl sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı. Kişilerin ortak yaşantılarını barışçıl kılmak için dinlerin önleyici etkisi olduğundan bahsedilen raporda, 40 yıldan fazla bir süredir ilkokuldan sonra genel din kültürü dersleri veren İngiliz okulları modeli, örnek gösterildi. Çalışma grubu raporunda, çocuklardan başlayarak insanlara, hoşgörü ve çok kültürlülüğe açık bir yaşam biçiminin aşılanması konusunda uzlaşıya varırken,  dinler ve kültürler arası bir yaşamın kurulabilmesinde, çok kültürelliğin, kendi özünü yoklamanın ve eğitimin rolünün büyük olduğu noktasında birleşti.
 
SON RAPORDA TÜRKİYE VURGUSU
 
Almanya Yeşiller Partisi eski Milletvekili Memet Kılıç’ın başkanlığını yaptığı ve sığınmacılar ele alındığı son grubun raporunda da, sığınmacılar konusunda ‘sığınmacı felaketi’ ve ‘sığınmacı seli’ gibi olumsuz dil kullanımının reddedilmesi, sığınmacılara güler yüzlü davranılması, sığınmacı kabul eden şehir ve ülkelere gereken maddi yardım ve desteğin gösterilmesi, sığınmacıların gittikleri ülkelerde eğitim programlarına alınması, bunun için şehirler arasında işbirliği kurulması gibi görüşler belirginleşti.  Raporda ayrıca, Türkiye’nin 2,5 milyon mülteci ve Almanya’nın sadece bu yıl içerisinde 1 milyona yakın mülteci almalarının takdirle karşılandığı vurgulandı. 
 
3 GÜN SÜRDÜ
 
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın ev sahipliğinde, 23-25 Ekim 2015 tarihleri arasında 3 gün boyunca devam eden konferansa, Münih Anakent eski Belediye Başkanı ve Maltepe Belediyesi Fahri Danışmanı Christian Ude, Münih Fuarı Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdürü Eugen Egetenmeir, Almanya Sosyal Demokrat Partisi Hessen Eyaleti Milletvekili Turgut Yüksel, Avrupa Birliği Politika Danışmanları Yönetim Kurulu Üyesi Sepp Hartinger, Fransa Sosyal Demokrat Partisi Türkiye temsilcisi Marie Rose Koro, Almanya Yeşiller Partisi eski Milletvekili Memet Kılıç, Kenya Büyükelçisi Julius Kiema Kilonzo, Kenya’nın Mombasa Eyaleti Kültür ve Eğitim Bakanı Tendia Lewa Mtana ve Angola’nın Belas Belediye Başkanı Filipe Barros Espanhol; Almanya’nın Erlangen, Ulm, Celle, Düsseldorf, Münih, Düren, Worms, Coburg, Darmstadt, Mosbach, Hessen, Hamburg-Altona, Bremen, Fürth ve Köln; İran’ın Royan; Filistin’in El Bireh; Avusturya’nın Graz; Çin’in Anqing; Londra’nın Enfield; Karadağ’ın Pljevlia; Kenya’nın Mombasa ve Angola’nın Belas belediyeleri ile Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen belediyeler katılmıştı.  
Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER