ŞİŞLİ'DE TOPLUMSAL EŞİTLİK BİRİMİ KURULDU

Boysan’ın Hayali Gerçek Oldu, Şişli’de Eşitlik Birimi Kuruldu.

ŞİŞLİ'DE TOPLUMSAL EŞİTLİK BİRİMİ KURULDU
İnsan hakları aktivisti Boysan Yakar’ın kurulmasında emeğinin geçtiği Toplumsal Eşitlik Birimi, Şişli Belediyesi bünyesinde çalışmalarına başladı.
Şişli Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak insan haklarını temel alan ve “eşitlikçi belediyecilik”  anlayışı doğrultusunda Boysan Yakar’ın öncülüğünde kurulan Toplumsal Eşitlik Birimi'nin, Şişli Belediyesi Hizmet Binası’nda lansmanını yaptı. 
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Program Koordinatörü Meltem Ağduk ve CHP Milletvekili adayı Melda Onur’un konuşmacı; Seyhan Arman’ın sunucu olarak yer aldığı geceye,Hahambaşı İsak Haleva, ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter, Kanada İstanbul BaşkonsolosuAndrew Smith, İsrail İstanbul Başkonsolosu ShaiCohen, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Türkiye’nin önde gelen STK’ları ve Şişli halkı katıldı.Toplumsal Eşitlik Birimi’nin mimarı Boysan Yakar’ın anıldığı lansmanda, Yakar’ın babası Hakan Yakar ve kızkardeşi Seda Yakar da hazır bulundu.
 
Hayri İnönü: “Şişlimizin ihtiyacı olan temel yaklaşım, önceliği insan olan toplumcu belediyecilik anlayışıdır”
Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Toplumsal Eşitlik Birimi’nin mimarı olan Boysan Yakar’ı anarak, Yakar’ın yüksek enerjisi ve insan haklarından taviz vermeyen duruşu ile birçoğumuza ilham verdiğini dile getirdi. Birim’in ilk çalışma alanının toplumsal cinsiyet olduğunu sözlerine ekleyen İnönü, ilerleyen süreçte çalışma alanlarının genişleyerek bütün kesimleri kapsayacağını belirtti. Toplumsal Eşitlik Birimi’nin çalışmalarına Boysan’ın annesi ve LİSTAG aktivisti Sema Yakar başkanlığında gönüllü bir ekibin danışmanlık yapacağını duyuran Hayri İnönü, konuşmasına şöyle devam etti:
“Boysan’ın kurulmasına büyük emek verdiği ve öncülük ettiği Toplumsal Eşitlik Birimimiz, ekonomik, sosyal ve kültürel ayrımcılıklara maruz bırakılan kadın, çocuk, genç, yaşlı, engelli, azınlık, LGBTİ bireyler, göçmenler, mülteciler ve sığınmacılara yönelik belediye politikaları geliştirecek.Katılımcı bir belediyecilik çerçevesinde bu grupların daha iyi hizmet almasını ve karar alma organlarında etkili olmalarını sağlayacak. Bu hizmetlerin çeşitlenerek şekillenmesini sağlayacak ve toplumsal eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapacaktır.Toplumsal Eşitlik Birimi’mizin başlangıç olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanmasını planlıyoruz. Daha sonraki süreçte çalışma alanlarını genişleterek her türlü ayrımcılığa karşı mücadele eden bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz. Bu yapının, Boysan Yakar’ın annesi Sema Yakar’ın öncülüğünde gönüllü çalışacak Danışma Kurulu’yla devam etmesini istiyoruz.Belediyemizce adına yapacağımız çalışmalar, ayrımcılıkla mücadelede ve sosyal belediyecilik açısından öncü bir adım olacaktır. Kentli nüfusun son yıllarda hızla arttığı İstanbul’da en kozmopolit semtlerin başında gelen Şişlimizin ihtiyacı olan temel yaklaşım, önceliği insan olan toplumcu belediyecilik anlayışıdır”.
 
Sema Yakar: “Boysan benim yoldaşım, ezberbozanım”
 
Boysan’ın yarım kalan işlerini tamamlamak için ABD’de olan anne Sema Yakar geceye video mesaj ile katıldı. Yakar, insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu bir kez daha gördüğümüz bir süreçten geçtiğimizi belirterek Boysan için, “O benim yoldaşım ve ezberbozanım. Senin mücadelen hepimizin mücadelesi olacak” dedi.
Boysan’ın babası Hakan Yakar ise, “Boysan öteki olduğu için mücadelesine çok küçük yaşlarda başladı. LGBTİ aktivisti, insan hakları ve doğa savunucusu, cesur yürek, devrimci ve en önemlisi ailemizin gururu ve onuruydu. Kaza yerinde Boysan’ın okuduğu son kitap, “İnsan Ötesi” idi. Kitabın köşesine ‘Türkiye’de ölmenin ucuzluğu’ notu düşmüş. Hakikaten öyle. Trafik magandaları üç canımızı; Boysan, Zeliş ve Mert’i bizlerden aldı. Ruhları şad olsun” şeklinde konuştu.
Şişli Belediyesi’nin yerel eşitlik ve insan hakları temel merkezli hareket ederek hayata geçirdiği Toplumsal Eşitlik Birimi, Şişli ilçesi sınırlarında bulunan STK’lar ile iletişime geçerekKadın, Çocuk, Gençlik, LGBTİ, Yaşlı, Engelli, Mülteci ve Azınlıklar konusunda ihtiyaç, öneri ve taleplerdoğrultusundaçeşitli çalışmalar organize etmeyi amaçlıyor. Kentintoplumun tüm kesimleri tarafından eşit kullanımı için, katılımcı bir yerel yönetim anlayışını daha da güçlü bir şekilde örmek, Toplumsal Eşitlik Birimi’nin öncelikleri arasında yer alacak.Toplumsal Eşitlik Birimi'nde Elif Avcı, Zelal Yalçın ve Çelik Özdemir gibi aktivist isimler görev alacaklar.
Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER